Kortom: tomaten zijn een andere vrucht met een hoog kaliumgehalte die waarschijnlijk beperkt moet worden in een dieet voor nierpatiënten. Verwerkte voedingsmiddelen kunnen een belangrijke component van natrium in de voeding zijn.
Aan groente in blik of pot en bewerkte diepvriesgroenten, zoals spinazie à la crème is zout toegevoegd. Zij zijn dus minder geschikt om te gebruiken. Knoflookzout, selderijzout, uienzout, sesamzout en zeezout bevatten evenveel zout als 'gewoon' keukenzout.
Tomaten. Tomaten bevatten veel kalium. Mensen in de beginfase van nierziekte hoeven hun tomatenconsumptie doorgaans niet te beperken . Als uw zorgverlener echter zegt dat uw kaliumgehalte hoog is, moeten tomaten mogelijk op uw lijst met verboden voedingsmiddelen staan.
Tomaten zijn niet slecht voor de nieren bij mensen met een gezonde nierfunctie. Ze bevatten echter veel kalium, wat problematisch kan zijn voor mensen met chronische nierziekte (CKD).
Wat doet bleekselderij met je lichaam? Bleekselderij heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verbeteren van de werking van de darmen, het verlagen van de bloeddruk en het versterken van de functie van je nieren en lever.
Ook voor het reinigen van het lichaam is komkommer zeer gezond. Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier.
Uit recent onderzoek blijkt dat selderijsap en -extracten een aanzienlijk beschermend effect hebben op de nierfunctie, waaronder het verminderen van kristalafzetting, proteïnurie, bloedarmoede en oxidatieve stress .
Tomaten bevatten veel kalium , maar pasta wordt geserveerd met veel sauzen die niet op tomaten zijn gebaseerd. Als u een gerecht met tomatensaus moet kiezen, vraag dan of het apart kan worden geserveerd. Wees voorzichtig - Soulfood bevat vaak veel kalium. Vermijd black-eyed peas, gedroogde bonen, gekookte groenten, spinazie, yams en zoete aardappeltaart.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Rode paprika's hebben een lage kaliumwaarde en hebben veel smaak, maar dat is niet de enige reden waarom ze goed passen in een niervriendelijk dieet. Deze smakelijke groenten zijn een uitstekende bron voor vitamine C, vitamine A. Vitamine B6, foliumzuur en vezels.
Fruit: Antioxidantenrijke opties zoals veenbessen, kiwi, appels en bosbessen helpen bij het verlagen van creatinineniveaus. Groenten: Het opnemen van verschillende groenten zoals bittere kalebas, aubergine, wortel, bloemkool, rode paprika, komkommer en uien helpt bij het reguleren van creatinineniveaus.
Als uw zorgverlener zegt dat u calciumoxalaatstenen hebt, moet u mogelijk ook voedsel beperken dat veel oxalaat bevat . Deze voedingsmiddelen omvatten: Fruit: rabarber, krenten, fruitsalade uit blik, aardbeien en Concord-druiven. Groenten: bieten, prei, zomerpompoen, zoete aardappelen, spinazie en tomatensoep.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Het opnemen van fruitsoorten zoals kiwi, citroen, ananas, cranberry en appel in uw dieet kan ook helpen om creatinineniveaus te verlagen. Het handhaven van gezonde creatinineniveaus verbetert niet alleen de algehele gezondheid, maar kan ook een positieve impact hebben op uw vermogen om betaalbare ziektekostenverzekeringen te verkrijgen.
Eet geen of weinig voedsel met purine
Purine is een stof die vooral in dierlijk eiwit zit. Purine wordt afgebroken tot urinezuur. Eet daarom weinig voedsel met veel purine zoals vlees, vleeswaren, vis, kip, ei, kaas, melk en melkproducten.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes.Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.
Water en kruidenthee
Genoeg drinken is natuurlijk belangrijk voor iedereen. Maar wanneer je gevoelig bent voor ongemak in het urinestelsel of nieren, dan is genoeg drinken misschien nog wel belangrijker. Om het water meer helende eigenschappen mee te geven kun je thee maken met vochtafdrijvende kruiden.
De meeste mensen met CKD in een vroeg stadium of een niertransplantatie hoeven tomaten niet te beperken vanwege kalium . Als uw laboratoriumresultaten hogere kaliumwaarden laten zien, kan uw arts of nierdiëtist met u overleggen hoeveel u moet eten. Kalium kan een zorg zijn, afhankelijk van de hoeveelheid die u eet.
Beperk groenten die veel kalium bevatten, zoals: spinazie, postelein, andijvie, tomaten, peulvruchten (kapucijners, bruine bonen, linzen, witte bonen). Gebruik bij voorkeur gekookte groenten en beperk het eten van rauwe groenten.
In verse cherrytomaten en gepelde tomaten werd een iets lager gehalte aangetroffen, terwijl het kaliumgehalte in dubbelconcentraat en ketchup statistisch gezien het laagst was.
Knolselderij wordt in de natuurgeneeskunde nog altijd gebruikt om de urinewegen en nieren te stimuleren. Het is kaliumrijk en heeft daardoor een gunstige invloed op de bloeddruk. Omdat er ook veel vezels en ijzer in zitten, is het een goed natuurlijk middel tegen bloedarmoede.
Beperk of vermijd sinaasappelen en sinaasappelsap, nectarines, kiwi's, rozijnen of ander gedroogd fruit , bananen, meloenen, honingdauwmeloen, pruimen en nectarines.
Groenten: bloemkool, uien, aubergine, rapen . Eiwitten: mager vlees (gevogelte, vis), eieren, ongezouten zeevruchten. Koolhydraten: witbrood, bagels, sandwichbroodjes, ongezouten crackers, pasta. Dranken: water, heldere light frisdranken, ongezoete thee.