De separatisten, of pro-Russische Oekraïners. Ze strijden mee aan de zijde van Poetins soldaten. Toch zijn ze verre van veilig voor de Russen. Als ze van het slagveld wegvluchten, executeren de Russen hen of zorgen ze er wel voor dat de Oekraïners weten waar ze zitten.
De Russische troepen zijn zich aan het hergroeperen in het oosten van Oekraïne, rondom de Donbas. Al jarenlang richt Poetin zijn pijlen op deze regio.
De Oekraïners (Oekraïens: українці, oekrajintsi) zijn een Oost-Slavisch volk. Ze wonen vooral in Oekraïne, waar ze de meerderheid van de bevolking (±37 miljoen) vormen, maar ook in andere landen van de voormalige Sovjet-Unie, zoals in Rusland (±3,3 miljoen) en Kazachstan (338 duizend).
Rusland heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, in februari vorig jaar, ruim 236.000 soldaten verloren.
En toch: met de huidige reserves kan Rusland de oorlog nog best wat jaren volhouden. En mogelijk kan Rusland z'n economie verder aanpassen. Na sancties na de inname van De Krim maakte Rusland de voedselvoorziening bijvoorbeeld veel meer zelfvoorzienend.
Ongeveer een derde van de Nederlanders is bang dat Nederland in de komende vijf jaar betrokken zal raken bij een oorlog, of dat mensen met wie ze zich verbonden voelen in de komende vijf jaar betrokken raken bij een oorlog. In 2021, toen die vraag ook werd gesteld, betrof dit nog ongeveer een op de tien mensen.
Oekraïne kan alleen winnen met westerse steun, zo concluderen de Chatham House-onderzoekers, maar met huidige steunpakketten gaat dat nog lang duren. "De militaire steun moet worden verdubbeld voordat het te laat is."
Het aantal etnische Russen in Oekraïne ligt veel lager: ruim 17%. De overige Russisch-sprekenden hebben een Oekraïense, Wit- Russische, joodse, Bulgaarse, enz. etnische afstamming.
Ondanks dat bestaat het Oekraïense woordenboek voor ongeveer twee-derde uit Russische woorden, waardoor ook Russen Oekraïens goed kunnen begrijpen. Omgekeerd spreken en verstaan bijna 95% van de Oekraïners Russisch, wat vooral te maken heeft met het Sovjetverleden van Oekraïne.
Het conflict ontstond in het voorjaar van 2014, nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari was afgezet tijdens de Revolutie van de Waardigheid in Kiev, die volgde op de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en de annexatie van de Krim door Rusland.
Onderdeel van Oekraïne
De Krim bleef bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 deel van Oekraïne. De oblast werd echter omgevormd tot de autonome republiek van de Krim.
De Russisch-Oekraïense Oorlog is een gewapend conflict tussen enerzijds Rusland samen met pro-Russische separatisten uit de Donbas en de Krim en anderzijds Oekraïne, dat zich vanaf 2014 afspeelt.
'Het Russische leger is momenteel niet in staat om de oorlog te winnen vanwege een tekort aan onder andere precisiegeleide munitie, communicatieapparatuur, vliegtuigen en drones. ' Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin tegen Russische bloggers gezegd.
In 2020 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,243 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 430.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 184.000, Nederland had er 40.000 en België 23.000.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945
Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.
17 april 1986 – de Nederlandse ambassadeur Huydecoper reist naar de Zuid-Engelse Scilly-eilanden om een vredesakkoord te ondertekenen. Het akkoord betekent het einde van de langste oorlog ooit. 335 jaar lang zijn Nederland en de Scilly-eilanden met elkaar in oorlog geweest.
Waaronder de zogenaamde Kinzhal-raket, een hypersonische kruisraket waar de Russen er maar vijftig van hebben. 'Dit is waar iedereen al bang voor was. Het is het snelste wapen ter wereld en er is geen verdediging tegen', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs. Met uitzondering van een klein aantal aanvals- en kruisrakettenonderzeeërs werden vrijwel alle gevechtsschepen gebouwd tijdens de Koude Oorlog.