Hoewel EBITDA en EBIT nogal eens door elkaar worden gebruikt, zijn ze niet gelijkwaardig. Bij EBIT ga je namelijk uit van het bedrijfsresultaat na afschrijvingen, waarbij de financiële resultaten en belastingen buiten beschouwing worden gelaten.
In dit artikel gaan we het hebben over de EBITDA (Earnings before interest taxes depreciation and amortization) of in de nederlandse vertaling, het bedrijfsresultaat (nettowinst) voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardverminderingen.
De EBIT is gelijk aan het bedrijfsresultaat na afschrijvingen. Het bedrijfsresultaat bestaat uit omzet minus de kosten die gemaakt zijn om de omzet te kunnen realiseren, zoals de inkoopkosten, personeelskosten, afschrijvingskosten en de overige bedrijfskosten.
EBITDA berekenen
Alle cijfers zijn te vinden op de winst-en-verliesrekening van een bedrijf.
Met EBITDA kun je de prestaties van jouw onderneming goed in kaart krijgen, want met de EBITDA laat je de werkelijke operationele prestaties (of operationele winst) zien. Het is het resultaat uit de normale bedrijfsvoering.Dat wil zeggen: de omzet en de kosten die zijn gemaakt om die omzet te halen.
Het bedrijfsresultaat, ook wel EBIT (Earnings Before Interest and Tax) genoemd is een getal dat slaat op wat overblijft van de netto omzet wanneer je daar de bedrijfskosten vanaf trekt.
Wat is EBITDA? De Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization (EBITDA) is een maatstaf voor de brutowinst minus de aftrek van overheadkosten van een bedrijf. De overheadkosten worden ook wel vaste lasten genoemd.
Vuistregels voor bedrijfswaardering
De vuistregels – ook wel multiples genoemd – variëren sterk per branche of per locatie. Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
Het is geen balansrubriek of cijfer in de resultatenrekening of winst- en verliesrekening. Om hieraan te verhelpen heeft in België de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) in 2010 een nota over EBIT en EBITDA gepubliceerd.
EBITDA is een afkorting voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Vertaalt in het Nederlands betekent dit dus Winst voor aftrek van Rente, Belastingen, Afschrijvingen en Afboekingen.
Wat is het bedrijfsresultaat? Het bedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft als alle kosten eraf zijn gehaald. Het bedrijfsresultaat wordt ook wel bedrijfswinst of ondernemingswinst genoemd.
Het bedrijfsresultaat, ook wel bedrijfswinst, ondernemingswinst of exploitatieresultaat genoemd, is wat er overblijft wanneer de bedrijfskosten worden afgetrokken van de netto omzet.
Bij het bedrijfsresultaat is nog geen rekening gehouden met de belasting die je nog moet afdragen aan de Belastingdienst. Jouw nettowinst berekenen, doe je door de belastingen van jouw bedrijfsresultaat te halen.
Met het bedrijfsresultaat wordt het bedrag bedoeld wat overblijft nadat de bedrijfskosten van de netto omzet afgetrokken zijn. Het bedrijfsresultaat wordt ook wel de bedrijfswinst, ondernemingswinst of het exploitatieresultaat genoemd. Kort samengevat: bedrijfsresultaat = netto omzet – bedrijfskosten.
De winst zelf zal waarschijnlijk op de bank staan en komt hierdoor aan de debetzijde van je balans te staan. De debetzijde bestaat immers uit je bezittingen: de activa. De winst moet ergens in geïnvesteerd zijn of op het banksaldo staan. Zo komt de balans weer in evenwicht.
EBIT staat voor Earnings Before Interest and Taxes, of in het Nederlands Inkomsten vóór interesten en belastingen.EBITDA gaat nog iets verder en neemt er Depreciation and Amortization bij. In het Nederlands voluit (Inkomsten vóór interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) .
Als algemene richtlijn kun je in de zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld zeggen dat een EBITDA van meer dan 10% van de omzet een gezonde EBITDA is. Maar in sommige sectoren, zoals voor SaaS en tech bedrijven, is dit weer veel te laag! Bij het verkopen van een SaaS bedrijf moet je eerder denken aan minimaal 25%.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog.
Het gebruik van EBITDA in plaats van netto winst maakt het makkelijker om ondernemingen onderling te vergelijken. Het laat zien hoe het bedrijf presteert op basis van haar operaties, zonder dat daarin mee wordt genomen hoe deze gefinancierd is.
Voor de waardebepaling van een bedrijf wordt vaak de formule 'EBITDA x multiple' gebruikt, dus hoe groter de EBITDA, hoe hoger de waarde van het bedrijf. Hoewel het een indicatie van de waarde op een bepaald moment is, geeft het goed weer hoe een bedrijf ervoor staat.
De EBITDA wordt hier gezien als de beschikbare jaarlijkse kasstroom. De ratio zegt dus in hoeveel jaar de senior netto schuldpositie kan worden afgelost vanuit de jaarlijkse bruto kasstroom (voor investeringen). De bank wil vaak 3 tot 4 keer EBITDA financieren.
Wat is het bruto bedrijfsresultaat? Het bruto bedrijfsresultaat is je omzet over een bepaalde periode min de totale inkoopwaarde van deze omzet over dezelfde periode. Vervolgens haal je hier de bedrijfskosten vanaf en je hebt het bruto bedrijfsresultaat.
Bedrijfsresultaat of nettowinst (na belasting)
Het nettobedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft voor de eigenaar of aandeelhouder: de winst. Dus na aftrek van alle vennootschaps- of inkomstenbelastingen.
Met andere woorden: brutowinst is de winst die overblijft na aftrek van de kosten van verkoop. Nettowinst (of nettoverlies) is wat er overblijft nadat alle andere kosten zijn afgetrokken van de omzet. Je kunt de netto- en brutowinst berekenen met behulp van een winst- en verliesrekening.