Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
Een infectie die is veroorzaakt door een parasiet, wordt behandeld met een parasietdodend middel. Deze middelen verhinderen de aanmaak van eiwitten door de parasiet. Zonder eiwitten kan de parasiet niet groeien en sterft deze af. Voorbeelden zijn atovaquon, clindamycine en metronidazol.
De meest voorkomende klacht is diarree. De diarree kan waterdun zijn maar er kan ook sprake zijn van brijige, stinkende diarree. De diarree bevat geen bloed of slijm en gaat vaak gepaard gaat met misselijkheid, gasvorming, buikkrampen en vettige, stinkende ontlasting. Soms zijn er ook klachten zoals koorts en braken.
Parasieten kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via het eten. De kans op een besmetting is klein, maar brengt wel risico's met zich mee. Vooral voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kan het gevaarlijk zijn.
Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en eencellige parasieten, zoals amoeben. Artsen schrijven het meestal voor bij infecties van het maagdarmkanaal met diarree.
De kuur duurt meestal 10 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want misschien zijn er nog parasieten over.
Hartwormen zijn levensbedreigend en zijn één van de gevaarlijkste parasieten, maar ook haakwormen, spoelwormen, zweepwormen en lintwormen kunnen de gezondheid en het welzijn van een hond ernstig aantasten. Sommige wormen kunnen ook een gevaar opleveren voor de volksgezondheid.
Meercellige parasieten
In de ontlasting kun je dit met het blote oog zien als 'rijstkorrels'. Aarsmaden zijn kleine witte wormpjes die met name 's nachts door de anus naar buiten komen, wat een enorme jeuk kan veroorzaken.
Parasieten leven dus een parallel leven in ons lichaam, leven van onze energie, voeden zich met onze eigen cellen of met het voedsel dat we eten. Ze voeden zich zelfs met de supplementen die we gebruiken! Via hun gastheren ontwikkelen parasieten zich via een specifieke levenscyclus.
Diarree veroorzaakt door deze verwekkers is meestal over binnen een week. Parasitaire infecties komen minder vaak voor.
In routinematig laboratoriumonderzoek van bijvoorbeeld bloed, feces, urine of beenmerg worden parasieten vaak niet aangetoond. Het is meestal nodig heel gericht naar parasieten te zoeken.
Een lage bloeddruk na het eten wordt ook wel postprandiale hypotensie genoemd. Om een maaltijd goed te kunnen verteren gaat er kort na het eten meer bloed naar de maag en darmen.Zodoende gaat er minder bloed naar het hoofd, waardoor u duizeligheid kan ervaren.
Symptomen van giardia herkennen
De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot 'koeienvlaai' en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten.
Besmetting met een parasiet kan op verschillende manieren gebeuren. Door een steek van een besmette vlieg of mug, door het eten van besmet voedsel of door contact met de uitwerpselen van een besmet dier kan iemand besmet geraken.
Daarnaast kan er in sommige gevallen bloed bij de diarree zitten of kan de ontlasting slijmerig en stinkend zijn. Verder zijn braken, gewichtsverlies en een verminderde eetlust symptomen van Giardia. Deze klachten kunnen maandenlang aanhouden, wanneer een infectie niet wordt behandeld.
Parasieten zijn lang niet zo duivels en verderfelijk als vaak wordt gedacht. Ze zijn juist een belangrijke schakel in een ecosysteem, vertelt Ellen van Donk, onderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). 'Ze houden populaties stabiel en zorgen dat de aantallen niet te veel fluctueren.
Vlooien. Dit zijn kleine, bloedzuigende, uitwendige parasieten die goed kunnen springen. Meestal worden ze gezien bij honden en katten maar ook konijnen en cavia's kunnen een vlooienbesmetting oplopen.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
Soms ziet u stukjes lintworm in uw poep, ondergoed of beddengoed. Het zijn platte witte of lichtgele rechthoekige stukjes, 1 tot 2 centimeter lang. Als ze indrogen zien ze eruit als rijstkorrels. Zelden geeft de lintworm ook jeuk bij de anus, buikpijn, diarree of afvallen.
De huisarts of verloskundige die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt van ZekerWeten de uitslag van het onderzoek. Met hem of haar spreekt u af hoe en wanneer u de uitslag krijgt. Het merendeel van de onderzoeken naar ontlasting is binnen drie dagen beschikbaar.
Ongeveer 80% van de wereldbevolking is geïnfecteerd met één of meer parasieten.
Infectie door eten groente en fruit
Al lijkt dat niet genoeg: in de meeste gevallen zijn de mensen geïnfecteerd door het eten van fruit of rauwe groente, die door de slakken zijn vervuild. Als mensen de longworm binnenkrijgen, laat de parasiet zich meevoeren naar de hersenen.
Symptomen: Geen, tot acute, ernstige, stinkende diarree met buikkrampen, braken en gasvorming.
Parasieten kunnen van groot tot heel klein zijn. In volgorde van afnemende grootte: dieren of planten, insecten, schimmels, bacteriën, virussen, prionen en springende genen. Men rekent in het Nederlands, anders dan in de Engelstalige literatuur, parasitisme niet tot een vorm van symbiose.