Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Het wasmachinefilter is verstopt
Als het wasmachinefilter geheel of gedeeltelijk geblokkeerd is, stroomt het water niet goed weg tijdens het centrifugeren en wordt kleding niet goed uitgespoeld. Na het wasprogramma blijft er dan water in de trommel staan en het wasgoed komt kletsnat uit de wasmachine.
"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen.
Als een wasmachine niet centrifugeert kan de oorzaak zijn dat de machine de inhoud niet in balans krijgt. Er kan teveel of te weinig wasgoed in de trommel zitten. Ook kan het gebeuren dat stukken wasgoed met elkaar in de knoop raken.
Een wasmachine die niet centrifugeert is het meest voorkomende probleem. Gelukkig is het probleem vaak makkelijk zelf op te lossen door het pomp filter te reinigen. Het probleem kan ook veroorzaakt worden doordat de trommel niet meer draait of de wasmachine het water niet meer afpompt.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Voor het wassen van al je t-shirts, overhemden en truien/vesten is het verstandig om het toerental niet hoger dan 800 toeren te zetten. Dit voorkomt dat je kleding sneller gaat pillen en 'beschadigen' door het snelle rond draaien van de trommel. Met als resultaat dat je kleding langer mooi blijft!
Als we naar de gemiddelde levensduur van wasmachines per merk kijken varieert de levensverwachting van 8 jaar tot 15 jaar. Na die periode is de machine vaak aan vervanging toe. Maar met een beetje geluk gaat een wasmachine wel 20 jaar mee. En met een beetje pech gaat de wasmachine juist eerder kapot.
Te vol beladen
Een overbeladen wasmachine kan zorgen voor een onfrisse was. Het vrijgekomen water en wasmiddel kunnen dan niet goed genoeg hun werk doen. Gelukkig voor jou geven de Miele wasmachines aan hoeveel kg was per programma in de wasmachine mag. Volg je dit advies op, dan zit je altijd goed.
In de wasmachines met een toegankelijk pluizenfilter bevindt het filter zich achter een deurklepje. Reinigen van het filter (voor de modellen met een toegankelijke pluizenfilter): Open het deurklepje. Draai het filter naar links zonder te verwijderen.
Deurtje dicht..
Maar wanneer je klaar bent met wassen moet je dit dus echt niet doen. Er blijft namelijk vocht achter in de wasmachine na het wassen, en dat maakt de wasmachine een broedplek voor bacteriën. Door de deur open te laten kan de wasmachine drogen en blijft het een stuk schoner daarbinnen.
Twee keer centrifugeren
Je kunt de droogtijd in je droger ook verkorten door je wasgoed een tweede keer in de wasmachine te laten centrifugeren. Hierdoor wordt er nog meer water uit je wasgoed gehaald voor je het in de droger stopt en hoeft je droger minder lang te draaien.
De meest voorkomende oorzaak dat kleding drijfnat uit de trommel komt aan het einde van de cyclus, is omdat de wasmachine niet op de juiste snelheid centrifugeert of helemaal niet centrifugeert. Er zijn een paar mogelijke oorzaken die kunnen verklaren waarom je wasmachine niet centrifugeert.
Een flinke scheut azijn in de lege trommel van de wasmachine is echt niet slecht. Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken. Door de combinatie van azijn of soda en de hoge temperatuur lost het vuil, kalk en vet zeer effectief op.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Te weinig wasmiddel gebruiken kan zorgen voor verkleuring van je kleding en het intrekken van vlekken, doordat ze niet op tijd verwijderd worden. Heel vervelend, maar nog niet zo vervelend als te véél wasmiddel gebruiken.
Een te volle trommel zorgt voor een muffe geur en wasgoed dat niet goed schoon is. TIP: als je een vuistdikte ruimte houdt tussen de was en de bovenkant van de trommel, zit je altijd goed. Stop je de trommel maar halfvol, doseer dan ook minder wasmiddel.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Waarom zijn Miele wasmachines duur? Miele wasmachines zijn van zeer hoge kwaliteit. Om deze reden is ook de aankoopprijs hoger. Uiteindelijk is de investering echter toch niet zo groot, omdat Miele wasmachines zelden reparaties nodig hebben en veel langer mee gaan dan wasmachines van andere merken.
Welke wasmachines hebben de langste levensduur? Over het algemeen gaan wasmachines van het merk Miele het langst mee, gemiddeld ongeveer 17 jaar.
Gemiddeld kost een wasmachine tussen de €25 en €50 aan energie per jaar (o.b.v. 4 wasbeurten per week). Daar komen de kosten van het waterverbruik nog bij. Kijk op het energielabel hoeveel water een wasmachine verbruikt per jaar en vermenigvuldig dit met de waterprijs per liter.
Het is raadzaam om wasgoed zo 'droog' mogelijk op het rek te hangen. Bij dikkere stoffen, zoals bijvoorbeeld spijkerbroeken, kan een extra rondje centrifugeren zeker geen kwaad. Kijk even op het was label of jouw kledingstuk wel op de centrifugeerstand mag.
15 of 30 graden is de betere keuze in dit geval. Wat het toerental tijdens het wassen betreft opteert u maximaal voor 600 toeren. Meer dan dat zorgt voor extra slijtage.
Hoe weet ik wat teken is voor niet centrifugeren? Let goed op de streepjes onder het wassymbool. Hoe meer streepjes onder het symbool staan, hoe minder beweging jouw wasgoed verdraagt. Centrifugeer in dat geval voor de zekerheid op het laagste toerental.