Als er altijd een laagje water in de kruipruimte staat, trekt dit vocht langzaam omhoog. Optrekkend vocht zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Vocht in huis is ongezond om in te leven en kan voor gezondheidsklachten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, kortademigheid, vermoeidheid of geïrriteerde huid/ogen.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Een vochtige kruipruimte kan namelijk grote problemen veroorzaken. Het vocht uit de kruipruimte heeft invloed op het vocht in uw woning. Bovendien ontstaan er schimmels en kan er houtrot ontstaan omdat het vochtprobleem niet wordt opgelost.
Van verborgen gebreken is niet zomaar sprake. We noemen water in de kruipruimte dan ook pas een verborgen gebrek wanneer deze voorafgaand aan de aankoop redelijkerwijs niet zichtbaar was, de verkopende partij kennis had van het gebrek én dit bewust voor u heeft verzwegen.
Bestrijden van water onder de vloer
Te veel water onder de leefvloer kan leiden tot een te hoge luchtvochtigheid in je woning. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot schade aan de gezondheid, inboedel en aan de woning zelf.
Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Voor de kruipruimte ventilatie boren wij – net boven het maaiveld – gaten in de buitenmuren van uw woning. Deze boorgaten, met 5 cm diameter, gaan schuin naar beneden, naar de kruipruimte. In de gaten worden ventilatiekokers naar de kruipruimte bevestigd.
Een veel voorkomende oorzaak van water in de kelder is een lekkage aan een van de waterleidingen of afvoerbuizen. Ook een beschadigde rioolbuis, bijvoorbeeld als gevolg van een verzakking, kan aan de basis liggen. Het ontsnapte water dringt dan via de muren en/of vloer door naar de kelder.
Door een laag schelpen op de bodem van de kruipruimte te leggen, nemen de schelpen het vocht op en houden dit vast. Daarnaast houden schelpen in een kruipruimte de vochtige lucht tegen, zodat het in huis lekker droog blijft.
Houten vloeren isoleren
Heb je problemen met een natte kruipruimte en zijn je vloeren van hout, dan heb je een extra complicatie. Nat hout kan namelijk gaan rotten en schimmelen waardoor het soms onherstelbaar wordt beschadigd.
Medewerkers mogen maximaal één uur aaneengesloten werken in kruipruimten die lager zijn dan 60 cm. Voor kruipruimten die hoger zijn geldt een maximale werkduur van anderhalf uur. Daarna is een verblijf van 15 minuten buiten de kruipruimte verplicht.
Muggen uit de kruipruimte verdrijven
Maak de kruipruimte goed schoon en droog vochtige gebieden af. Plaats een luchtontvochtiger bij de ingang van de kruipruimte. Roer geregeld in stilstaand water om het leggen van eieren door muggen tegen te gaan.
Volgens het bouwbesluit is het tegenwoordig niet meer verplicht om een kruipruimte te ventileren. Wel zijn er regels opgesteld rondom het luchtdicht en waterdicht uitvoeren van de begane grond vloer.
Hoeveel ventilatie de kruipruimte in jouw huis nodig heeft ligt aan de oppervlakte van de vloer. Gemiddeld genomen heb je één ventilatiekoker per 12 m2 nodig. Echter kan dit nog verschillen per kruipruimte. Soms is er namelijk om bepaalde redenen toch meer ventilatie nodig.
Onder ieder huis bevindt zich een kruipruimte. Deze ruimte zit onder de begane grond van je woning en is vooral bedoeld om leidingen doorheen te laten lopen. Hierbij kunt u denken aan leidingen voor water, gas, elektriciteit en de afvoer. Door de kruipruimte te isoleren ontstaan er meerdere voordelen voor de woning.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Het grondwater dat mensen gebruiken kan op veel plekken aarde opraken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Minder dan zes procent van alle grondwatervoorraden in de bovenste twee kilometer van de aardlaag kan binnen een mensenleven weer worden aangevuld door de natuur.
Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Nummer 1: Muffe geur in huis
Dan is dit een duidelijk teken van een vochtprobleem, veroorzaakt door een vochtige kruipruimte. Deze muffe geur ontstaat door stilstaande lucht en vocht dat nergens naartoe kan. Dit kan nergens naartoe omdat uw kruipruimte niet of niet meer goed geventileerd wordt.
De beste techniek is om de vloer en het plafond van de kruipruimte te isoleren, na het leggen van een vochtscherm. Op deze manier kan het water niet in deze ruimte stijgen, die schoon zal blijven.