Boeren protesteren al een tijd tegen de stikstofplannen van het kabinet, die inhouden dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf. De afgelopen dagen wilden ze laten zien dat zonder hen de supermarktschappen leeg zijn. En dat als hun bedrijven moeten verdwijnen, dat effect heeft op iedereen.
De boeren zijn boos omdat het kabinet eist dat door het hele land de uitstoot van stikstof moet dalen: dat betekent dat veel boerenbedrijven zullen moeten krimpen of sluiten.
De boerenprotesten tegen stikstofbeleid zijn een reeks protestacties van verschillende groepen Nederlandse boeren tegen overheidsplannen om de veehouderij in te perken om de stikstofcrisis op te lossen. De eerste protestactie op 1 oktober 2019 werd georganiseerd door Agractie en de Farmers Defence Force.
Waarom protesteren boeren? Boerenorganisaties protesteren omdat ze het niet eens zijn met de stikstof-plannen van de regering. Door die plannen kunnen sommige boeren minder dieren houden, of zouden misschien zelfs helemaal moeten stoppen met hun bedrijf.
De lucht die we binnenkrijgen, stapelt zich op in de maag. Een kleine hoeveelheid lucht zal met het voedsel doorgegeven worden aan de darm. De overige lucht verlaat ons lichaam door middel van boeren. Iedereen moet wel eens een boer laten, om lucht kwijt te raken.
Wanneer er geen onderliggende aandoening is die het overmatig boeren veroorzaakt, dan wordt het vaak door eet- of drinkgewoonten of de manier van ademen veroorzaakt. Wanneer je naast boeren veel afvalt, vaak moet overgeven of al lang aan diabetes mellitus lijdt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Auto's zijn viezer, boeren vervuilen meer, fabrieken stoten meer uit. Maar door maatregelen van de politiek daalt de uitstoot vanaf dat moment hard. Maar terwijl het verkeer elk jaar wat schoner wordt, lukt dat bij boeren de laatste tien jaar niet meer. De uitstoot door de landbouw lijkt zelfs weer iets te stijgen.
Het programma start om 12.00 uur. Naast de genoemde sprekers zijn onder meer Bart Kemp (Agractie), Henk Bleker (NMV), Mark van den Oever (FDF) en Sieta van Keimpema (DDB) aanwezig. Het programma (zie onderaan dit bericht) met sprekers duurt tot 14.30 uur.
Op verschillende plekken in het land zijn snelwegen en op- en afritten geblokkeerd door acties van boeren. Op plekken langs de weg werden hooibalen in brand gestoken en puin en afval op de weg gedumpt.
De rode zakdoek is het symbool geworden van de boerenprotesten. "Het begon allemaal met boer Koos die bij het protest bij de Tweede Kamer was. Hij droeg er een bij zich en sindsdien is het groter en groter geworden."
Ammoniak (NH3) komt met name van dieren in de veeteelt. Een klein deel komt uit overige bronnen zoals industrie, de bouw en het verkeer. Boeren gebruiken mest van dieren en kunstmest om hun land te bemesten. Een deel van die mest verdampt als ammoniak en komt zo in de lucht.
Stikstof is een gas dat vrijkomt uit de uitlaat van auto's en vrachtwagens maar ook als de poep en plas van koeien bij elkaar samenkomen. Zowel auto's als boerenbedrijven stoten daarom dus veel stikstof uit. Die stikstof komt vervolgens in de natuur terecht, en daar gaat het mis.
De Nederlandse stikstofuitstoot is de hoogste van Europa: per hectare stoten we ongeveer 4 keer zo veel uit als het EU-gemiddelde. Van de Nederlandse uitstoot naar de lucht bestaat ongeveer 65% uit ammoniak (NH3) en 35% uit stikstofoxiden (NOx).
Vanwege het boerenprotest in Gelderland wordt er gevreesd voor een verkeersinfarct. Boeren die woensdag met een tractor of ander landbouwvoertuig naar de actiedag in de Gelderse Vallei gaan, mogen niet over snelwegen of autowegen rijden.
Het gaat om de A1 bij Barneveld, de A50 bij Epe en de A28 bij Nunspeet. Eerder riepen boeren op om Nederland vandaag 'een kwartier plat te leggen om solidariteit met de boeren' te tonen. Op de snelwegen reden vrachtwagens en trekkers langzaam, of ze blokkeerden wegen en afritten.
Het zwaartepunt van de boerenacties lag volgens de ANWB in de driehoek Amersfoort-Meppel-Hengelo. De vertraging liep op tot ruim een uur. Er stond rond 15.30 uur in totaal bijna 500 kilometer file op de Nederlandse snelwegen.
Verrast om boerenprotesten
Onder meer bij de A1 bij Bathmen, de A12 bij Bunnik, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo en de A50 bij Apeldoorn is het raak, aldus de ANWB. De organisatie werd verrast door de acties.
Vanaf 12:00 uur zullen boeren, burgers en buitenlui duidelijk van zich laten horen. De manifestatie is de eerste landelijke bijeenkomst in een reeks van lobby en acties.
Op het terrein van een rundveehouder hebben zich duizenden boeren en sympathisanten verzameld. Of het de 20.000 tot 30.000 zijn waar de organisatie op rekent, is niet bekend. De organisatie spreekt van 40.000 aanwezigen, maar dat aantal is niet bevestigd. De boerenbelangenorganisaties hebben ook politici uitgenodigd.
Hij werkt als hoofddocent Voedsels- en Landbouwbeleid aan Wageningen University. "We hoeven niet bang te zijn dat we op korte termijn zonder voedsel komen te zitten. Pas als alle boeren van het één op het andere moment zouden stoppen, hebben we een probleem. Maar daar is geen sprake van."
“De stikstofemissie is vooral in bepaalde gebieden erg hoog, vooral in noordwest-Duitsland, waar relatief veel veehouderij is”, legt Ehlers uit. Maar omdat Duitsland een veel groter landoppervlakte heeft dan Nederland, is de uitstoot relatief minder.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Het is niet zo dat hartziekten maagklachten veroorzaken. De klachten kunnen wel lijken op maagproblemen. De pijn bevindt zich dan rond de borststreek, vaak in het midden achter het borstbeen.
Veel boeren en moe
Probeer allereerst stress en spanningen te vermijden. In periodes van stress slik je ongemerkt vaak meer lucht in. Zo kun je dus boeren laten door stress.