Klaren is de buisjes die je midden oor verbinden met je keel open zetten zodat er lucht in je midden oor kan stromen. Die buisjes zijn normaal dicht, zodat er geen troep in je oor terecht kan komen. Wanneer je slikt en je je oren voelt klikken, zijn dat de buisjes die open en dicht gaan.
Tijdens het duiken heeft iedereen te maken met klaren. De ene duiker moet dit meer bewust doen dan de andere duiker. Het oor bestaat uit het buitenoor [Outer Ear], het middenoor [Middle Ear] en het binnenoor [Inner Ear].
Je middenoor is normaal met lucht gevuld en de druk is gelijk aan de buitenomgeving. Als het oor dicht zit dan kun je de druk weer op peil brengen door je neus dicht te knijpen en de mond te sluiten. Blaas dan hard alsof je de neus wilt snuiten. Als je een plopje of knakje voelt dan zit je goed.
De meest gebruikte manier van klaren is jouw neus dichtknijpen en langzaam uitademen tegen je dichte neus. Hierbij blaas je de lucht vanuit jouw keelholte door de buis van Eustachius naar jouw middenoor. Zo wordt de druk aan de binnen en buitenkant van jouw oren weer gelijk.
Als je niet kan klaren of pijn en ongemak ervaart tijdens het afdalen, stijg dan een beetje totdat de pijn weg is en probeer dan opnieuw; forceer het klaren niet en daal ook niet af tenzij je oren en sinussen geklaard zijn. Duik niet met een verkoudheid of tijdens een congestie.
De meeste trommelvlies perforaties genezen spontaan. Nadat u voldoende tijd gewacht hebt na de genezing, kunt u terug gaan duiken als uw arts van oordeel is dat de genezing compleet is en er niets is dat kan wijzen op problemen met de buis van Eustachius.
Duiken met een gaatje in je trommelvlies is theoretisch mogelijk, mits er geen (vervuild) water in je oor kan komen.
Probeer te gapen, kauw op kauwgum en slik tijdens het opstijgen en dalen om de spieren te activeren die de buis van Eustachius openen. Of probeer de zogenoemde Valsalva-methode. Snuit zachtjes uw neus en houd uw mond en neusvluegels hierbij dicht. Doe dit zo vaak als nodig.
Knijp uw neus dicht en sluit uw mond.Pers de lucht kortdurend en krachtig door de neus alsof u uw neus snuit. Hoort u een knappend of ploppend geluid in het oor? Dan voert u de Valsalva manoeuvre op de juiste manier uit en is de druk in uw oor verminderd.
Waarom krijgen mensen verstopte of dichtzittende oren? Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer: overmatig oorsmeer, sinusdruk, oorinfecties, vloeistof in het oor en gehoorbeschadiging. Andere aandoeningen houden onder meer vliegtuig- en zwemmersoor (otitis externa) in.
Als uw oor pijn doet en verstopt zit, kunt u het beste eerst contact opnemen met uw huisarts. Deze bespreekt met u of uw oor uitgespoten moet worden of dat er een andere oplossing is, zoals het gebruiken van een ballonpompje. Bij het uitspuiten van uw oor spuit de doktersassistente lauw water in uw oor.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben.
De voornaamste symptomen van een gaatje in uw trommelvlies zijn oorpijn en gehoorverlies. Boek een gratis hoortest om te ontdekken of u gehoorverlies heeft en/of een gescheurd trommelvlies. Uw audicien kan door middel van een otoscoop (loep met een lampje) in uw oor kijken en dit vaststellen.
Een recreatieve duiker komt tot een meter of 40
Als je een beginnerscursus SCUBA-duiken volgt, kun je tot ongeveer 12 tot 18 meter diepte duiken. Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien.
Waarom hoor je je hartslag in je oor? Een 'hartslag in het oor' komt door een probleem in het netwerk van bloedvaten. Door een verhoogde bloedstroom of een te nauw bloedvat, stroomt het bloed onrustig door de vaten in het hoofd of in de nek. Dit veroorzaakt een kloppend geluid.
In 50% van de gevallen is het na 3 maanden verdwenen, en in 95% na 1 jaar. Het komt vooral voor bij kinderen tussen 1 en 2 jaar die een acute middenoorontsteking krijgen door een verkoudheid.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of duizeligheid ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken.
Op de markt zijn er geneesmiddelen die het klaren kunnen vergemakkelijken. Echter een neusspray in je oren spuiten, daar heb ik nog nooit van gehoord. Wel kun je neusspray gebruiken om je opening van de buis van Eustachius in de keel/neusholte meer te openen zodat het klaren van je middenoor makkelijker gaat.
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken. Voor meer informatie over tinnitus oorzaken zie ook: www.kno.nl.
Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'. Deze behandeling kan ongeveer 5 keer per dag worden herhaald.
Conclusie of je kunt duiken met buisjes
Wanneer jij of jouw kind nog buisjes heeft, is duiken nog niet mogelijk.
Klaren is de buisjes die je midden oor verbinden met je keel open zetten zodat er lucht in je midden oor kan stromen. Die buisjes zijn normaal dicht, zodat er geen troep in je oor terecht kan komen. Wanneer je slikt en je je oren voelt klikken, zijn dat de buisjes die open en dicht gaan.