Elisha Graves Otis (Halifax (Vermont), 3 augustus 1811 – 8 april 1861) was de uitvinder van de eerste lift met een valbeveiliging, die voorkwam dat de lift te pletter sloeg als de kabel mocht breken.
De Amerikaan Elisha Graves Otis vindt de eerste lift met valbeveiliging uit. Hij demonstreert deze uitvinding een jaar later voor het massaal toegestroomde publiek in het Chrystal Palace in New York.
In 1852 bouwde Elisha Otis de eerste lift met een veiligheidsinrichting die voorkwam dat de kooi naar beneden stortte bij een kabelbreuk. In 1853 werd de lift gepresenteerd tijdens de wereldtentoonstelling in New York. Otis zat zelf in de lift terwijl iemand anders de liftkabel doorhakte.
Naar beneden storten
Wat betreft het voorval in Amsterdam-Noord: het echte neerstorten van de lift tot op de grond kan volgens Van Vliet niet gebeuren. "Dat is toch eigenlijk ook wel een fabel. Een lift is namelijk opgehangen aan een heleboel kabels en die breken niet zomaar", vertelt hij.
De prijzen voor de meest door ons geplaatste liften liggen tussen € 16.500,- en € 26.500,- inclusief BTW. De prijzen zijn inclusief montage maar daar komen afhankelijk van uw situatie vaak nog bouwkundige kosten bij, raadpleeg hiervoor uw aannemer of constructeur.
Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen in de vorm van valbeveiligingsmiddelen. Hiermee worden middelen bedoeld die voorkomen dat personen van hoogte vallen en middelen die de krachten die vrijkomen bij een val opvangen. Er zijn twee soorten valbeveiliging, collectieve en persoonlijke valbescherming.
Wanneer is valbeveiliging verplicht? Uw medewerkers werken op 2,5 meter of hoger. Uw medewerkers werken op minder dan 2,5 meter hoogte, maar er zijn wel risico's om te vallen. Uw medewerkers werken op een plek die beweegt of kan gaan bewegen waardoor ze kunnen vallen.
Wil je een val met de lift overleven, dan is er maar één effectieve techniek: ga liggen. Met je armen en benen uitgespreid en in het midden van de lift. Zo verspreid je de impact van de val over je hele lichaam, waardoor je daar minder schade door zal oplopen dan wanneer de hele schok opgevangen wordt door je voeten.
Dan zijn er een aantal veiligheidstips om rekening mee te houden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Spring niet in de lift. Springen in de lift kan leiden tot een storing en daarmee tot opsluiting.
Voor mensen met liftangst is dat een verschrikking. Zij zijn vaak bang dat de lift vast komt te zitten en dat ze dan niet genoeg lucht hebben. Gelukkig kan de zuurstof in een lift nooit opraken.
Eigen Liftinstituut-onderzoek, aangevuld met gegevens verzameld uit interviews met liftonderhoudsbedrijven, levert deze cijfers op: 43 liftopsluitingen per dag in Nederland. 49.000 mensen raken per jaar opgesloten. 42.500 uur is de totale tijd dat Nederlanders per jaar vastzitten in de lift.
De maximale statijd van de ladder is 4 uur. Hierdoor moet de statijd minder dan 4 uur bedragen. Er moet minder kracht uitgeoefend worden dan 100 N (10 kg) De reikwijdte mag niet meer dan een armlengte zijn.
Bij het werken op een plat dak is er valgevaar. Dakdekkers zijn gewend om te werken op hoogte en kennen het belang van veiligheidsmiddelen. Maar is valbeveiliging ook verplicht volgens de wet.
Op een werkplek waar het gevaar bestaat van hoogte te vallen, moeten maatregelen worden genomen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger, maar ook onder de 2,50 meter moeten maatregelen worden getroffen als sprake is van een risico op vallen.
In Nederland en Frankrijk mag je valbeveiliging laten keuren door een 'competent persoon'. Maar dat is een beetje vaag. We zien dat veel bedrijven hun pbm's rechtstreeks door de fabrikant of de distributeur laten keuren. Dan pas heb je zekerheid dat de juiste vakman jouw spullen controleert, keurt en repareert.
De werking van valstopapparaten of valblokken kan je vergelijken met die van een autogordel. Een autogordel rolt automatisch terug en blokkeert na een korte remweg bij een grote, plotselinge versnelling. Bij een val zorgt een valstopapparaat dat dat gebeurt met de lijn.
Valbeveiliging wordt gebruikt om verwondingen door vallen te voorkomen. Een val kan overal gebeuren, ook als er gewoon op de grond gewerkt wordt. Maar in het algemeen geldt dat als de werkplek hoger is, het risico van een val toeneemt. Ook maakt het uit wat er onder de werkplek is.
Valharnassen hebben een maximale levensduur van 10 jaar na productiedatum. Een harnas dat ouder is, wordt automatisch afgekeurd. Controleer voor elk gebruik het valharnas op mogelijke schade zoals: Uitrafelingen.
Valbeveiliging verplicht bij 2,5 meter hoogte
Bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte is valbeveiliging verplicht. Maar als er risicoverhogende omstandigheden bij werkzaamheden lager dan 2,5 meter zijn, dan dient hier ook valbeveiliging te worden aangebracht.
Ook wanneer men niet boven de 2,5 meter werkzaam is op bijvoorbeeld platte daken, maar waar wel risicofactoren aanwezig zijn, is het noodzakelijk om voorzieningen voor valbeveiliging te treffen (Arbobesluit 3.16).
De ladder kan je er wel tegenzetten,maar als 1 persoon op de ladder gaat staan, is de ruit aan gruzelementen.
Tot hoever mag je de ladder uitschuiven? We hebben het bij ladders over 'sporten', in de volksmond wordt dit door de meeste mensen 'treden' genoemd. Je mag een ladder bij de meeste labels uitschuiven (in rechte stand) tot op de 2e sport van boven.
Borg een ladder aan de bovenzijde tegen het wegglijden. Laat de ladder één meter aan de bovenkant uitsteken. Zorg dat de ladderdelen elkaar minstens twee sporten overlappen.
Om het gedrag van Nederlanders die vast komen te zitten in de lift te onderzoeken, liet Liftinstituut onderzoeksbureau Motivaction net als in 2015 een enquête houden. Het percentage mensen dat ooit vastzat in een lift, is gestegen van 25% in 2015 naar 29% dit jaar.
U wordt direct doorverbonden met de storingsdienst. Deze zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. In sommige liften hangt een speciale telefoon met daarom het storingsnummer waar u naar kunt bellen. Bel in geen geval 112.