Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Veel hindoes passen echter het "ahimsa" (geweldloosheid) concept toe op hun voedingspatroon en verdedigen vegetarisme. Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
De andere goden en godinnen van het hindoeïsme staan voor de verschillende kenmerken van Brahman. De drie belangrijkste kenmerken vinden we terug in de trimurti of drie-éénheid: de goden Brahma (de schepper), Vishnoe (de beschermer) en Shiva (de verwoester).
Sommige Hindoes bidden iedere dag, andere bijna nooit. Bidden en de tempel bezoeken zijn niet verplicht. Aan iedereen wordt overgelaten zelf te beslissen wat het beste is voor hem of haar. Maar alle Hindoes delen een aantal geloofspunten.
Rouwrituelen binnen het Hindoeïsme
Hindoes geloven in reïncarnatie. Na een overlijden wordt de ziel opnieuw geboren. Die overtuiging staat zowel in hun leven als in rituelen na overlijden centraal. Zo kiezen hindoes vaak voor crematie, omdat dit de snelste manier is voor de ziel om vrij te komen van het lichaam.
Voor hindoes krijgt Jezus een plaats tussen de leraren en goden van de eigen religie. Zij herkennen in zijn levensverhaal iets van de wijsheid en de mystiek, die in het hindoe? sme zo centraal staat.
Voor hindoes is de koe heilig. Zo'n 80% van de Indiase bevolking bestaat uit Hindoes, het grootste gedeelte daarvan eet geen rundvlees. De melk van de dieren is daarentegen wel een geschenk van de goden en een belangrijke nutriëntenbron voor Hindoes.
Hindoe, gespeld met hoofdletter volgens spellingregel 16. J is de historische benaming voor iemand uit Hindoestan.
Gewoontes. In Indiana hebben ze speciale gewoontes. Als je look hebt gegeten mag je de eerst komende vier uur niet naar een theater gaan kijken, als de vier uur voorbij zijn laten ze je binnen.
HET HINDOEÏSME: Ze geloven dat elke mens een ziel heeft (het Atman). Na de dood keert het Atman terug op aarde en wordt het herboren in een nieuw lichaam. De dood wordt niet gezien als het einde van het leven maar als een nieuw begin.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt).
Hindoes trouwen in veel gevallen volgens de wet en daarnaast ook volgens de Hindoeritus. Daar waar het wettelijke huwelijk ontbonden kan worden en er sprake is van een echtscheiding, is een hindoehuwelijk onomkeerbaar. Je trouwt voor het leven.
Daarnaast eten veel hindoes tijdens Divali geen vlees of andere dierlijke producten en drinken ze ook geen alcohol. Ook dit is om ervoor te zorgen dat lichaam en geest rein en zuiver zijn tijdens Divali.
Hindoeïsme. Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen. Op de eerste plaats is het zo dat de koe als heilig wordt gezien omdat deze zorgt voor melk en voor producten die daarvan gemaakt kunnen worden.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
De heilige boeken van het Hindoeïsme zijn de Veda's. Het is geschreven in het Sanskriet. "De Hindoes hebben verschillende heilige boeken die Veda's worden genoemd.
Het gebedshuis van hindoes is een tempel of mandir. Zij komen er samen om te bidden, te luisteren naar de preek van de pandit en te lezen uit de veda's. "Hindoes houden veel van pracht en praal. Hun tempels zijn dan ook rijkelijk versierd.
Als iemand je vraagt 'hoe heet het symbool van hindoeïsme? ' dan denk je waarschijnlijk meteen aan het Ohm teken of de Omkar. Veel mensen herkennen dit sierlijke teken omdat het zo ongeveer altijd aanwezig is in tempels, meditatiecentra en veel hindoes Ohm Sieraden dragen.
De Namaste begroeting gaat als volgt: het hoofd licht gebogen en de handen gestrekt tegen elkaar aan plaatsen, ter hoogte van het hart. Hindoes spreken het woord “Namaste” ook uit tijdens dit begroetingsgebaar. Het is dus zowel een gesproken groet, als een gebaren groet.
Huisaltaar | Hindoes bidden thuis bij een huisaltaar
Veel hindoes bidden thuis bij het huisaltaar. Dit is een speciale plek waar ze hun goden kunnen eren. Ze offeren er bloemen en wierook.