Onder de grond bevinden zich een aantal immense waterreservoirs, waar water uit de tijd dat het nog een savanne was ligt opgeslagen, het zogenaamde fossiele water. Op verschillende plaatsen in de woestijn komt het water aan de oppervlakte. Op deze plekken bevindt zich dan een oase.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente.Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand. Daaruit blijkt dat de Sahara een paar duizend jaar geleden een vruchtbaar gebied was.
Sahara was een weelderig paradijs
Het zand in de Sahara is 21 tot 43 meter diep. Onder het zand bevinden zich gesteenten, en met behulp van satellieten zijn er ook talrijke opgedroogde rivieren en meren in kaart gebracht.
Zesduizend jaar geleden was de Sahara een vruchtbare savanne, waar het leven welig tierde. Tegenwoordig is het een dorre zandzee, maar misschien keert ooit het groen weer terug… Regelmatig verruilt Hans-Joachim Pachur het sappige groen van de botanische tuinen van Berlijn voor een dorre woestijn.
Regenwater kan allerlei stoffen bevatten, soms zelfs zand uit de woestijn. Bij stof- en zandstormen in het woestijngebied kan stof kilometers hoog in de atmosfeer komen. Wanneer luchtstroming over een enorme afstand van zuid naar noord is gericht, kan Saharazand boven ons land of nog noordelijker komen.
In bijna 100 jaar tijd is deze 10% procent groter geworden, zo blijkt uit onderzoek. Doorgaans wordt een gebied een woestijn genoemd wanneer er op jaarbasis minder dan 100 millimeter regen valt.
Iedere zandkorrel begon ooit als een deel van vast gesteente. Gesteente dat aan de oppervlakte ligt, staat constant bloot aan verwering en erosie door water en wind. Temperatuurverschillen zorgen ervoor dat het gesteente inkrimpt en uitzet. Dit draagt bij aan verwering en erosie.
Woestijnklimaat: zeer weinig regen
Het kan er zowel warm (bv. de Sahara) als koud (bv. Patagonia) zijn. In een warme woestijn kan het 's nachts heel erg koud worden: in de Sahara zijn er temperatuurverschillen gemeten die gaan van -1 °C 's nachts tot 37 °C overdag!
Antarctica is de grootste woestijn op aarde
Het bestaat voornamelijk uit sneeuw en ijs en niet uit zand. Toch behoort het continent onder een van de droogste gebieden ter wereld en valt er haast nooit regen. Wanneer het regent komt het als sneeuw naar beneden en in totaal valt er niet meer dan 2,5 cm neerslag per jaar.
Het grootste gedeelte van het gebied wordt bestuurd door Marokko als de Zuidelijke Provincies. Maar hoewel het land bezet wordt door Marokko, interesseren weinigen zich voor dit conflict.
De Sahara is een grote woestijn in het noorden van Afrika. De Sahara heeft een oppervlakte van zo'n 9 065 000 vierkante kilometer. Dat is meer dan 200 keer de oppervlakte van Nederland. De Sahara is dan ook de grootste zandwoestijn ter wereld.
Het klimaat in Westelijke Sahara wordt gekenmerkt door milde, relatief droge winters en zeer warme, relatief droge zomers. In januari is het in Westelijke Sahara overdag zo'n 22 graden. 's Nachts koelt het af tot ongeveer 12 graden. Middagtemperaturen liggen in juni rond de 27 graden en minima rond de 18 graden.
De Sahara is vermoedelijk zeven miljoen jaar oud, en ontstond als gevolg van het krimpen van de Tethysoceaan. Die oceaan bevond zich tussen 230 en 38 miljoen jaar geleden tussen Afrika en het Arabische Schiereiland aan de ene kant, en Europa en Azië aan de andere kant.
Via de Sirocco komt er Saharastof, woestijnzand, via de atmosfeer tot aan België en Nederland of zelfs noordelijker dat met de regen op aarde neerkomt. Het grootste deel van het Saharastof komt echter via de oostenwind in de Atlantische Oceaan terecht.
Diep water
De Sahara is dan ook een typisch gebied waar je op grotere diepte enorme hoeveelheden water vindt. Je moet alleen heel erg lang graven voor je het vindt… Oftewel: een waterput kan een meter diep zijn, maar op sommige plekken zijn er putten waar het water op 200 meter diepte uit de grond wordt gepompt.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd.
De Rub al-Khali woestijn ligt in de Verenigde Arabische Emiraten en is een van de indrukwekkendste woestijnen ter wereld. Een must als je naar Dubai reist.
In Nederland kennen we geen woestijn. Maar in Nederland (en ook over de grenzen met België en Duitsland) hebben we wel duinen, stranden en stuifzandvlakten die tot de verbeelding spreken. Aan de kust is het ontstaan van duinen en strand een eeuwenlang proces geweest.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Op dit moment tref je in de Westelijke Sahara, de woestijn in Noord-Afrika, een sneeuwlandschap. Dat het in de Sahara ook heel koud kan zijn, is wel bekend. Vooral 's nachts kan de temperatuur in dit woestijngebied sterk dalen. Soms vriest het er zelfs.
Weinig neerslag
Tegen De Volkskrant vertelde KNMI klimaatonderzoeker Haarsma dat de kans groot is dat in andere –niet bewoonde- berggebieden in de Sahara het ook met enige regelmaat sneeuwt. De zeldzaamheid ligt dan ook niet aan de temperatuur, maar aan de hoeveelheid neerslag in het gebied.
Zand bestaat korter dan andere delfstoffen zoals aardolie of aardgas, namelijk nog 'maar' 2 miljoen jaar. Elke zandkorrel is eigenlijk een steen die afgeschuurd en vermalen is. Zand, grind, maar ook klei zijn eigenlijk niks anders dan hele kleine stukjes steen. Op grote hoogte zijn de bergen bedekt met sneeuw.
De gele kleur wordt vaak veroorzaakt door een klein laagje roest (ijzeroxide) dat om korrels heen zit. Wanneer zand voor meer dan 99,6% uit kwarts bestaat, spreken we van zilverzand.
Kwallen, krabben en schelpen herkent iedereen wel. Er spoelt nog veel meer aan: stukken net, touw, plastic, lege melkpakken en flessen, vaak gedumpt vanaf schepen. Ook badgasten laten afval en verloren voorwerpen achter.