Gebruik een zonnebrand die speciaal ontwikkeld is voor de wintersport. Die verschilt namelijk van de zomervariant. De zonnebrandcrèmes die je in de zomer gebruikt zijn vaak op waterbasis. In de kou kunnen ze bevriezen op je huid.
Welke factor zonnebrand moet ik gebruiken op wintersport? Omdat de zonnekracht in de bergen zo sterk is en wel 85% van de uv-straling door de sneeuw weerkaatst wordt, raden wij aan om tijdens de wintersport altijd te kiezen voor een hoge factor zonnebrand van SPF 30 of hoger.
In de winter is SPF 15 voldoende.
De schadelijke UVA-stralen zijn hier namelijk meer actief. Hoe hoger je gaat, hoe hoger de UVA index is. Gebruik hier altijd SPF 30. Ook wanneer je niet in de bergen bent, maar wel veel buiten komt in de winter, raden wij het aan om minstens SPF 30 te gebruiken.
Gedurende de wintermaanden is de ozonlaag het dunst, waardoor de schadelijke UV-stralen dus in mindere mate worden geabsorbeerd. Ook in de winter is het dus belangrijk om de huid op een dagelijkse basis te beschermen middels een SPF.
Kan zonnebrand bevriezen? Ja, de reguliere zonnebrand kan bevriezen. Een zonnebrand met teveel water in het product ten opzichte van de verhouding oliën of vetten, kan op de huid bevriezen.
Ga voor een voedende gezichtscrème met SPF van minstens factor 15 en smeer regelmatig (om de 2/3 uur wordt aangeraden). Draag daarnaast voldoende warme kleding en bedek alle lichaamsdelen tegen de kou (dus ook zoveel mogelijk van je gezicht). Zorg dat je kleding niet kan knellen.
De UV index in de herfst en winter geeft vaak tussen de UV 1 – 4 aan, dat wil zeggen dat je niet van de zon kan verbranden. Dit komt omdat de UVB straling zo zwak is ten opzichte van de UVB straling in de zomer, in de zomer kan de UVB straling oplopen tot 10.
In de wintermaanden is de ozonlaag, die schadelijke UV-stralen filtert, dunner dan in de zomermaanden. Het is dus ook 's winters ontzettend belangrijk om je in te smeren met SPF.
Zonnebrandcrèmes die vallen in de groene categorie bevatten UV-filters met een lage giftigheid. Die vormen de beste keuze voor het milieu. In de gele en rode categorie vallen crèmes met UV-filters die biologisch slecht afbreekbaar zijn of/en giftig zijn voor algen, vissen of koraal.
Fabel: Eén keer smeren per dag is voldoende
Hoe vaak je moet smeren, is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je huidtype, de zonkracht op dat moment en wat je in de zon doet. Heb je gezwommen, gezweet of jezelf afgedroogd? Dan moet je je opnieuw insmeren.
Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt voor 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
Kun je bruin worden in de winter? Jazeker kan dat, als je maar dicht genoeg bij de zon bent. We hebben het dan over de zonnige landen of de zonovergoten dagen tijdens het wintersporten. In de winter is onze huid minder gebruind, dus automatisch ook minder dik en heeft het niet dezelfde bescherming als in de zomer.
Zonnebrandcrème die over de datum is, betekent dat de ingrediënten niet langer effectief zijn in het beschermen tegen UV-stralen.
Van welke zonnebrand word je bruiner? Mocht je graag een zonnebrandcrème willen gebruiken waarbij je huid wordt beschermd tegen de zon, maar ook een lekker bruin tintje krijgt? Dat is precies wat Australian Gold doet. De zonnebrandcrèmes van Australian Gold zijn voorzien van een bronzer.
"Geen enkele zonnebrand beschermt 100 procent", zegt Leenarts. "Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is heel klein. Factor 30 beschermt 97 procent, factor 50 98 procent, maar dan kun je dus alsnog verbranden." De Vereniging van Dermatologen adviseert met factor 30 te smeren.
Kortom, Cien zonnebrand van Lidl is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare, maar effectieve zonnebrandcrème. Het biedt de bescherming die u nodig heeft tegen schadelijke UV-stralen, terwijl het uw huid hydrateert en verzacht.
Wat zijn we trots dat de non-profitzonnebrand Suncover ook in 2023 Beste Uit de Test is bij de Consumentenbond! Ook hebben we het predicaat Groene Keuze gekregen. En dat is nog niet alles: We zijn ook Beste Koop!
De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag SPF 15 gebruiken. Op een zonnige dag of wanneer je wat sneller verbrandt kies je SPF 30. Heb je een heel lichte huid, dan kun je het beste SPF 50 gebruiken. En ook voor kinderen gebruik je SPF 50.
Welke factor (SPF) je nodig hebt hangt af van je huidtype en UV-straling. De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw.
Dr. Jetske Ultee houdt als advies aan dat insmeren extra belangrijk is wanneer de uv-index 3 of hoger is. In Nederland is dat in de maanden april tot oktober.
Door lekker in de winterzon te wandelen geef je je lichaam een flinke vitamine D boost. Vitamine D heb je nodig om calcium op te kunnen slaan (goed voor je botten), en het ondersteunt je immuunsysteem. Als je de tijd hebt , ga dan elke dag minimaal 45 minuten wandelen.
Als je gevoelig bent voor verbranding door de zon, probeer dan met mate te zonnen. Zo houd je de kans op huidkanker zo klein mogelijk. Zonnebrand is een verbranding van de huid door te zonnen. Tijdens het zonnen wordt je huid blootgesteld aan fel zonlicht met UV-straling.