Koolzuur is een afvalproduct dat ontstaat als het lichaam energie verbruikt. Zuurstof wordt gebruikt om brandstoffen (voedsel) om te zetten in energie. Ook in rust verbruikt ons lichaam energie en ontstaat er dus koolzuur.Dit koolzuur raken we kwijt door uit te ademen.
Ook ons eigen lichaam produceert koolstofdioxide. Het menselijk lichaam verbrandt namelijk voedsel waarin koolstof zit, zoals vlees en groenten. Deze koolstofdioxide ademen we vervolgens uit.
Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo'n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen.
Koolstofdioxide (CO2)
CO2 wordt geproduceerd door het menselijk lichaam en komt in de lucht terecht wanneer we uitademen. Een CO2-meter is dus nuttig in kantoren en scholen waar veel mensen samen aanwezig zijn. De CO2-meter geeft aan wanneer je een ruimte moet verluchten.
Om zuurstof vanuit de hemoglobine in het bloed los te laten naar de cellen in je lichaam, is koolzuurgas nodig. Als je te veel ademt, verlies je te veel koolzuurgas. Dit zorgt voor minder zuurstofafgifte vanuit de hemoglobine in de rode bloedcellen naar de lichaamscellen.
Je hebt CO2 nodig om O2 van je rode bloedcel los te maken zodat het door de vaatwant naar je cel kan gaan. Te weinig CO2 heeft effect op ons gladde spierweefsel, dat zit o.a. in de luchtwegen, darmen en bloedvaten.
Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5 vol% CO2) kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden.Bij hogere concentraties (> 4-5 vol% CO2) kan ademnood optreden met bewusteloosheid tot gevolg. We ademen allemaal CO2 uit, echter niet in dergelijke hoge concentraties.
Je ademt zuurstof in en je ademt koolstofdioxide uit. De zuurstof komt door je neus of mond via je luchtpijp in je longen. Vanuit je longen gaat de zuurstof je bloed in en komt van daaruit overal in je lijf. Koolstofdioxide zorgt ervoor dat de zuurstof in je bloed opgenomen kan worden.
CO2 is de chemische formule voor koolstofdioxide (ook wel koolzuurgas of kooldioxide genoemd). Het is een niet-organische verbinding van koolstof en zuurstof. CO2 is kleurloos en geurloos en komt van nature in de atmosfeer voor.
CO2 is een onzichtbaar en geurloos gas dat ontstaat wanneer mensen en dieren uitademen. Op zichzelf is het niet schadelijk. Wanneer veel mensen zich voor langere tijd in een slecht geventileerde ruimte bevinden, hoopt de uitgeademde CO2 zich op. Samen met andere stoffen die we afscheiden, zoals vocht en zweet.
Kooldioxide(CO2)
Het is onbrandbaar (niet ontvlambaar) en niet explosief. Het is een gas dat aanwezig is in de lucht die we elke dag inademen. Het is onschadelijk in lage concentraties, maar heeft gevaarlijke effecten (bewustzijnsverlies, verstikking) wanneer de concentraties in de lucht hoger zijn dan 5 of 8%.
Milieu Centraal rekent het je voor! Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. Daarbovenop komt nog eens 13,5 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor onder meer voeding, spullen en kleding.
Energie is verantwoordelijk voor 77,01% van deze uitstoot in 2019. Hiervan maakt de uitstoot door vervoer ongeveer een derde uit. Uitstoot door landbouw draagt met 10,55% bij, industriële processen en productgebruik met 9,10% en het beheer van afval met 3,32%.
CO2 gevaarlijk? Ja en nee, CO2 is op zich ongevaarlijk of zoals wetenschappers zeggen inert, niet brandbaar en niet toxisch. Echter een grotere hoeveelheid CO2 in de ruimte,verdringt de zuurstof opname in ons lichaam en dat fenomeen is niet wenselijk.
Het water verlaat ons lichaam via de nieren, de huid en uitademing. Het koolzuur is een afvalproduct. Het lichaam moet het koolzuur dan ook zien kwijt te raken. Dat gebeurt doordat het bloed het koolzuur naar de longen transporteert die er vervolgens voor zorgen dat het koolzuur door uitademing het lichaam verlaat.
De belangrijkste ademprikkel is het kwijtraken van overtollig koolzuur (CO2). Hoe werkt dit? Als CO2 boven een bepaalde waarde stijgt dan krijgen je receptoren een seintje dat er weer of meer geademd moet worden. Co2 is een restproduct van het proces waarbij vetten en koolhydraten uit ons voedsel worden afgebroken.
Een ander belangrijk verschil tussen aerosolen en broeikasgassen is dat aerosolen erg kort in de atmosfeer verblijven. Terwijl CO2 gemiddeld een paar honderd jaar in de atmosfeer verblijft en methaan zo'n 12 jaar, blijven aerosolen slechts dagen tot enkele weken in de atmosfeer.
Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen. Dit komt vooral door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas.
CO2 is één van de belangrijkste broeikasgassen. Bomen halen CO2 uit de lucht en vormen die via fotosynthese om tot zuurstof en plantmateriaal. Fotosynthese is het proces waarbij planten, onder invloed van zonlicht, water en koolstofdioxide omzetten in glucose (C6H12O6) en zuurstof.
Het bijzondere is dat ventilatie van 6,5 liter per persoon per seconde helemaal niet genoeg is om de CO2 concentratie te stabiliseren. In deze lucht zit al 400 PPM CO2. Een mens ademt ± 17 liter CO2 uit per uur; dat staat gelijk aan 726 PPM in 23.400 liter lucht.
Uit de mest verdampt stikstof als ammoniak en komt in de lucht. Een ander deel van de stikstof kan uitspoelen naar het grondwater; dit heet (nitraat)uitspoeling.
Met koud weer is je adem warmer dan de buitenlucht. Als je uitademt, koelt de waterdamp af.Het wordt dan weer zichtbaar als water. De adem die je ziet zijn dus eigenlijk heel kleine waterdruppels.
CO2 is een kleurloos en reukloos gas, waarvan er altijd gemiddeld rond de 300 tot 400 ppm in de atmosfeer hangt. CO2 is zwaarder dan lucht en kan zich gaan ophopen en een deken vormen net boven het vloeroppervlak in een besloten ruimte.
Koolstofmonoxide (CO) en Koolstofdioxide (CO2) zijn beide koolstofverbindingen. CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam.Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk.CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk.
Een andere vraag die vaak gesteld wordt is of je CO2 ook kunt ruiken. Dit is niet het geval, zoals eigenlijk geldt voor alle gassen.