Bij de Duitse Herder, kruisingen daarvan en bij de (langharige) Teckel komt een erfelijke aandoening aan de ogen voor, die duidelijk verslechtert onder invloed van UV-straling. De aandoening komt zeer zelden ook bij Cairn Terrier, Groenendaeler en Collies voor.
Chronische superficiële keratitis (Pannus) is een oogaandoening en wordt veroorzaakt door een chronische, oppervlakkige ontsteking van het hoornvlies. Pannus begint als grijsachtige waas en kan uiteindelijk, over een periode van maanden tot jaren, leiden tot littekens en blindheid.
Glaucoom is de aanwezigheid van een te hoge druk in de oogbol. De te hoge druk in de oogbol kan binnen 48 uur blijvende schade veroorzaken en zelfs leiden tot blindheid. Glaucoom is om deze reden dan ook een spoedgeval!
Glaucoom komt zowel bij honden als katten voor. Bij de hond is glaucoom meestal primair; er is dan geen onderliggende oorzaak bekend. Wel kan een hond erfelijke aanleg hebben voor het ontwikkelen van glaucoom.
Het is dan ook vrij lastig om een bepaald bedrag te geven, de prijzen lopen namelijk sterk uiteen. Zo ben je voor een zwaardere hond meer kwijt en ook in de Randstad betaal je extra. Een schatting kan wel gegeven worden, dit zal dan ook ongeveer tussen de €900 en €1500 zijn voor een operatie.
Als er niet op zeer korte termijn wordt ingegrepen, is een oog met glaucoom binnen 2-7 dagen definitief blind. Dieren waarbij toch besloten wordt het oog te verwijderen, kunnen zich uitstekend redden met één oog.
Dierenvoedselbanken en minimadierenartsen. Dierenvoedselbanken delen voeding voor huisdieren uit aan huisdiereigenaren die dit zelf niet kunnen betalen. Minimadierenartsen zijn dierenartsen waar mensen in een financieel moeilijke situatie tegen een gereduceerd tarief hun dieren kunnen laten behandelen.
Diagnose: hoe herken ik een blinde hond? Als je wilt weten of je hond blind is, kun je hem door de dierenarts laten onderzoeken. De dierenarts voert als onderdeel van het speciale oogonderzoek een aantal tests uit. Sommige kun je zelf thuis doen.
Sudden Acquired Retinal Degeneration Syndrome. SARDS, een fraaie term voor een heel vervelende aandoening bij honden. In het kort komt het erop neer dat de hond plotseling helemaal blind worden, de cellaag in de ogen met de staafjes en kegeltjes wordt van binnenuit vernietigd, en de hond blijft blind achter.
In de volksmond wordt de oogaandoening glaucoom nog vaak 'groene staar' genoemd. Deze term is verouderd en wordt in de medische wereld echter niet meer gebruikt. Glaucoom is namelijk een ziekte waarbij de oogzenuw aangetast is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol.
De behandeling bestaat in eerste instantie uit toediening van oogdrukverlagende medicijnen. Vaak zal echter ook een operatie nodig zijn. Er is helaas een kans dat het oog ondanks snelle behandeling toch glaucoom blijft houden. In 50% van de gevallen wordt het oog met glaucoom uiteindelijk toch blind.
Glaucoom is niet te genezen. Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Glaucoom kan op drie verschillende manieren worden behandeld. Meestal schrijft de oogarts u druppels voor om de oogdruk te verlagen en verdere aantasting van het gezichtsveld te beperken.
Wat is staar bij honden? Uw hond heeft last van staar als de ooglens troebel is. Door de troebele lens komt er minder of soms helemaal geen licht meer binnen in het oog. En als er minder licht in het oog komt, ziet uw hond ook minder goed.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Op je voeten zitten
Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.
Seniel cataract of ouderdomsstaar hond
De oogziekte wordt ook wel 'grijze staar' of 'grauwe staar' genoemd. Ouderdomsstaar begint bij honden meestal op 'middelbare leeftijd' (gemiddeld acht jaar). De vertroebeling van de lens gaat langzaam en geleidelijk. De kleur van de ogen wordt meer grijs-blauw.
Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn lever, vis en melkproducten. Vitamine B1 zit in hoge mate in graanproducten. Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.
Vitamine B1
Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes. Belangrijkste bronnen zijn varkensvlees en graanproducten.
Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, waardoor delen van het gezichtsveld uitvallen. Als glaucoom niet voldoende wordt behandeld neemt deze schade toe en wordt het gezichtsveld steeds kleiner (kokerzien). Uiteindelijk kunt u daardoor blind worden.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Voorbeelden: brinzolamide oogdruppels, dorzolamide oogdruppels, acetazolamide tabletten en capsules. Pilocarpine zorgt voor pupilvernauwing en bevordert de afvoer van vocht uit het oog. Hierdoor wordt de druk in het oog verlaagd. Pilocarpine wordt ook in combinatie met andere werkzame stoffen voorgeschreven.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Sudden Acquired Retinal Degeneration Syndrome. SARDS, een fraaie term voor een heel vervelende aandoening bij honden. In het kort komt het erop neer dat de hond plotseling helemaal blind worden, de cellaag in de ogen met de staafjes en kegeltjes wordt van binnenuit vernietigd, en de hond blijft blind achter.