Vitamine B complex is te gebruiken bij vitaminegebrek. De B-vitamines zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.
Van een hoge inname van de vitamines B1, B2 en B8 zijn geen nadelige effecten bekend. Een veilige bovengrens is niet vastgesteld. Ook voor vitamine B12 is geen bovengrens van teveel vitamine B12 vastgesteld. Je lichaam voert een teveel aan vitamine B12 zelf af via je urine.
Het beïnvloedt de aanmaak van neurotransmitters en de vorming van de myelineschede van zenuwcellen en is daarmee cruciaal voor het functioneren van het zenuwstelsel. Ook vitamine B6 heeft een belangrijke rol in het ondersteunen van hersenfuncties.
Hoe lang mag ik Vitamine B-complex gebruiken? Je mag dit product blijvend gebruiken.
Hoewel een teveel aan vitamine B door het lichaam zelf wordt afgevoerd is het niet slim om zomaar vitamine B te gaan slikken.
Vermoeidheid. Duizeligheid, gevoel flauw te vallen. Hartkloppingen. Oorsuizen.
Een tekort aan vitamine B1 kan afwijkingen aan hart- en zenuwstelsel als gevolg hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geheugenverlies, depressie of problemen met de concentratie.Ook verminderde eetlust of reflexen kunnen een gevolg zijn, net als gewichtsverlies of spierzwakte.
Beste tijd om vitamine B in te nemen
Dit betekent dat je ze met of zonder voedsel en op elk moment van de dag kunt innemen. Dit gezegd hebbende, wordt vaak aanbevolen om vitamine B 's ochtends in te nemen, omdat het een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling en de energieproductie.
Maar wist je dat er zelfs 8 verschillende soorten vitamine B bestaan? Vroeger dacht men dat er maar 1 vitamine B was, maar later bleek dat niet zo te zijn. Tegenwoordig spreken we daarom van een vitamine B-complex of simpel gezegd B-complex. Dit supplement bevat alle verschillende B-vitamines.
Voordelen van vitamine B12 zijn onder andere de aanmaak van rode bloedcellen, gezonde zenuwen, energie en een gezond hart. Vitamine B-complex ondersteunt energie, stofwisseling, levergezondheid, huidgezondheid, zenuwen en stressrespons. Mensen met een B12-tekort hebben meer behoefte aan B12-supplementatie.
Van Vitamine B5 (Panthoteenzuur) is bekend dat een tekort hieraan haarverlies kan veroorzaken. Vitamine B5 is te vinden in onder andere kip, melk, granen en zalm. Een tekort aan Vitamine B12 (Cyanocobalamine) kan bijdragen aan haaruitval en het ontwikkelen van grijs haar.
In het kort. Vitamine B12 is nodig voor je bloed en zenuwen. Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen.
Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Wanneer te veel vitamine D wordt ingenomen (vooral bij langdurig gebruik) kan hypercalciëmie ontstaan. Door deze verhoogde calciumconcentratie in het bloed, kunnen vervolgens in eerste instantie milde klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree of obstipatie ontstaan.
Voor volwassen mannen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 vastgesteld op 17 milligram. Voor vrouwen is dit 13 milligram. Tijdens een zwangerschap wordt de aanbevolen hoeveelheid verhoogd naar 17 milligram per dag. Vitamine B5 (pantotheenzuur) is een onderdeel van het vitamine B complex.
Foliumzuur (vitamine B11)
Zo ondersteunt het je weerstand, heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en kan het helpen om de vermoeidheid te verminderen. Ook levert vitamine B11 een bijdrage aan de weerstand tegen stress, is het goed voor je concentratievermogen, je geheugen en gemoedstoestand.
Er is geen bovengrens van vitamine B12 vastgesteld. Krijg je meer binnen dan nodig, dan voer je het zelf af via je urine. Slik je te veel andere vitamine B supplementen, dan kan dat wel voor klachten zorgen.
Wat zijn de voordelen van vitamine B complex? Vitamine B is belangrijk voor het welzijn en voor het behoud van een goede gezondheid. Als bouwstenen voor een gezond lichaam heeft vitamine B direct invloed op je energieniveau, het functioneren van je hersenen en op de celstofwisseling.
Binnen enkele uren. Op een biologisch level werken vitaminen eigenlijk heel snel, zegt diëtist Carrie Ruxton tegen Netdoctor. Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Bloedarmoede kan eveneens een signaal zijn van een lage vitamine B12-waarde. Bij bloedarmoede is er een tekort aan rode bloedcellen in het bloed of werken de rode bloedcellen niet naar behoren. Daardoor kan het bloed minder zuurstof vervoeren en kunt u verschillende klachten krijgen. Waaronder ook hartkloppingen.