Wees erg voorzichtig bij het oppakken van je sabelsprinkhaan. Het kan zijn dat je sabelsprinkhaan er niet goed op reageert wanneer je hem oppakt. Als je het toch wilt proberen, weet dan dat een sabelsprinkhaan een erg delicaat insect is.
Bidsprinkhanen zijn nooit giftig en bijten alleen als de kans zich voordoet.
Een bidsprinkhaan kan 2 weken zonder voedsel.
Volwassen sprinkhanen en krekels hebben een levensverwachting van enkele weken tot maanden.
Maar bijten doen ze niet. De bidsprinkhaan is voor een mens ongevaarlijk. De stekels op de poten worden gebruikt om een prooi vast te houden, en niet om te prikken. De kaken zijn te klein om een mens te verwonden.
De meeste sprinkhanen zijn niet gevaarlijk, maar sommige soorten zijn giftig of hebben grote kaken waarmee ze kunnen bijten. Een bekende sprinkhaan is de wrattenbijter, deze werd vroeger gebruikt om wratten door te bijten bij mensen.
Veel soorten bidsprinkhanen kunnen als huisdier worden gehouden, maar Sphodromantis-soorten (Afrikaanse bidsprinkhaan) worden het meest gehouden. Deze dieren zijn groen of bruin van kleur en worden zes tot acht centimeter lang, met uitzondering van S. viridis die acht tot tien centimeter lang wordt.
De Sprinkhaan staat voor astraal reizen, stapt over obstakels heen en maakt nieuwe stappen vooruit. Ook bezit de sprinkhaan het vermogen om snel van carrière te veranderen.
Doe minimaal 10 tot 12 cm matig vochtige aarde, bijvoorbeeld een potgrond-zand mengsel, in een pot of bakje voor de eileg. Deze sprinkhanen eten allerlei bladgroen, hooi en soms ook wel fruit. Meestal wordt vers, droog gras, hooi, tarwe, rogge of gerst gevoerd.
Kunnen krekels bijten? De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.
Sprinkhanen bewaren
Geef ze sla, andijvie, bladeren van een paardebloem en ander groen uit de tuin en ze zullen hard groeien. Uit dit groen halen ze tevens het vocht dat ze nodig hebben, dus een extra waterbakje is niet nodig. Hoe warmer de sprinkhanen bewaard worden, hoe harder ze groeien.
Sprinkhanen kunnen echter de mens ook tot nut zijn. Zo zouden sprinkhanen samen met andere insecten wellicht als oplossing kunnen dienen voor het wereldvoedselprobleem. Het eten van insecten is voor tachtig procent van de wereldbevolking heel normaal. Alleen in Europa en Noord-Amerika is men hier niet aan gewend.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
Sprinkhanen en krekels zijn zelf ook voedsel. Veel diersoorten eten ze. Vogels bijvoorbeeld, maar ook kikkers en kameleons, zoals je op de foto's kunt zien. Ze vangen ze met hun lange tongen zo uit de lucht of van plantenstengels af.
De bidsprinkhaan is voor een mens ongevaarlijk. De stekels op de poten worden gebruikt om een prooi vast te houden en niet om te prikken. De kaken zijn te klein om een mens te verwonden.
Om de eieren te leggen moet de vrouwtjes bidsprinkhaan genoeg voedsel eten. Soms begint ze met het verorberen van het mannetje waar ze er net mee heeft gepaard. Sommige vrouwtjes hebben zoveel trek dat ze het mannetje al tijdens de paring opeten. Eerst bijt ze de kop af, maar zelfs dan maakt het mannetje de paring af.
Sprinkhanen kan je warm zetten in een goed ventilerende bak met genoeg klimmogelijkheden. Sprinkhanen zoeken altijd de warmte van de lampen op in de bak. Sprinkhanen eten het liefst gras! Hier halen ze hun vocht en voedingsstoffen uit.
Het gebeurt wel vaker dat we insecten in een ander universum lijken te situeren. Ver weg van wat voor ons vertrouwd is. Maar er is geen twijfel: ook deze levensvormen op zes pootjes slapen. Al doen ze niet aan snurken, daarvoor verschilt hun ademhalingssysteem te veel van het onze.
Ze kunnen flink bijten, indien vastnemen niet noodzakelijk is moet het vermeden worden. Neem ze eventueel bij het halsschild terwijl de beide achterpoten tegelijkertijd tegen lichaam worden gedrukt.
Behalve springen kunnen sprinkhanen ook 'vliegen'
Maar ze zijn er wel degelijk! Althans bij volwassen exemplaren – de nimfen hebben nog geen vleugels en kunnen dus ook niet vliegen.
De grote groene sabelsprinkhaan is één van de grootste Nederlandse insekten. Met de lange vleugels kunnen de dieren goed vliegen, hoewel dit weinig wordt waargenomen. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel.
Ze hebben wel bloed, maar gebruiken dit niet om zuurstof te transporteren zoals zoogdieren en reptielen. Het bloed bevat dan ook geen hemoglobine en is kleurloos. Ook is de ademhaling niet gekoppeld aan de monddelen, maar verloopt via vele openingen in het uitwendige skelet.
Het zijn alleseters, met een voorkeur voor zacht plantaardig en dierlijk voedsel. Zoals fruit, groenten, brood, vlees, etensresten, maar ook insecten (inclusief kannibalisme) en uitscheidingen van mens en dier. Ze kunnen 10-20 dagen overleven zonder voedsel.
Verwijder nog levende insecten (vooral krekels!), want levende insecten kunnen de bidsprinkhaan aanvreten. Voor jonge bidsprinkhanen (nimfen) zijn fruitvliegjes uitstekend voedsel. Leg een rijp stuk fruit in het terrarium zodat de fruitvliegen zich kunnen voortplanten.