Verslaving: 2C-B is niet of nauwelijks verslavend. Bij stoppen treden geen onthoudingsverschijnselen op. Bij 2C-B is sprake van (lichte) tolerantieontwikkeling, dat wil zeggen dat je lichaam bij frequent gebruik went aan de stof en je op den duur meer nodig hebt om effect te voelen.
2-CB is net als paddo's en LSD niet verslavend en niet schadelijk voor de hersenen bij gebruikelijke doseringen. Maar de gevoeligheid voor de toxische effecten van 2-CB kan wel erg verschillen per persoon. Wel is er sprake van tolerantieontwikkeling; het lichaam raakt gewend aan de stof bij frequent gebruik.
Veel mensen ervaren 2c-b als een middel dat je stemming positief, blij en lacherig maakt. Angstige trips kunnen ook voorkomen. 2c-b kan licht stimulerend zijn (energiek). Deze effecten doen denken aan XTC, maar het positieve en energieke gevoel heeft bij 2c-b minder de overhand dan bij XTC.
Een lage dosis (5 tot 10 milligram voor volwassen, volgroeide mensen) geeft een licht euforisch en stimulerend effect. Bij hogere dosissen vanaf 10 à 12 milligram ga je hallucineren. Kleuren worden intenser, voorwerpen vervormen en gezichten veranderen. Doseringen boven 30 milligram zijn sterk.
Volgens gebruikers zouden twee 2c-b trips achter elkaar maar een lichte vermindering tot zelfs geen vermindering van effect geven. Maar andere gebruikers geven ook weer aan wel tolerantie te ervaren.
Kater. Als je een normaal slaappatroon aanhoudt dan geeft 2C-B niet echt een kater. Soms voel je je wat moe en leeg de volgende dag. Maar een emotionele en lichamelijke kater zoals bij mdma is er niet.
2C-B werkt ongeveer 4-6 uur. Dit is de tijd waarbij mensen tripeffecten van het middel sterk voelen. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Zo kun je na 4-6 uur nog niet veilig een auto besturen.
Alhoewel een 2C-B verslaving onwaarschijnlijk is, kan je wel heel sterk de behoefte ontwikkelen om onder invloed van drugs te zijn. Dus even samengevat: vaker 2C-B gebruik kan. Maar heeft wel wat haken- en ogen. Bedenk dus even goed voor jezelf wat voor jou het handigst is.
Een 2C-B-pil kost in Nederland ongeveer 4 tot 5 euro.
Waarschijnlijk is 2C-B zelf ongeveer 15 uur aantoonbaar in bloed of urine. Hoe lang de afbraakstoffen aantoonbaar zijn is niet goed onderzocht. Houd er rekening mee dat dit dus 2-3 dagen is. In speeksel is 2C-B waarschijnlijk langer dan 24 uur aantoonbaar.
De straatwaarde van drugs wordt vaak bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. De prijs van een drug kan op vrij korte tijd stijgen of net dalen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Cocaïne werd de voorbije jaren bijvoorbeeld goedkoper omdat er meer van die drug op de illegale markt beschikbaar werd.
Als je angstig wordt of onprettige gevoelens ervaart: blijf rustig, het gaat over. Verander de muziek, of ga iets anders doen, om je stemming positief te beïnvloeden en je af te leiden. Neem geen deel aan het verkeer. Onderneem geen activiteiten waarbij enige concentratie of coördinatie vereist is.
-Om misselijkheid te voorkomen is het verstandig iets lichtverteerbaars te eten minimaal 2 uur vóór inname. Lichaamsbeweging helpt de bodyload te verminderen.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen van cocaïnegebruik. Het kan helpen om veel vocht te drinken. Vul zouten en suikers aan via je voeding. Vitamine C kan helpen de cocaïne sneller af te breken en snel nuchter te worden na coke.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Op de dag na coke is het verleidelijk om een lijntje te snuiven om je beter te voelen. De kans is echter groot dat je op deze manier verslaafd raakt. Meestal lukt het niet om zelf te stoppen met coke. Schakel daarom professionele hulp in, bijvoorbeeld van Trubendorffer.
Wat doet cocaïne met je? Veel mensen die coke gebruiken, snuiven het. Na één lijntje voel je je vrolijk, energiek en onoverwinnelijk. Perfect voor een avondje stappen.
De meeste mensen hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes). De hoeveelheid die men neemt voor het gewenste effect, varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet. De risico's nemen toe naarmate je vaker en meer per keer gebruikt.
Direct zichtbare symptomen cokegebruik
Je bloeddruk stijgt en je pupillen verwijden. Je voelt je energiek en gevoelens van honger en vermoeidheid verdwijnen. Je voelt je opgewekt, alert en zelfverzekerd, wat soms doorslaat in agressief gedrag. Je bent scherp, denkt helder en praat meer.
De meeste mensen die coke snuiven maken lijntjes van ongeveer 0,05 ( 1/20e) gram. Oftewel: je haalt zo'n 20 lijntjes uit één gram coke en 10 uit een halve. Coke werkt maar zo'n 30 minuten. Vaak begin je met een paar halve lijntjes, maar neem je al snel veel meer.
Stoppen met coke lukt meestal niet alleen. Een professionele behandeling verhoogt de slagingskans om blijvend af te kicken. Mensen die naar een kliniek gaan om te stoppen met cocaïne vallen na verloop van tijd vaak terug. De geestelijke afhankelijkheid van coke is heel sterk.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
Een depressieve of chagrijnige stemming kan dagen blijven hangen. Bij veel en vaak gebruik kan het zelfs maanden duren. Sommige mensen hebben overigens nooit last van een dip.