Bent u op staande voet ontslagen?Dan moet u soms een vergoeding aan uw werkgever betalen. Dat is omdat uw werkgever schade heeft doordat hij opeens een werknemer minder heeft. U betaalt een vergoeding die gelijk is aan uw loon over de opzegtermijn.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro.
Per volledig gewerkt dienstjaar krijg je 1/3 van je bruto maandsalaris. Kortere dienstverbanden worden naar rato berekend voor het aantal gewerkte dagen.
Deze bedraagt: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar voor de eerste 10 jaren, daarna 1/2 maand per gewerkt jaar. Voor 50-plussers geven jaren boven het 50ste levensjaar bij een dienstverband van meer dan 10 jaar: 1 maand per gewerkt jaar.
Mag of mocht u zelf ontslag nemen? Als u een tijdelijk contract hebt, kunt u niet altijd zomaar opzeggen. Uw contract eindigt normaal gesproken op de datum die in het contract staat. U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat.
Wanneer je als werknemer je baan verliest, kom je meestal in aanmerking voor een WW-uitkering. Je kunt jouw uitkering aanvragen bij het UWV (Uitkeringsinstantie Werknemersverzekeringen). Het UWV kijkt vervolgens of je aan de voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet.
De eindafrekening bestaat uit een aantal belangrijke posten zoals het laatste salaris, vakantiedagen en vakantietoeslag. Ook transitievergoeding, een verrekening van een eventuele dertiende maand, bonussen en provisie, openstaande declaraties en te verrekenen schulden kunnen posten zijn.
Wat bij ontslag of vertrek? Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Sinds 2021 geldt de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Volgens deze regeling mag je werkgever je een regeling aanbieden tot je AOW-leeftijd als je eerder stopt met werken. Dit is een onderdeel van het Pensioenakkoord. De vergoeding is maximaal € 1.847,- bruto per maand.
Krijg je te horen dat jouw werkgever je wil ontslaan, dan is het belangrijk om jezelf drie vragen te stellen. Word ik terecht ontslagen? Heb ik recht op een transitievergoeding ? Komt mijn WW-uitkering in gevaar?
Belasting percentage
De bruto ontslagvergoeding wordt opgeteld boven op uw inkomen, u betaalt dus meestal een hoog belastingpercentage over uw ontslagvergoeding, oplopend tot 49,5%. Uw werkgever houdt de inkomstenbelasting in en maakt de netto ontslagvergoeding over op uw privérekening.
Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
De transitievergoeding bedraagt grofweg 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest. Als een ontslag plaatsvindt als gevolg van een combinatie van verschillende onvoldragen ontslaggronden, kan de vergoeding vermenigvuldigd worden met een factor 1,5.
Als je elke maand zo'n 1.500 euro uitgeeft, kom je uit op jaaruitgaven van 18.000 euro. Volgens de FIRE-basisregel heb je dan 450.000 euro aan vermogen nodig om te kunnen stoppen met werken. Je snapt nu ook waarom veel mensen die ernaar streven om FIRE te worden, zo zuinig mogelijk leven.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Bovenwettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u door uw werkgever laten afkopen. U en uw werkgever kunnen elkaar hier niet toe verplichten. Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u niet laten uitbetalen. Alleen aan het eind van uw contract is dit wel toegestaan.
Vakantiegeld en belastingen
Het belastingtarief tot € 69.399 is 37,07 procent in 2022. Vanaf 69.399 euro is het 49,5 procent. Je werkgever houdt hier al rekening mee en houdt elke maand een passend deel van het inkomen in. Het vakantiegeld komt echter bovenop je inkomen en kan daardoor in het hoogste tarief vallen.
Nee, er geldt een opzegverbod voor de werkgever om de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer op te zeggen. Ontslag door ziekte is dus niet mogelijk. Tijdens ziekte krijgt u dus extra ontslagbescherming. Let wel, ontslag op staande voet is wel mogelijk als u de werkgever daarvoor een dringende reden geeft.
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.