Als het opstaan moeilijk is, door bijvoorbeeld verlies van kracht, zorg dan voor een stoel met armleuningen. Doordat je met de armen mee kunt helpen wordt het opstaan makkelijker. Ook een hogere stoel, of stoelverhogers kan een oplossing zijn, omdat je dan minder kracht van de benen nodig hebt.
Allereerst vereist opstaan vanuit een stoel kracht van de spieren van vooral de bovenbenen. Als ouderen hun armen gebruiken bij het opstaan, hoeven de benen niet harder te werken. Het is een praktische oplossing om zelfstandigheid te behouden, maar de benen worden er niet sterker van.
Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, gewichtheffen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
Ga zelf naast de stoel staan met de voeten in de schredestand of loopstand. Leg een hand in de rug van de zorgvrager en de andere voor de schouder. Nodig de zorgvrager uit om op te staan en beweeg mee met de zorgvrager. Maak de scheppende beweging naar boven en voren vanuit uw benen.
Laat iemand goed naar achteren gaan zitten in de rolstoel. Klap de voetsteunen terug en zet de voeten er op. De voeten mogen nooit de grond raken onder het rijden. U kunt de voeten en onderbenen ook vastzetten als dat nodig is.
Sommige mensen gebruiken een rolstoel alleen maar omdat ze niet voor langere periodes kunnen staan, of problemen hebben met lopen. Vaak zal iemand met een hartaandoening een rolstoel gebruiken, om te veel inspanning te voorkomen.
Een persoon die van een rolstoel gebruikmaakt wordt soms aangeduid als rolstoelpatiënt.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
- Maatregelen die het val- en het fractuurrisico door spierzwakte beperken, betreffen vooral adequate voeding, extra calcium en vitamine D, vermindering van de factoren die het valrisico verhogen, gerichte spierversterkende oefentherapie en gebruik van heupbeschermers.
Een glijmat: dit is een mat waar de zorgvrager op komt te liggen. U kunt het (elektrisch verstelbare) bed dan kantelen, zodat de zorgvrager hoger komt te liggen. Daarna trekt u de mat eenvoudig weer weg. Er zijn ook glijmatten met handvaten, die er bijvoorbeeld voor bedoeld zijn om iemand zich te laten omdraaien.
Als de persoon zit, zorg er dan voor dat hij/zij stevig zit met beide voeten op de grond. Met schoenen aan kan hij/zij dan veilig opstaan. Het opstaan wordt makkelijker als het bed wat hoger staat ingesteld. Ga vervolgens ook echt samen staan en beweeg daarbij eerst naar voren en dan pas omhoog.
Bel 112 als het slachtoffer bewusteloos is, hevig bloedt of zichzelf niet meer normaal kan verplaatsen. Geef aan de alarmlijn goed door wat er aan de hand is en koppel het exacte adres terug aan de hulpverlener.
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is de perfecte voeding voor spieropbouw. Het goedje bevat veel snel verteerbare whey-proteïne. Ook is Griekse yoghurt een fantastische bron van vitamine D, dat het lichaam helpt om calcium en fosfor op te nemen.
Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport. Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies via zweet kunnen sporters, vooral duursporters, baat hebben bij extra magnesium.
Of u nou van gepocheerd, roerei of gekookt houdt, eieren zijn een geweldig ontbijt voor oudere mensen. Volgens "Verantwoord-afvallen" zitten ze boordevol voedingsstoffen, waaronder voedingsstoffen die het risico op hartaandoeningen helpt te verlagen. Ze zijn ook een geweldige bron van eiwitten.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Er gelden geen vaste normen hoe lang uw rolstoel moet meegaan. Voldoet uw rolstoel niet langer, bijvoorbeeld doordat hij versleten is, gebreken vertoont of doordat uw handicap verergert, dan hebt u recht op een andere adequate rolstoel.
Enkele adviezen om lichaamsklachten te voorkomen
Sta recht achter de rolstoel en houdt deze stevig vast met beide handen. Maak gebruik van uw lichaamsgewicht. Hang naar voren bij het duwen en naar achteren bij het trekken. Zet de rolstoel rustig en gelijkmatig in beweging.