Laos kruiden worden met name in de thaise en indonesische keuken gebruikt. Laos is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast Laos is er ook djintan (gemalen komijnzaad), ketoembar (gemalen korianderzaad) en djahe (gemalen gemberwortel).
Galangawortel wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.
Laos, ook wel galanga of Thaise gember genoemd, is een tropische plant.
Djahe is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast djahe is er ook ketoembar (gemalen koriander), Laos (gemalen galangawortel) en djintan (gemalen komijnzaad).
Laospoeder- Laoswortel (Alpinia galanga) ofwel de galangawortel, heet ook wel Thaise gember of maagwortel. Deze tropische plant is familie van gember en groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Laos gebruikt men zowel als verse wortel als in gedroogde, vermalen vorm veel.
Laos is een tropische meerjarige plant die voornamelijk in Thailand, Indonesië en Maleisië groeit. Hij staat bekend om zijn milde gembersmaak met een vleugje peper en citrus. Hierdoor is het een goede vervanger van de sterkere gember.
Galangawortel of laos is familie van de gember en de kurkuma en is rijk aan antioxidanten. Galanga wortel heeft een scherpe, pittige smaak en wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig is het een heerlijke specerij om allerlei gerechten op smaak te brengen.
Bij Groentebroer.nl kan je dagelijks laoswortel bestellen. Laos is de wortel van de Galanga plant ook bekend onder de naam Kga. De laoswortel die je bij Groentebroer.nl kunt kopen is familie van de gemberwortel, maar heeft een heel eigen aroma. Laos heeft een fruitige, gemberachtige smaak.
De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs. Ketoembar is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast ketoembar is er ook djintan (gemalen komijnzaad), Laos (gemalen galangawortel) en djahe (gemalen gemberwortel).
Laos wordt gemaakt van de wortels van de galangaplant. De galangaplant is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende, citrusachtige smaak. Gemalen Laos is een goed alternatief voor verse galangawortel en is bovendien een stuk langer houdbaar.
Verse laos heeft eenzelfde wortelachtige vorm, maar de smaak en geur zijn echt anders dan die van gember. Niet zoet-pittig, maar eerder pijnboom-achtig en sterk. Sommige mensen vinden de smaak citrusachtig, anderen vinden het naar zeep ruiken.
Laos is een geneeskrachtig kruid en wordt in Azië veel toegepast vanwege de medicinale eigenschappen. Het wordt gebruikt om ademhalingsproblemen en misselijkheid te verlichten. Ook bevordert het de spijsvertering en helpt het tegen darmklachten.
Een volle theelepel laos vervangt 2 ½ centimeter gedroogde wortel. Gedroogde laos moet voor gebruik in plakjes gesneden worden en dertig minuten ondergedompeld in kokend water geweekt worden. Het weken is niet nodig als men de gedroogde plakjes gebruikt in gerechten die lang gestoofd (of gekookt) moeten worden.
Laos ligt vers, gedroogd en in poedervorm in de winkel. Wanneer een recept aangeeft dat het 1 centimeter laos nodig heeft dan is een halve eetlepel laospoeder voldoende.
Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Je kunt laos het beste in plastic in de koelkast bewaren. In de diepvries kan ook; dan is de wortel maandenlang houdbaar.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als 'djinten' of 'djintan', een verbastering (of oude schrijfwijze) van de Indonesische naam voor komijn 'jintan'.
Koriander = Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel `ketoembar`, `coander` of `wantsenkruid` genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt...
Laos bestellen | Albert Heijn.
Laos heeft een fruitige, licht gemberachtige smaak. Het is een smaakmaker in diverse gerechten, waaronder soepen en currypasta's. Ook in gerechten als aardappelsoep, bij schapenvlees, rundergebraad en salade is Laos erg lekker.
Kentjoer is niet hetzelfde als laos, hoewel beide behoren tot de galangal-familie. Buiten de koelkast droogt kentjoer snel uit, maar het kan nog steeds gebruikt worden in stoofschotels.
De jonge scheuten en bloemen kunnen rauw worden gegeten. Het is vooral de wortel die wordt gebruikt voor het kruiden van allerlei gerechten zoals soepen en currygerechten.
Kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd. Het wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa en komt uit dezelfde familie als gember.
Het is een van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol, maar ook gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig.