Het is de engelse naam voor vacht en door de zachte pluisjes doet de stof denken aan lamsvacht. Fleece is, ondanks dat het zo zacht is een kunststof product, fleece stof wordt namelijk gemaakt van gerecyclede petflessen! De kwaliteit van fleece stof wordt vaak in gewicht per vierkante meter aangegeven.
Een fleecevacht kan bijna steil zijn, maar is vaak golvend of krullend. Deze variaties staan bekend als de wavy fleece en curly fleece. Daarnaast zijn er labradoodles met een wolvacht. Deze vacht is veel dikker dan de fleecevacht en bevat pijpenkrullen.
De (Australian) Labradoodle hebben geen ondervacht, geven vrijwel geen geur af en verharen nagenoeg niet. Het unieke aan de doodlevacht is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit. Dit gaat het hele leven door.
Er zijn twee vachttypen die voor komen bij de Australian Labradoodle, namelijk de wolvacht en de fleecevacht. De wolwacht heeft wel wat weg van een schapenvacht en is erg zacht en krullend. Dit type vacht komt steeds minder voor in het ras. De fleecevacht is onder te verdelen in de wavy fleece en de curly fleece vacht.
Al op hele jonge leeftijd kun je zien hoe gestroomd de vacht van een pup is; des te meer kringels in de vacht, des te curlier deze zal worden. Als een pup een lekker dik vachtje heeft, kun je wel redelijk inschatten dat die vacht dik zal blijven.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Het enige (grote) verschil tussen de Cobberdog en de Australian Labradoodle is dat in de stamboom van een Cobberdog ook een Irish Softcoated WheatenTerrier kan voorkomen.
Curly fleece
Het is een vacht waarbij de haren dicht op elkaar zitten en samen tot een krul draaien. De vacht is zacht (veel zachter dan die van een poedel) en valt open als er doorheen geaaid wordt. Een curly fleece vacht bestaat uit spiraalvormige krullen.
De “gewone” labradoodle is een letterlijke kruising tussen de Labrador en Poedel.De Australian Labradoodle heeft daarentegen verschillende “parentbreeds”. De Labrador Retriever, Poedel, Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniël, Ierse Water Spaniël en Curly Coated Retriever.
HOE VAAK NAAR DE TRIMSALON ? Dit komt voor veel Doodle-eigenaren als verrassing; Vanaf 6 maanden is het een must iedere 8-10 weken de vacht in de trimsalon te laten behandelen.
De Australian Labradoodle heeft een atletisch, gracieus en compact voorkomen en beweegt zich erg gemakkelijk. Een Australian Labradoodle is erg graag in het gezelschap van mensen, maar kan ook goed een paar uur alleen zijn. De Australian Labradoodle is niet geschikt om buiten te houden.
Labradoodles zijn slimme en actieve honden. Daar moet dus iets mee gedaan worden. Ze hebben veel beweging nodig en ook afwisseling en denkwerk. Daar moet u wel tijd en energie voor hebben, en u moet het vooral heel leuk vinden om dagelijks actief met een hond bezig te zijn.
De langharige vacht heeft een dubbele vacht, een lange ondervacht en lange dekharen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Boomer, Birard en Bobtail. Het gehele jaar door verliezen zij haren en hebben snel klitten en vuil in de vacht.
De vacht of pels (uit Laatlatijn pellicia, afgeleid van klassiek Latijn pellis (huid, vel)) is de behaarde huid van een zoogdier. Een vacht bestaat uit twee soorten haren.De ondervacht bestaat uit fijne haartjes, waardoor deze een isolerende werking heeft.
De 'f1′ achter labradoodle f1 staat voor het type kruising. F1 geeft aan dat de labradoodle een raszuivere kruising is tussen een labrador retriever en een poedel. Dit is dus echt de eerste generatie. Een labradoodle is dus enkel f1 als zijn of haar ouders een labrador retriever en poedel zijn.
Een fleecevacht voelt licht, zacht en zelf een beetje luchtig aan. Als er als het ware golven in de vacht te zien zijn, spreekt men van een Wave-fleece vacht.
Hondenrassen met dubbele vacht zijn onder meer de Alaska-malamute, de Anatolische herder, de Australische veedrijvershond, de bearded collie, de beauceron, de bordercollie, de Welsh corgi Cardigan, de chinook, de chowchow, de Finse spits, de Duitse herder, de golden retriever, de keeshond, de labrador retriever, de ...
De prijs van een zuivere, MDBA geregistreerde Australian Cobberdog-pup, die niet als ouderdier zal worden ingezet, ligt in Nederland tussen de € 2500 en € 3000.
De kosten variëren hierdoor tussen de 2000 en 3000 euro. Dit maakt het een kostbare hond. Dit komt omdat er kosten nog moeite gespaard worden om gezonde Australian labradoodles te fokken.
Uitstekend temperament
Met grote intelligentie zijn de Labradoodle-puppy's perfect geschikt voor gezinnen die voor het eerst een hond als huisdier willen hebben. Ze hebben graag het gevoel dat ze de leiding hebben, maar met geduld en vasthoudendheid zijn Labradoodles meestal gemakkelijk te trainen.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.
Met de droevige blik in de ogen, lijkt het in eerste instantie alsof hij zich schaamt of wil dat je wegkijkt. Niets is minder waar. Je hond is zich goed bewust van zijn kwetsbaarheid tijdens het poepen.Hij kan zich op dat moment niet verdedigen tegen gevaren.
's Nachts naar buiten
Een puppy tussen de 8 en 12 weken moet minstens om de 3 uur zijn behoefte doen.