In principe is het één en hetzelfde visje. Het verschil zit hem hierin: volgens de wet mag maatjesharing alleen als Hollandse Nieuwe verkocht worden vanaf de officiële start van het haringseizoen in juni tot en met september. Mits hij in dat verkoopjaar gevangen is.
Helder rode of roze kleur
Als visboer weet je als geen ander dat hoe ouder de haring is, hoe roder deze van binnen wordt. Een Hollandse Nieuwe Haring heeft aan de binnenkant dan ook een helder rode of roze kleur. Ook de ogen kleuren fris rood wanneer het gaat om een verse haring.
Haring mag Hollandse Nieuwe heten als de vis voldoende vet is, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gerijpt is. (Kaken is de traditionele manier, bij ontkoppen wordt met computergestuurde machines gekaakt én ontkopt.)
Wat is er 'nieuw' aan de Hollandse Nieuwe? De term 'nieuw' heeft te maken met de nieuwe vangst van haring, die begint als de haring vet genoeg is. Meestal begint het visseizoen in mei of juni en loopt het door tot half juli. de vangst in deze maanden mag officieel tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten.
Traditioneel wordt Hollandse Nieuwe, vers van het mes, rauw en in z'n geheel gegeten. Je pakt de staart van de vis tussen duim en vinger, haalt 'm eventueel door de uitjes en hapt 'm zo op. In de hoofdstad wordt de haring vaak in stukken gesneden met wat zuurgoed erbij.
Veel mensen denken dat haring rauw wordt gegeten, dit is echter niet het geval. Haring is een bewerkt product.Door onder andere de pekel ontstaat er een enzymatische rijping dat zorgt voor de specifieke smaak en textuur.
Ondanks dat het nu lijkt alsof je het best elke dag dit heerlijke visje kunt eten, wordt dit toch afgeraden. Dat zit zo. Naast dat de vis veel goede vetten bevat, is het zoutgehalte erg hoog. Daarom wordt geadviseerd om het te houden bij één keer per week vette vis.
Hollandse nieuwe bevat vooral de omega-3 visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De visvetzuren EPA en DHA verlagen het risico op hart- en vaatziekten, helpen tegen een te hoge bloeddruk. Leuk feitje: de haring maakt deze omega-3 vetzuren niet zelf aan, maar haalt deze uit algen.
Toch wordt haring traditioneel vaak met een uitje of broodje gegeten. Bij verse haring kunt u de uitjes eigenlijk wel achterwege laten want ui is ooit aan de haring toegevoegd om de bedorven smaak te maskeren. haring is een delicatesse en verse haring heeft de uit eigenlijk niet nodig.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Vette vis bestaat uit meer dan 5% vet en is te vinden in de winkel of bij de viskraam.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Zo eet je Hollandse Nieuwe
Er zijn dus twee manieren om deze vis netjes te eten. Zo kun je hem keurig in stukjes snijden en dan eet je 'm met een vorkje, met wat uitjes of zuur erbij. Of je hapt de haring af. Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger.
Haringen worden circa 45 centimeter lang en kunnen maximaal een kilogram wegen. De maximale leeftijd is 22 jaar. De vis heeft een zilverkleurig lichaam met een grijsgroene of blauwgroene rug.
Maatjes zijn 'maagdelijke' haringen die een hoog vetgehalte hebben en vaak als rauwe, gepekelde lekkernij geserveerd worden. De jonge haringvissen zijn in de wintermaanden meestal nog vrij mager. Pas in het voorjaar, wanneer er veel meer plankton aanwezig is in het zeewater, eten ze zich lekker rond en vet.
Binnen de regio zijn de kosten €7,95.Landelijk €14,95 gekoeld transport. Regio: IJmond, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Akersloot, Haarlem, Bloemendaal, Overveen, Bentveld, Aerdenhout, Zandvoort, Heemstede, Vijfhuizen, Zwanenburg en Amsterdam.
Niet consumeren na TGT.Kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Volgens het Voedingscentrum mag je per dag 1,5 gram natrium binnenkrijgen. Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad.
Het eten van rauwe haring met uitjes is een typisch Nederlandse delicatesse. Elk jaar wordt de opening van het haringseizoen gevierd op vlaggetjesdag, als de haring vet genoeg is om opgegeten te worden.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.
Advies Hartstichting
Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
Volgens het Visbureau is de volvette haring met name een echte omega 3-bom. Dit zorgt onder andere de hersenen gezond te houden en helpt hart- en vaatziekten tegen te gaan. ,,Haring staat bekend om zijn omega 3-, 6- en 9-vetzuren”, zegt ook Velzeboer.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Een maatjesharing bevat minstens 16 procent vet, maar 22 procent en meer is geen uitzondering. Het vet van de haring bestaat vooral uit onverzadigde, omega-3 vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.