De voedingsstoffen in eierschalen zijn ideaal voor vruchtdragende planten en je maakt het simpelweg door de eierschalen fijn te malen, bijvoorbeeld met een vijzel. Voeg de fijngemalen eierschalen toe in bijvoorbeeld de moestuin. Tomaten-, aubergine- en paprikaplanten worden heel blij van die extra boost calcium.
Eierschalen. Was de eierschalen en maal ze fijn en werk ze in bij tomaten- en paprikaplanten. Het kalkgehalte van de eierschalen helpt de planten om bloesemrot af te weren. Eierschalen bestaan voor 93% uit calciumcarbonaat, het zelfde ingrediënt als de meeste kalkmeststoffen.
Eier(schalen) als plantenvoeding
Was en vermaal uw eierschalen en werk ze door de aarde bij planten die van kalk houden. Vooral vruchtdragende planten zijn erbij gebaat, zoals tomaten-, aubergine- en paprikaplanten.
De eierschalen zijn een goede bron van calcium en daardoor perfect voor de bodem rond tomaten en courgettes, want die houden van kalkrijke grond. Maal ze daarvoor fijn met een vijzel. Hoe fijner, hoe sneller calcium door de bodem wordt opgenomen. Je kunt eierschalen ook gebruiken om slakken weg te houden.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
De voedingsstoffen in de koffieprut zijn niet voor alle planten even goed gebalanceerd. Zo zit er veel stikstof in en vrij weinig fosfor en kalium, de hoofdbestanddelen van de meeste plantenvoeding. Hierdoor is het niet geschikt om als enige plantenvoeding aan je plant te geven.
Dat doe je simpelweg door eierschalen aan de bodem toe te voegen. Eierschalen bevatten veel kalk en kan je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft.
Vooral rozen maak je blij met wat bananenschillen als plantenvoeding. Een bananenschil onder een plant helpt ook tegen bladluis. Bladluis komt namelijk op de zoete geur van de bananenschil af en zal daardoor niet langer van de planten snoepen.
Pastinaak, peterselie, zonnebloem, melde, winterpostelein, eetbare chrysant, dille, koriander, sla die laten we ieder jaar zichzelf uitzaaien. We hoeven ze dan ook nooit meer te zaaien.
Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen genieten van bananenwater. Kies liefst voor biologische bananen. Andere soorten worden met pesticiden behandeld, en die kunnen vrijkomen wanneer je de schillen voor je planten gebruikt.
Je zou het bijvoorbeeld op de composthoop kunnen gooien of, als je die niet hebt, in het compostvat.En als je dat ook niet bezit zou je het gewoon in de tuin of op het gazon kunnen strooien. Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
Verzorgingtips. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.
Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken.
Allemaal dol op koffie
Zeker groenten zoals aardappels, pastinaak, rabarber, rucola, selderij en andijvie krijgen er graag een extra boost van. Ook maïs, paprika, tomaten en pompoen houden van een schepje koffieprut. Maar niet alleen planten zijn er gek op: ook wormen lusten er pap van.
Door een beetje koffieprut in je tuin te gooien kan je je tuin dus naaktslak- en katvrij houden! Ook leuk: koffie is een goede meststof. Als je een beetje in je tuin gooit help je dus ook je plantjes met groeien!
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Naast een aangepaste bemesting is ook een goede bekalking van belang. Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen.
De beste periode om kalk te strooien is het vroege voorjaar en de herfst. Wacht tot de vorstperiode voorgoed voorbij is en het gras begint te ontwaken uit de winterslaap.