Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een overschotel met aubergine, gehakt en aardappel, pastítsio, een ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Naast de typisch Griekse Gyros gerechten, de Ouzo, de Raki, de olijfolie, olijfbomen, het Griekse oog en de geiten staat Kreta om nog meer dingen bekend.
Eten en Drinken
Uit eten gaan in Kreta is voordelig, vooral als je alleen een hoofdgerecht besteld. De prijs van een hoofdgerecht zit tussen de €10 en €15,-. De Grieken geven erg grote porties, waardoor wij veelal al genoeg hebben aan een hoofdmenu.
Net als Nederland heeft Griekenland de Euro als nationaal betaalmiddel. Pinnen kun je bij de vele pinautomaten met het Maestro- of Cirruslogo die je in vrijwel alle plaatsen wel vindt. Ook creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Is Kreta een duur eiland? De prijzen van basisproducten in Griekenland zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.36 keer minder betalen om te winkelen in Griekenland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Kreta bereik van: 15 EUR in Hostel tot 62 EUR in 3 sterren hotel.
Griekse eetgewoonten
En ze geven de voorkeur om dit met veel mensen te nuttigen. De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open.
Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven. Inwoners van Kreta zijn trots op hun raki, en bij een bezoek aan het eiland komt u hiermee zeker in aanraking. Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit kleurt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd.
De tijden dat er gegeten wordt in Griekenland, wijken erg af van de normale Hollandse eettijden. Grieken lunchen meestal tussen 12.00 uur en 15.00 uur. En 's avonds beginnen Grieken pas vanaf 20.00 uur met hun maaltijd en dat diner kan wel duren tot 23.00 uur.
Voor een 3-gangen diner in een restaurant betaal je rond de €35,00 per persoon. Voor een maaltijd in een goedkoop restaurant betaal je gemiddeld €10,00 tot €15,00 per persoon en bij bijvoorbeeld de McDonalds ben je zo'n €6,50 kwijt voor een maaltijd.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!
Een drankje om de dag mee te beginnen, zoals een frappé, koffie of verse sinaasappelsap, is vaak al verkrijgbaar voor ongeveer €2,00. Hetzelfde geldt voor diverse frisdranken en het Griekse biertje Mythos. Huiswijnen zijn meestal vergelijkbaar met Nederlandse prijzen, zo ongeveer tussen de €4,00 en €7,00 per glas.
In Griekenland behoord er één ding bij het ontbijt: Koulouria. Deze tarwebrood ringen zijn krokant van buiten en luchtig van binnen en smaken intensief door een overvloed aan sesamzaadjes. Men kan zij in de koffie stippen of met choco genieten of zelfs met feta bij een salade eten in de middagpauze.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
De prijs bij een restaurant in Griekenland varieert gemiddeld tussen de €5,50 en €7 per portie. In Nederland en België betaal je bij een Grieks restaurant al gauw €14 tot €18 voor hetzelfde gerecht.
Veiligheid. Kreta is een erg veilig eiland, maar waar je wel rekening mee moet houden is dat het een toeristische bestemming is. Hoewel het er over het algemeen veiliger is dan in Nederland kan er wel veel worden gestolen op plekken waar toeristen zijn.