Driekoningen, of Drie Wijzen Uit Het Oosten, valt op 6 januari en wordt zowel door protestanten als door katholieken gevierd. Volgens het Bijbelse verhaal kwamen de drie wijzen vanuit het Oosten naar Jeruzalem, omdat ze een ster hadden gezien.
Driekoningen valt op 6 januari en wordt zowel door protestanten als door katholieken gevierd. Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan baby Jezus in Bethlehem. De wijzen gingen op pad, omdat ze een wonderlijke ster aan de hemel zagen staan die hen uiteindelijk de weg naar hem wees.
In de volgende Europese landen is het een officiële feestdag: Andorra, Cyprus, Duitsland (enkele deelstaten), Finland, Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slovakije, Spanje, Zweden en Zwitserland (enkele kantons).
Waarschijnlijk vanwege die 3 cadeautjes, worden de wijzen uit het Oosten uiteindelijk 3 koningen van all over the world: de jonge Balthasar uit Azië, de oude grijze Melchior uit Europa en de donkere Caspar uit Afrika.
Driekoningen begon in Nederland als een bedelfeest. Net als bij Sint Maarten en Nieuwjaar mochten arme mensen in de koude wintermaanden langs de deuren gaan om te zingen en om voedsel te krijgen. Driekoningen was het laatste bedelfeest van de kersttijd. Pas vanaf de 19e eeuw werd deze traditie een kinderfeest.
Meer dan cadeaus aan het kindje, moeten de geschenken gezien worden als symbolen: Goud staat voor de koninklijke status van Jezus, wierook voor zijn goddelijkheid en mirre voor zijn menswording.
Balthasar wordt vaak koning van Arabië genoemd, en in andere verhalen is hij koning van Ethiopië. De derde Wijze, Melchior, zou de koning van Perzië zijn.
Van magiërs naar koningen
In latere eeuwen vertegenwoordigen ze drie leeftijden: 60, 40 en 20 met Melchior als oudste en Balthazar de jongste. Vanaf de 10de eeuw worden ze als koningen afgebeeld.
De wijzen uit het oosten of drie koningen zijn, binnen de christelijke traditie, de wijzen (Grieks: μαγοι, magoi) die Jezus van Nazareth na zijn geboorte kwamen vereren en geschenken van goud, wierook en mirre brachten. De aanbidding der koningen is een populair thema in de religieuze kunst.
De drie koningen Melchior, Caspar en Balthasar kwamen respectievelijk uit Arabië, Tarsis en Ethiopië. Toegevoegd na 49 seconden: De Wijzen komen in de Bijbel voor het eerst in het evangelie van Matteüs voor.
...de drie koningen de drie Wijzen uit het kerstverhaal zijn die geschenken aanbieden. Ze heten Caspar, Melchior en Balthasar en brachten goud, wierook en mirre.
Alle christelijke kerken vierden tot en met de vierde eeuw de geboorte van Jezus op 6 januari. Deze datum veranderde toen de Rooms-Katholieke kerk de viering van de geboorte van Christus naar 25 december verplaatste. Op deze manier wilden ze het heidense feest van de geboorte van de Zon opheffen.
Driekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. Het herdenkt de dag waarop de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem, en vonden daar de pasgeboren koning der Joden, Jezus.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Bij het serveren wordt de taart in gelijke stukken gesneden. Iedereen kiest een stuk. Vind je de boon in jouw stuk, dan krijg je de kroon én ben je koning of koningin voor een dag. Hoe die dag van de gelukkige dan wordt ingevuld, verschilt van familie tot familie…
Verloren maandag zou komen van 'Verzworen maandag': de dag waarop ambtenaren in de Middeleeuwen hun eed aflegden en er in plaats van gewerkt, gefeest werd. De stad trakteerde op die dag z'n ambtenaren op worstenbrood en appelbollen, kwestie van het feest betaalbaar te houden.
Melchior, Caspar en Balthasar
De Europese, oude koning Melchior, de Ethiopische, jonge koning Caspar en de Aziatische koning Balthasar danken hun namen aan een Grieks verhaal uit ongeveer 500 n. Chr. Ze brachten goud, mirre en wierook met zich mee; wat kostbaar was voor die tijd.
woordfeit. Volgens de overlevering brachten de drie koningen Jezus bij zijn geboorte goud, wierook en mirre. Dit waren symbolen voor rijkdom (goud), aanbidding en goddelijkheid (wierook) en lijden en sterven (mirre). Mirre was een bepaalde hars (van de mirreboom) waarmee in die tijd doden werden gebalsemd.
In de middeleeuwen werden deze figuren de Heilige Drie Koningen: Caspar, Melchior en Balthasar. Het Mattheüs-evangelie (2:1-12) vertelt dat er magiërs uit het Oosten naar Bethlehem waren gekomen om de pasgeboren Koning der Joden te huldigen. Zij hadden een ster zien opkomen die hen naar Christus leidde.
De naam wordt uit het Hebreeuws verklaard als 'de koning (God) is licht'. Hij kan echter ook van Perzische oorsprong zijn. Melchior is een van de drie Wijzen uit het Oosten (Drie Koningen).
Driekoningen {eigennaam}
Three Kings' Day {znw.} Twelfth Night {znw.}
De drie Wijzen uit het Oosten, de mythische koningen of geleerden of zelfs tovenaars die het kindeke Jezus in de stal bij Bethlehem bezochten, spelen een belangrijke rol in het kerstverhaal. In een kerststal mogen ze niet ontbreken.
Balthazar of Balthasar is een voornaam, naar een van de drie koningen uit de legende die is ontstaan als uitbreiding op het verhaal van de Wijzen uit het oosten, zoals dat in het Evangelie volgens Matteüs wordt verteld. Balthazar is van oorsprong een Babylonische naam die '(de god) Bel beschermt' betekent.
Caspar, Melchior en Balthasar
Koning Melchior, met de rode mantel, gaf goud, Balthasar, met de blauwe mantel, gaf wierook en de donkere koning in de groene mantel, Caspar, gaf mirre. (Mirre is gomhars, een lekker ruikende olie).
Mirre is afgeleid van Miranda. Miranda is een meisjesnaam die komt van het Latijnse woord 'mirandus', dat 'verwonderlijk, buitengewoon, (waard) om bewonderd te worden' betekent. De naam is bedacht door Shakespeare voor The Tempest, een toneelstuk uit 1610 of 1611.