Om een taxatie van je huis te verkrijgen, heb je een beëdigd taxateur nodig. Je kunt zelf op zoek gaan naar zo'n taxateur, maar via De Hypotheker kun je de taxatie ook laten regelen.
Een taxatie is het laten bepalen van de waarde van een huis door een taxateur. De taxateur voert de taxatie uit en maakt een taxatierapport op met daarin de waarde van de woning.
Als je een huis koopt en een hypotheek aanvraagt, eist de geldverstrekker een taxatie uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Bij een NVM-taxateur ben je hiervoor aan het juiste adres. Een NVM-taxateur bepaalt de marktwaarde van de woning, passend in de woningmarkt van jouw regio.
Makelaars zijn vaak ook taxateurs. Uiteraard zijn de verkopende en aankopende makelaar niet objectief, dus wordt er een derde makelaar voor de taxatie ingeschakeld. Als je een huis koopt met hulp van een makelaar, regelt jouw makelaar dat doorgaans. Schakel je geen makelaar in, dan moet je zelf een taxateur zoeken.
De taxatiekosten zijn één van de bijkomende kosten bij het afsluiten van een hypotheek. Het zijn de kosten voor de waardebepaling van een woning door een onafhankelijke taxateur. Dit is nodig om de marktwaarde van de woning te bepalen. De taxateur mag op geen enkele wijze betrokken zijn bij de koop van de woning.
Een taxateur let bij het uitvoeren van een taxatie op verschillende zaken. Hij kijkt onder andere naar de woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving.
Normaal gesproken is de doorlooptijd van aanvraag tot het opleveren van een taxatierapport 10 werkdagen. Op dit moment is de oplevertermijn echter langer omdat taxateurs een uitgebreider taxatierapportmodel moeten opleveren en de controle van de rapporten bovendien langer duurt dan gebruikelijk.
Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de (lagere) taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde dien je daarom zelf te financieren.
In 2018 mag je hypotheek maximaal 100% van de taxatiewaarde van je woning zijn. Bij energiebesparende maatregelen kan dat verhoogd worden. Maar niet iedere geldverstrekker biedt die mogelijkheid. Als de koopsom van je huis gelijk is aan de marktwaarde kun je dus niets meer bijlenen voor bijkomende kosten.
Is de koopsom die jij bent overeengekomen hoger dan de taxatiewaarde van de woning? Dan gaat de bank uit van de lagere taxatiewaarde voor de berekening van jouw hypotheek. Het overige geld dat je nodig hebt, kun je niet lenen maar moet je zelf inleggen met eigen geld.
Bij het bepalen van de waarde van een huis kunt u gebruik maken van een taxateur. Een taxateur is een ter zake kundig persoon die de waarde van het huis kan inschatten en staat geregistreerd in een register. Wat dat betreft is er geen verschil met een makelaar. In de meeste gevallen is de taxateur ook makelaar.
Het feit dat een taxatierapport zo duur is komt omdat er 4 hoofdkostenposten inbegrepen zijn in de prijs: de validatiekosten voor het NWWI, de aanschaf van een verplicht bodemrapport, de kosten voor de taxatiesoftware en de btw.
Een taxatierapport / waardeverklaring is nooit gratis. De waarde van de woning moet formeel (volgens de richtlijnen) worden vastgesteld en het document moet aan specifieke eisen voldoen. Een dergelijk rapport kost u in de regel tussen de 250,- en 500,- euro, afhankelijk van de taxateur die u inschakelt.
Stel, u wilt binnen 3 jaar verhuizen. Maar wat als u constateert dat uw woning minder waard is dan de hypotheek die hierop gevestigd is? Dan is het verstandig om uw aflossingsvrije hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Een specialist kunt u inzicht geven in de mogelijkheden via een gratis telefonisch Aflosgesprek.
Taxatierapport kosten
De kosten van een taxatierapport bedragen tussen de € 250,- en € 750,-. Daarbij moet worden opgemerkt dat er vaak sprake is van een basistarief en enkele opslagen.
Kortom. De duur van de taxatie van een woning is meestal niet heel lang, gemiddeld een uur. De taxateur zal naast een grondige inspectie tevens vragen stellen aan de eigenaar.
Een taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon. Deze persoon schat de waarde van de woning. Uiteraard niet zo maar uit de losse pols, maar op basis van een erkend validatiesysteem. Uit de taxatie komt een taxatierapport dat u kunt gebruiken voor aan- en verkoopbeslissingen.
De vraagprijs is dus het startpunt van de verkoop en geeft je de kans om een voorstel richting de verkoper te doen. Dit zegt dus niets over de taxatiewaarde of de koopsom.
In principe kan je dus niet zomaar een huis kopen onder de marktwaarde. Er zal altijd door de Belastingdienst en een notaris gekeken worden of een woning wel voor een eerlijke prijs is verkocht. Ook als kind kun je van je ouders bijvoorbeeld niet zomaar een huis onder de marktwaarde kopen.
Moet je flink overbieden op een huis en betaal je meer dan het huis volgens de taxateur waard is? Dan moet je dit verschil zelf betalen. Je kunt dit niet meefinancieren in je hypotheek.
Taxateur wordt altijd beïnvloed
Zoals bekend mogen klanten en hypotheekadviseurs een taxateur niet beïnvloeden. Zij mogen dus niet doorgeven welke taxatiewaarde zij minimaal moeten hebben om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen regelen.
De taxateur heeft hiervoor een aantal documenten nodig; het eigendomsbewijs, kadastrale gegevens en (indien aanwezig) de tekeningen van uw woning. Deze documenten worden door de secretaresse van ons kantoor opgevraagd bij bijvoorbeeld de verkopend makelaar van de te taxeren woning.
Een onafhankelijke taxateur komt langs bij je (nieuwe) huis om de woningwaarde vast te stellen. Deze wordt op verschillende punten beoordeeld. De uitkomst van deze taxatie wordt gebruikt om de waarde van het onderpand in jouw hypotheek te bepalen.