Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.
Vaak wordt gezegd dat het hebben van slechte ogen erfelijk is. Vaak lijkt dit ook zo, aangezien in gezinnen waar de ouders een bril dragen de kinderen dit ook moeten. Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat het hebben van slechte ogen erfelijk is. Wel kan je een aandoening van het netvlies of de oogzenuw erven.
Door tv te kijken met de lamp uit, kunnen de ogen vermoeid raken. Hieruit kunnen volgens het Oogfonds klachten als hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen voortvloeien. Ook droge ogen en problemen met scherp zien kunnen hierdoor veroorzaakt worden.
Naast het corrigeren van de minsterkte, en het geven van oogdruppels geven wij de 20-20-2 regel mee. Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden. En ga elke dag minimaal 2 uur naar buiten.
Zo voorkom je bijziendheid
Wie het turen afwisselt met in de verte kijken loopt minder kans op bijziendheid. Daarnaast is het belangrijk om de juiste afstand te nemen tussen je ogen en bijvoorbeeld een boek of scherm. "Dat moet minstens dertig centimeter zijn. Hoe verderaf, hoe beter.
Waardoor wordt bijziendheid veroorzaakt? Bijziendheid komt doordat het oog te lang is; de afstand tussen de voor- en achterkant van het oog is te groot of doordat het hoornvlies te bol is voor de lengte van het oog. Het brandpunt van het licht valt dan vóór het netvlies, waardoor voorwerpen op afstand er wazig uitzien.
Een comfortabele kijkafstand blijkt ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv (in cm) te zijn. Dit getal kun je gebruiken als startpunt voor het bepalen van de ideale grootte van je nieuwe tv. Pin je hierbij niet vast op 1 specifieke grootte van de tv, maar bekijk ook tv-formaten die daar dicht bij zitten.
Wanneer je lang achter het scherm zit of in een donkere ruimte werkt, zorgt dit blauwe licht voor een wazig beeld. Dit leidt niet alleen tot vermoeide ogen, maar ook tot hoofdpijn en slaapproblemen. Schakel daarom het blauw licht filter van je monitor in wanneer het donker wordt.
Wees gerust: tv kijken is niet slecht voor je ogen. Deze fabel is ooit de wereld in geholpen toen een elektronicafabrikant in de jaren zestig in de Verenigde Staten een televisie op de markt bracht die 100.000 keer meer elektrische straling afgaf dan wettelijk was toegestaan.
Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
Door gezonde lucht kan je jouw zicht aanzienlijk verbeteren en bovendien zorgt dit voor gezondere ogen. Enkele dingen die je kan doen om de luchtkwaliteit te verbeteren: Gebruik een luchtbevochtiger, zeker wanneer je een airco of verwarming hebt aanstaan. Houd de kamertemperatuur op een aangenaam niveau.
In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij een kantoorbaan) is het onvermijdelijk dat je veel gebruik maakt van computerschermen. Probeer in dat geval dan elke 20 minuten eventjes weg te kijken van je scherm en je ogen wat rust te geven. Dit kan al erg veel schelen bij het voorkomen van een vroegtijdig oogprobleem.
Hoe kan je de achteruitgang van je gezichtsvermogen verhinderen? Kijk geregeld in de verte en gun je ogen genoeg daglicht. Ook wanneer het al donker is buiten, zorg je er best voor dat je steeds voldoende licht hebt om te lezen.
Voor mensen die behalve hun gehoor en gevoel ook nog deels beschikken over hun zicht, is een tv-bril een uitkomst. Met deze Eschenbach MaxTV bril ziet u uw televisie twee keer zo groot en hoeft u niet meer uw ogen dicht te knijpen. Het is een lichte en modern ontworpen vergrotende kijker.
Urenlang naar een scherm turen vergt veel van je ogen. Daarom is het belangrijk om je ogen regelmatig een pauze te geven. De 20-20-2 regel is een handige vuistregel die je daarbij kunt gebruiken. Deze regel houdt in: na elke 20 minuten schermtijd 20 seconden in de verte kijken én elke dag ten minste twee uur buiten.
In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit twee uur achtereen achter het beeldscherm gewerkt mag worden, onderbroken door "pauzes" van tenminste 10 minuten, die met andere bezigheden gevuld dienen te zijn.
Het onafhankelijke onderzoeksinstituut TÜV Rheinland heeft voor het eerst het 'Eye Comfort Display' certificaat uitgereikt, en de eerste televisies die dit certificaat mogen dragen zijn televisies met een oled-paneel van LG.
Kijkafstand per inchformaat
43 inch: 1,5 tot 3 meter. 49 inch: 2 meter tot 3,5 meter. 55 inch: 2 meter tot 4 meter. 65 inch: Vanaf 3 meter.
Wil je een tv voor de slaapkamer kopen? Dan is een tv van 43 inch of kleiner meestal een verstandige keuze. Ga je voor een tv van 40 of 43 inch, dan heb je met een 4K-resolutie het scherpste beeld. Kies je voor 32 inch of kleiner, dan geeft Full HD het scherpste beeld.
En dat verander je niet door spieren", aldus Klaver. Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum wijst uit dat op jonge leeftijd langdurig naar schermpjes kijken zorgt voor een ovalere oogbol met een langere lengte dan gebruikelijk. Dat veroorzaakt de bijziendheid en is onomkeerbaar.
Mensen die sterk bijziend zijn (een sterkte van -6 of meer), hebben daardoor op latere leeftijd een verhoogd risico op complicaties zoals maculadegeneratie, glaucoom of staar. Dit zijn oogziekten waarbij het gezichtsvermogen sterk achteruitgaat. Sommige patiënten worden zelfs helemaal blind.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.