De cholesterol in voedingsmiddelen zoals eieren, orgaanvlees en garnalen heeft minder effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom adviseren wij jou om eieren maximaal 3x per week te gebruiken en orgaanvlees en garnalen maximaal 1x per twee weken.
nieuws In tegenstelling tot wat vroeger vaak werd gezegd, zijn er geen redenen meer om schaal- en schelpdieren (zoals mosselen, garnalen, kreeft, enz.) uit een hartvriendelijke voeding te schrappen. Ze bevatten weliswaar relatief veel cholesterol (vooral garnalen staan bekend als cholesterolrijk (240 mg/100 g).
De American Heart Association (AHA) noemt garnalen zelfs een voedingsmiddel dat het cholesterolgehalte kan verlagen , zolang mensen ze niet frituren. Elders beweert de AHA dat garnalen omega-3-vetzuren bevatten. Dit is een gezond type vet dat goed kan zijn voor het cardiovasculaire systeem en andere lichaamsfuncties.
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Zware metalen in garnalen
Ze vonden verhoogde hoeveelheden in het sediment van rivieren en kweekvijvers. Ook zat er meer cadmium in de bodem van garnalenvijvers. Dit leidt er volgens het onderzoek toe dat garnalen vaak ongezonde hoeveelhedencadmium bevatten, waardoor je ze beter niet te vaak op het menu kan zetten.
Garnalen worden vaak aanbevolen in de categorie zeevruchten, omdat ze minder kwik bevatten dan andere vissoorten en zeevruchten, zoals zwaardvis, haai en tegelvis.
Garnalen zijn een lekkere, magere proteïnebron en ook nog eens heel eenvoudig klaar te maken. Beperk het echter wel tot maximaal twee keer per week. Door het zorgvuldig klaar te maken, en slechts in kleine hoeveelheden te eten, kan garnaal dus een prima onderdeel zijn van een gebalanceerde voeding.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Schelpdieren en cholesterol
Over het algemeen zijn schelpdieren rijk aan voedingsstoffen zoals zink, ijzer en vitamine B12, volgens de Universiteit van Washington. Ze bevatten ook weinig verzadigd vet, waardoor ze een goed alternatief zijn voor vlees. Maar schelpdieren staan ​​erom bekend dat ze het hoogste cholesterolgehalte onder de zee hebben .
Het korte antwoord is: garnalen zijn gezond en garnalen zijn hoog in eiwitten en laag in calorieën. Ook zijn ze een goede bron van astaxanthine en omega-3 vetzuren. Het is dus niet voor niets dat deze schelpdieren enorm populair zijn.
Specifieke gerechten zoals hamburgers, spareribs en varkenskoteletten behoren tot de grootste veroorzakers van cholesterol . Dit betekent niet dat u rood vlees helemaal moet vermijden. In plaats daarvan is het tijd om te leren het met mate te eten.
Over het algemeen bevat vis, zoals zalm, veel meer omega-3 vetzuren dan schelpdieren. Deze vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en daarom zijn schaaldieren wat betreft de inname van omega-3 vetzuren geen goed alternatief voor vis.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Paranoten, cashewnoten en macadamianoten bevatten meer verzadigd vet. Te veel hiervan kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte, dus eet ze alleen af ​​en toe. Kastanjes zijn een uitzondering: ze bevatten minder vetten en meer zetmeelrijke koolhydraten dan andere noten.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
Ze zitten boordevol vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen die je hart gezond helpen houden. Is water drinken goed voor je cholesterol? Hoewel water drinken op zichzelf je cholesterol niet rechtstreeks verlaagt, helpt voldoende hydratatie wel bij veel processen in het lichaam.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Garnalen bevatten veel vitaminen en mineralen en zijn een rijke bron van eiwitten. Het eten van garnalen kan ook de gezondheid van het hart en de hersenen bevorderen vanwege de omega-3-vetzuren en de antioxidant astaxanthine. Hoewel garnalen veel cholesterol bevatten , is niet gebleken dat ze een negatieve invloed hebben op de gezondheid van het hart.
Net als kip en rundvlees bevat 100 gram garnalen ongeveer 25 gram eiwit. Echter, 100 gram garnalen bevat slechts 115 calorieën, vergeleken met ongeveer het dubbele voor kip en drie keer zoveel voor rundvlees . Garnalen bevatten ook hoge niveaus zink, een essentieel mineraal voor het behoud van een gezond immuunsysteem.
Een delicatesse met gezondheidsvoordelen
Garnalen zijn zeevruchten die je op veel manieren kunt bereiden om een ​​boost aan voedingsstoffen te krijgen. Of ze nu gekweekt, wild, bevroren of vers zijn, garnalen brengen smaak en voedingsstoffen in je dieet .