Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west. UNESCO-volgnr. De eerste persoon die de naam zijderoute (Seidenstraße) gebruikte was de Duitse geograaf en ontdekkingsreiziger Ferdinand von Richthofen in 1877.
De gevaren van de zijderoute
Voor Nederlandse transportbedrijven valt er veel geld te verdienen, maar er zitten ook nadelen aan de zijderoute voor de Nederlandse positie op de handelsmarkt. “China krijgt hierdoor nog meer economische en politieke macht”, zegt De Jong.
De Zijderoute over spoor beslaat een afstand van 10.000 tot 12.000 kilometer. De goederentreinen rijden over drie hoofdroutes, verdeeld over één zuidelijke en twee noordelijke routes: De noordelijke route via Rusland.
China-Centraal-Azië-West-Azië-corridor, van West-China naar Turkije. China-Indochina-corridor, van Zuid-China naar Singapore/ China-Pakistan Economic Corridor, van Zuidwest-China naar Pakistan. De Maritieme Zijderoute, van de Chinese kust naar het Middellandse Zeegebied via Singapore.
Zijde en paarden werden via de Zijderoute geruild tussen het oude China en het Romeinse Rijk, waardoor niet alleen de handel floreerde, maar ook een levendige uitwisseling van inzichten en opvattingen op gang kwam. Een netwerk van handelswegen verbond het Verre Oosten met Europa en – via aftakkingen – met India.
Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar om in de eerste week van oktober 2021 het hoogste niveau ooit te bereiken van 14.807 Amerikaanse dollar.
Een route over land en zee van China naar de Westerse wereld. De route werd al in de twee eeuw voor Christus gebruikt en hierdoor kwamen de Chinezen al vroeg in contact Europa en de rest van de wereld.
OBOR (One Belt, One Road) is een in 2015 gelanceerd (beleids)initiatief van de Chinese overheid. Met de 'Belt' worden de landroutes bedoeld die vanuit China naar Europa en het Midden Oosten leiden. De 'Road' staat voor de maritieme routes die China verbinden met Zuid- en Zuidoost-Azië, Afrika en Europa.
Je bezoekt in drie weken tijd de landen Turkmenistan, daarna Oezbekistan, Kazachstan en je eindigt in Kirgizië. Met Koningaap ga je voor lange tijd reizen langs de Zijderoute, zo'n twee maanden maak je een rondreis. Een avontuur waarbij je begint in Turkije en uiteindelijk eindigt in China.
In 1295 keert hij, als rijk man, terug in Venetië. De terugreis liep via de Zuidchinese Zee, Sumatra, Java, de Straat van Malakka, Ceylon (Sri-Lanka), naar Ormoez. Hier gingen de Polo's aan land. Via Armenië, Trebizonde en Constantinopel bereikten ze uiteindelijk Venetië.
Toen het Ottomaanse Rijk de stad in handen kreeg, had het de controle over de handel langs de zijderoute. Het rijk wilde dat de handel met Europa niet doorging. Ze waren nog boos over de kruistochten en de Spaanse verovering van het islamitische zuidelijk Spanje.
Oeigoeren zijn een aan Turken verwant volk uit Centraal-Azië. Oeigoeren hebben een ander uiterlijk dan Han-Chinezen en een eigen cultuur en taal. Veel van de circa twaalf miljoen Oeigoeren in China zijn soennitische moslims, maar vooral onder de stedelijke bevolking zijn ook seculiere Oeigoeren.
Goederenvervoer per spoor tussen China en Europa: een snelle en kosteneffectieve optie. Naast lucht- en zeevracht is het goederenvervoer per spoor nu een steeds aantrekkelijkere manier om goederen tussen China en Europa te vervoeren. De belangrijkste voordelen zijn snelheid en kosten.
De transittijd van een containerschip van Shanghai (China) naar Rotterdam (haven naar haven) is ongeveer 47 dagen. De transittijd is de tijd dat een zeecontainer vaart om van de Haven Shanghai (China) naar de Haven Rotterdam te komen.
Als u voor één van de eerste twee opties kiest, is het product binnen 7 tot 10 werkdagen bij u thuis bezorgd. Bij LightInTheBox en MiniInTheBox is dit 10 tot 20 werkdagen en bij Aliexpress is dit zelfs 15 tot 26 werkdagen.
Onafhankelijkheidsstrijd in China
De bevolkingsgroep is verwant aan het Turkse volk en spreekt een Turkse taal. De Oeigoeren wonen voornamelijk in de Chinese autonome regio Xinjiang, waar ze naar eigen zeggen worden onderdrukt door de Chinezen.
Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering – die ziet de Oeigoeren als afvallig. Sinds 2017 zijn er naar schatting een miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden door de Chinese autoriteiten willekeurig opgesloten in 'heropvoedingskampen' en gevangenissen in Xinjiang.
In juli 2009 braken rellen uit in Xinjiang na een gevecht tussen Oeigoerse en Han-Chinese arbeiders in een fabriek, waarbij meer dan honderd doden vielen. Na de rellen hebben Oeigoerse terroristen tussen 2009 en 2016 tientallen Han-Chinezen gedood in gecoördineerde aanvallen. Onder andere in 2009, 2011, en 2014.
Het Ottomaanse Rijk begon met een Turkse stam in Centraal-Azië. Vanwege de Mongoolse invasie in de 13e eeuw vluchtte stamhoofd Ertugrul met zijn 400 ruiters westwaarts, waar hij trouw zwoer aan de sultan van Rüm in het huidige Turkije. Als beloning kreeg hij een klein emiraatje aan de grens met het Oost-Romeinse Rijk.
Het Ottomaanse of Osmaanse Rijk (Osmaans: دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه, Devlet-i 'Aliyye-i Osmaniyye, Turks: Osmanlı İmparatorluğu) was een islamitisch rijk dat bestond van 1299 tot 1922.
Deze situatie hield een paar eeuwen stand, maar uiteindelijk was het Alexander de Grote in de 4e eeuw v. Chr. die het huidige Turkije veroverde. Hij stichtte een enorm rijk dat zich uitstrekte tot aan India en Egypte.
Christoffel Columbus was een ontdekkingsreiziger die op 12 oktober 1492 voet aan wal zette op een nieuw ontdekt continent, Amerika. Columbus werd waarschijnlijk in 1451 geboren. Twaalf jaar later, in 1463 maakte hij al zijn eerste zeevaarten.
Zo ook Columbus. Het grote doel van die tijd was het vinden van een nieuwe route naar India. Daar waren namelijk veel specerijen te halen, die vervolgens weer verhandeld konden worden. Men wist al wel dat de aarde rond was, en daarom kwamen er plannen voor een westwaartse route naar Indië.