Het occasioneel telewerk is een vorm van organisatie en/of uitvoering van het werk in het kader van een arbeidsovereenkomst waarbij, met gebruikmaking van informatietechnologie, werkzaamheden die ook op de bedrijfslocatie van de werkgever zouden kunnen worden uitgevoerd, incidenteel en niet op regelmatige basis buiten ...
veelgestelde vragen over verplicht thuiswerken
Je bent niet verplicht om thuis te werken. Je werkgever moet kunnen aantonen dat het redelijk is om je te verplichten om thuis te werken. Zoals tijdens de corona-crisis het geval was.
Structureel telewerk is telewerk dat op regelmatige basis en dus niet af en toe wordt toegepast. Een regelmatige basis houdt in dat er een wederkerend patroon is, bijvoorbeeld altijd dezelfde dag van de week. Voor dit type telewerk is een uitgebreide regeling voorzien in cao 85.
Bij telewerken voer je jouw werk uit vanop afstand. Dus op een andere locatie dan de hoofdvestiging van de werkgever. Dit kan thuis zijn, in een satellietkantoor, in een coworking space, onderweg (openbaar vervoer) of op een andere plaats.
Bij telewerken kunnen medewerkers het werk niet alleen van huis uit verrichten, maar ze kunnen werken vanuit eender welke locatie. Denk bijvoorbeeld aan coworking. Spreken we daarentegen over thuiswerken, dan wordt de arbeidsprestatie ook effectief thuis, op de woonplaats van de medewerker verricht.
Standaardtaal in het hele taalgebied is thuiswerken. Dit is in zowel België als Nederland het gebruikelijkst. (1a) Grote bedrijven laten hun werknemers thuiswerken. In Nederland worden in de standaardtaal ook vanuit huis werken en van huis uit werken gebruikt, en in België van thuis uit werken.
Incidenteel telewerk
Werkt u zo nu en dan een dagje thuis?Dan is er sprake van incidenteel telewerk. U maakt hierover afspraken met uw manager en collega's. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over hoe en wanneer u bereikbaar bent als u telewerkt.
Als je vaak meer werkt dan het aantal uren dat is afgesproken in je arbeidsovereenkomst, ben je structureel aan het overwerken. Dit kan betekenen dat je te veel werk in te weinig tijd moet doen. Laat dit aan je werkgever weten.
Loondoorbetaling bij geen werk
Heb je (tijdelijk) geen of onvoldoende werk voor je werknemer? Dan komt het niet-werken voor jouw risico en moet je het loon dus doorbetalen. Voor vaste en tijdelijke werknemers gaat het dan om doorbetaling van 100% van het normale salaris.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Voor internet geldt min of meer hetzelfde. Je baas mag niet de hele dag meekijken met welke websites je bezoekt, maar steekproeven zijn wel mogelijk. Wanneer een werkgever wil monitoren, moet hij of zij de controle overigens wel melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag.
Wat gebeurt er als ik passend werk niet accepteer? Als u passend werk (zoals besproken met de arbeidsdeskundige) krijgt aangeboden en u weigert dit, dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering.U krijgt tijdelijk minder of geen uitkering.
Onder werkweigering vallen meerdere zaken. We geven je een aantal voorbeelden: Het niet uitvoeren van opgedragen werktaken.Op vakantie gaan terwijl de werkgever hier geen verlof voor heeft gegeven.
Valt overwerk onder wettelijke arbeidstijd? Overuren vallen onder de maximale tijd die uw werknemer voor u mag werken. Dat is 12 uur per dag of 60 uur per week. In de wet staat niet hoeveel extra loon uw werknemer moet krijgen voor overwerk.
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot ploegendienst, nachtwerk en het maken van overuren.
Vergoeding thuiswerken 2023
Sinds 1 januari 2022 is daar de thuiswerkkostenvergoeding aan toegevoegd. De thuiswerkkostenvergoeding is een gerichte vrijstelling voor het onbelast vergoeden van thuiswerkkosten van € 2,15 per thuiswerkdag. Het kost werkgevers dus minder om de vergoeding uit te keren.
Thuiswerken kost de medewerker meer dan op kantoor zijn, denk bijvoorbeeld aan de koffievoorziening, gas en energie. Daarom is er sinds 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding mogelijk. De thuiswerkvergoeding is in 2023 maximaal €2,15 per dag.
Een redelijke vergoeding voor thuiswerken ligt tussen de 3 en 5 euro per dag. Waarbij de onbelaste reiskostenvergoeding ook nog altijd van kracht is. Let op, beide vergoeding op 1 dag geven kan niet.
in uw cao of bedrijfsregels staat dat u niet mag thuiswerken. uw werkgever een goede reden heeft om uw verzoek te weigeren. Bijvoorbeeld als er grote problemen ontstaan in het rooster. Of als er een onveilige situatie ontstaat op uw werk.
Zoals in de intro genoemd, spreken we van frequent verzuim als iemand zich 3 keer per 12 maanden ziekmeldt (of vaker). Gemiddeld melden medewerkers zich 1x per jaar ziek. Het is dus opvallend als iemand zich 3 keer ziekmeldt. Dit kan een signaal zijn dat het minder goed met die medewerker gaat.