De WOZ-waarde is de waarde van uw woning. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van enkele belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van uw huur.
Het is een belasting die iedereen die een eigen huis heeft aan de gemeente moet betalen. Ook als je het pand niet als woning gebruikt, moet je toch nog altijd de OZB betalen. Als huurder hoef je geen onroerende zaakbelasting te betalen, omdat je zelf geen eigenaar van de woning bent.
De WOZ-waarde bepaalt niet rechtstreeks hoe hoog je huurprijs is, maar heeft er indirect wel invloed op. Alle sociale huurwoningen hebben een 'maximaal toegestane huurprijs'. Hoe hoog die maximale prijs is wordt voor een deel bepaald door de WOZ-waarde.
Huurders kunnen de gemeente vragen om een WOZ-beschikking
In artikel 24 van de Wet WOZ staat dat de WOZ-waarde bekend gemaakt wordt aan de eigenaar en gebruiker (huurders) van een woning. Toch krijgt niet elke huurder van een woning een formele bekendmaking (WOZ-beschikking) aan het begin van een jaar.
De WOZ-waarde bepaalt voor een deel hoe hoog de huur van een huurwoning in de sociale huursector wordt. De huurprijs wordt daarnaast voor een deel bepaald door het puntensysteem. Heeft de woning een hoge WOZ-waarde, dan betekent dat logischerwijs een hogere maximale huurprijs.
Moet ik bij een huurwoning ook OZB betalen? In principe betaalt een huurder van een woning geen OZB, omdat de OZB in de vorm van eigenarenbelasting voor de rekening van de verhuurder is. Het kan echter zo zijn dat de verhuurder indirect de OZB doorberekent in de huurprijs.
Bent u huurder van een zelfstandige, sociale huurwoning?Dan kunt u bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. U kunt op de website van de Rijksoverheid zien of u een zelfstandige huurwoning bewoont.
In het kort. Als u eigenaar bent van een woning ontvangt u jaarlijks een WOZ-waarde. De WOZ-waarde staat vermeld op het aanslagbiljet dat u van de gemeente krijgt toegestuurd. Huurders van woningen die geen aanslagbiljet krijgen of waar de WOZ-waarde niet op het aanslagbiljet staat, mogen een WOZ-waarde opvragen.
Uw verhuurder mag alleen verhuurkosten rekenen als de nieuwe huurder er iets concreets voor terug krijgt. Bijvoorbeeld een naamplaatje. Er moet dus sprake zijn van een tegenprestatie. Het opstellen van een huurcontract valt daar niet onder.
Het aandeel van de WOZ-waarde in het puntentotaal van een woning wordt gemaximeerd op 33%. De maatregel geldt indien een groter aandeel van de WOZ-waarde in de huurprijs zou leiden tot de mogelijkheid van liberalisatie (bij nieuwe verhuring).
Deze waarde is bepalend voor de hoogte van sommige belastingen en heffingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en diverse gemeentelijke belastingen. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je moet betalen.
Verhuurders in de vrije sector mogen als het aan het kabinet ligt vanaf 2024 niet meer vragen wat ze willen voor een woning. Daarnaast mogen de meeste huren straks niet meer stijgen dan de gemiddelde CAO-loonstijging plus 0,5 procent. Tot voor kort was de toegestane huurstijging gekoppeld aan de inflatie.
Hoe actueel zijn de gegevens over de WOZ-waarde? Het kan zijn dat uw nieuwe WOZ-waarde wel bekend is, maar nog niet zichtbaar. Binnen enkele uren nadat dat gemeente de WOZ-waarde opgestuurd heeft is deze zichtbaar in het WOZ-waardeloket. Neem contact op met u gemeente als u een WOZ-waarde mist.
De WOZ-waarde 2023
De WOZ-waarde is de prijs die de meest biedende gegadigde bereid is voor de woning te betalen. Daarbij wordt altijd gekeken naar wat de woning waard is op 1 januari van het vorige belastingjaar. Voor belastingjaar 2023 betekent dit dat de gemeente kijkt naar wat uw woning waard was op 01-01-2022.
Onroerende zaken hebben een belangrijke rol in de hedendaagse maatschappij waar mensen zich vaak op één plek settelen. Ze hebben hiervoor een huis nodig. Dat huis is een onroerende zaak. Je kunt ervoor kiezen om een huis te kopen, maar je kunt ook een huis huren.
Op dit moment mag de verhuurder jou nog steeds niet vragen naar je etnische oorsprong, nationaliteit, burgerlijke staat, of een uittreksel uit het strafregister. Wil hij toch meer weten over jouw gezondheidssituatie? Dat kan als jijzelf schriftelijk toestemming verleent, of wanneer die informatie echt ter zake doet.
Een verhuurder mag niet onaangekondigd een woning betreden. Hij of zij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan. Een verhuurder mag niet zomaar te pas en te onpas bij de huurder aankloppen.
Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan.
Als de nieuwbouwwoning is opgeleverd vóór de WOZ-toestandsdatum, dan is de WOZ-waarde de volledige waarde van de afgebouwde woning inclusief grond en verbouwingen. Vaak komt dit overeen met de prijs die u er zelf voor heeft betaald, als u de nieuwbouwwoning heeft gekocht op of rond de waardepeildatum.
Via het WOZ-waardeloket kunt u gratis de WOZ-waarde van uw woning opvragen. Ook kunt u bij uw gemeente een taxatieverslag opvragen van uw woning of bedrijfspand. Met de koopsominformatie van het Kadaster weet u of de WOZ-waarde ongeveer klopt.
Het komt veel voor dat in een straat verschillen zitten in de WOZ-waarden. Soms zijn deze verschillen te danken aan verschillen aan de woningen zelf. Zo kan de ene woning meer grond hebben, groter zijn, meer bijgebouwen hebben of een betere staat van onderhoud hebben.
Ozb betalen
Op het aanslagbiljet staat hoe snel u die belasting moet betalen (termijn). Bent u de eigenaar en de gebruiker (huurder)? Dan moet u meestal 2 keer de ozb betalen. Wie op 1 januari van het jaar eigenaar of gebruiker is van het bedrijfspand, betaalt de ozb voor het hele jaar.
Wat kost de onroerendezaakbelasting per jaar? Het tarief is in 2024 0,0683% van uw WOZ-waarde. Per € 100.000 is dat € 68,30.