Verplichte vakken
rekenen en wiskunde; oriëntatie op jezelf en de wereld: zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en staatsinrichting; kunstzinnige oriëntatie: bijvoorbeeld muziek, tekenen en handvaardigheid; 2 lesuren bewegingsonderwijs: bijvoorbeeld gymlessen.
In de onderbouw van het havo krijgen leerlingen Nederlands, Engels, wiskunde, mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en twee vreemde talen. In de bovenbouw krijgen zij Nederlands, Engels, maatschappijleer, CKV en lichamelijke opvoeding.
Als basisvak beschouwen wij elk vak dat in het curriculum primair gericht is op het wetenschappelijke fundament van de artsopleiding. Dit betekent dat behalve de biomedische vakken ook vakken als epidemiologie, gezondheidskunde, medische psychologie, sociologie, statistiek en informatica meegerekend moeten worden.
Voor enkele vakken die voorheen werden aangemerkt als tekortvakken (Engels, Biologie, Economie) is te zien dat de vacaturedruk relatief klein is in 2028 en zal afnemen. De vakken Informatica, Scheikunde, Natuurkunde, Klassieke Talen en Frans zullen de komende jaren nog moeilijk te vervullen zijn.
Wiskunde D is altijd een keuzevak en hoort daarom NIET bij de kernvakken. Op de havo is wiskunde geen verplicht vak wanneer je het profiel C&M kiest. Er zijn echter scholieren die wel wiskunde A of B als keuzevak kiezen. Wanneer zij dit doen, is wiskunde WEL één van de kernvakken.
Het gemeenschappelijk deel
Dit zijn de vakken Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer, culturele en kunstzinnige vorming of lichamelijke opvoeding en op het vwo een tweede moderne vreemde taal. Ook maakt elk kind verplicht een profielwerkstuk.
Vaak gelden er dan wel bepaalde toelatingsregels. Zo mag je zonder extra vak op sommige scholen alleen doorstromen naar het havo als je een positief advies hebt van vakdocenten. Of als je een gemiddeld cijfer van minimaal een 6,8 hebt voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde.
Welke vakken mag je wegstrepen? "Je mag de regeling toepassen op alle vakken, behalve de kernvakken. Voor vmbo is dit alleen Nederlands en voor havo en vwo zijn Nederlands, wiskunde en Engels kernvakken. Die vakken mag je wel herkansen, maar niet wegstrepen."
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Je slaagt voor het eindexamen havo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken. Daarnaast mag je voor maximaal 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Wiskunde is op het vmbo geen verplicht examenvak.
In Nederland is wiskunde verplicht voor vwo-leerlingen. Havisten kunnen wiskunde laten vallen als ze kiezen voor het profiel cultuur & maatschappij (c&m). In het vmbo is wiskunde bij veel profielen een keuzevak.
N&G vakken
Naast de algemene vakken als Nederlands, Engels en wiskunde, volg je de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde. Daarnaast heb je de mogelijkheid om keuzevakken te kiezen die passen bij jouw interesses. Voorbeelden van keuzevakken zijn aardrijkskunde, informatica en wiskunde D.
Wiskunde B is wat moeilijker. Het is vooral bedoeld voor wie graag wiskunde deed in de onderbouw en het ook goed kon. Het is een keuzevak, behalve voor scholieren die het profiel Natuur en Techniek kiezen.
Het vwo bestaat uit twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen hebben hetzelfde niveau, duren allebei zes jaar en bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs (WO), de universiteit. Het belangrijkste verschil tussen de twee opleidingen is dat je op het gymnasium Grieks en Latijn leert.
Momenteel is wiskunde verplicht voor een bachelor hbo-communicatie. Voor studiejaar 2020-2021 wordt de wiskunde-eis zeer waarschijnlijk afgeschaft. Het omgekeerde kan ook gebeuren: opleidingen kunnen besluiten voortaan een bepaalde eis te stellen.
Je kunt kiezen tussen de vier profielen Cultuur en Maatschappij (C&M), Economie en Maatschappij (E&M), Natuur en Techniek (N&T) en Natuur en Gezondheid (N&G).
Relatief gezien wordt het grootste tekort voorspeld bij de kleinere vakken Duits en de klassieke talen, tussen de 9 en 10 procent van de totale werkgelegenheid. Ook voor Frans, natuurkunde en scheikunde is de voorspelling dat het tekort oploopt.
De Randstad krijgt de grootste tekorten. Daar stijgt het aantal leerlingen nog, terwijl in andere regio's het aantal leerlingen naar verwachting afneemt. De tekorten zijn het grootst bij wis-, natuur- en scheikunde, informatica, klassieke talen, Frans, Duits en Nederlands.
Met name de tekortvakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde, klassieke talen, Duits, Frans en Nederlands lijden onder het tekort. In opdracht van het ministerie van OCW hebben het CAOP, MOOZ en CentERdata daarom onderzoek gedaan naar deze tekortvakken en de vakspecifieke knelpunten en oplossingen in kaart gebracht.