Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
stofdroog na 1 à 2 uur. overschilderbaar na 6 tot 18 uur. uitgehard na 9 à 10 dagen.
Gemiddeld duurt het 5 uur voordat muurverf overschilderbaar is en je een tweede laag kunt aanbrengen. Echter, het kan tot 24 uur duren voordat de verf volledig is uitgehard.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Muurverf is na ongeveer 1 uur al droog en na slecht 3 uurtjes al overschilderbaar. Op waterbasis is lakverf sneller droog dan op terpentinebasis. Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen. Na één week is lakverf volledig uitgehard.
Indien de eerste laag verf nog niet droog genoeg is en je brengt al een tweede laag aan, kan de eerste laag niet meer voldoende uitharden omdat deze afgesloten wordt door de tweede laag. De eerste laag gaat een reactie aan met de tweede laag.
We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben. TIP: stop niet halverwege de muur voor een koffiepauze. Verf kan al vrij snel, lichtelijk drogen en dan krijg je strepen en vlekken.
Niemand heeft zin om te schilderen in de regen en ook voor het schilderwerk is dit niet ideaal. Schilderen wanneer het regent wordt dat dan ook sterk afgeraden. Wat we wel aanraden, is om minimaal 24 uur voor het gaat regenen, het schilderwerk te laten drogen.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
"Voor lichte tinten volstaan twee lagen meestal. Ga je voor fel wit, dan heb je eerder drie lagen nodig. Hetzelfde voor felle en donkere kleuren." "Bovendien is het soms beter om twee lagen primer aan te brengen en een laag afwerking dan andersom.
Laat voldoende droogtijd tussen de lagen: zorg ervoor dat elke laag verf volledig is opgedroogd voordat de volgende laag wordt aangebracht. Werk in de juiste omstandigheden: vermijd het schilderen in vochtige, koude of winderige omstandigheden die het ontstaan van sinaasappelhuid kunnen bevorderen.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
In welke volgorde schilder je best een ruimte? Start met het plafond.Schilder vervolgens de muren.Eindig met het lakwerk van ramen en deuren.
Verf bladdert af tijdens schilderen
De reden waarom verf afbladdert kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het te maken hebben met spanning in het verfsysteem dat je gebruikt, of met de ondergrond. De ondergrond kan bijvoorbeeld te nat zijn, te vochtig of te vet waardoor de verflaag die je opzet niet goed hecht.
Muur- of plafondverf aanbrengen
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Belangrijk is om niet halverwege de muur te stoppen, omdat dit zichtbaar kan zijn in het eindresultaat. Schilder de hele muur in één keer af voor een consistente en professionele uitstraling.
In de meeste gevallen is 1 laag primer of grondverf aanbrengen voldoende. Je werkt de grondlaag vervolgens af met minimaal 2 lagen lak. Het is belangrijk om tussen de lagen door te wachten totdat de eerste laag goed droog is voordat de volgende laag geschilderd kan worden.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.
Gemiddeld kunnen we een periode nemen van 5 tot 7 jaar tussen twee schilderbeurten in, maar het ontbreken van factoren kan ervoor zorgen dat deze periode makkelijk wat langer kan zijn. In een rookvrij huis zonder kinderen of huisdieren kan bijvoorbeeld vaak makkelijk een periode van 10 jaar aan worden gehouden.
Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven. Doe dat minstens een minuut lang en schraap tussendoor ook een paar keer over de bodem. Dan weet je zeker dat alle bestanddelen goed met elkaar zijn vermengd.
Afneembare muurverf overschilderen
De basis van de afwasbare muurverf is hetzelfde als die van andere soorten muurverf. Zonder enig probleem kun je over de oudere laag afwasbare muurverf heen schilderen. Belangrijk is dat je je vooraf goed voorbereid. Verf hecht namelijk het beste aan een schoon oppervlak.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.