Een zonsopkomst of zonsondergang is het mooist in de buurt van water. Over water kun je vaak heel ver kijken. Hier is het meeste te zien van de prachtige oranje zon. Afhankelijk van waar op de wereld je de foto neemt, zie je vanaf de kustlijn de zon helemaal opkomen of ondergaan.
Je fotografeert een zonsopkomst of zonsondergang meestal in een landschap. Dit betekent in veel gevallen een iets hoger F-getal en dus een kleiner diafragma om zo veel mogelijk scherp te krijgen op je foto. Denk aan f/8 en soms ook hoger, f/11 is een aardig uitgangspunt.
Hoe dichterbij het ritme van de zon we komen, hoe beter onze energie is, stelt Stevenson. Daarom raadt hij aan om 's avonds om 22.00 uur naar bed te gaan en om 06.00 uur 's ochtends wakker te worden. Je mag een beetje met de tijden smokkelen, maar niet te veel. Volgens Stevenson knappen huid en haar op van goede slaap.
Sommige kleurtonen en nuances gaan daarom verloren. Bij zonsopgang zijn onze ogen gewend aan het donker. Elke minieme kleurtoon en verschil in lichtsterkte kunnen we dan zien. Daarom observeren we, over het algemeen, zonsopgang beter dan zonsondergang.
Posbank – Veluwezoom
Vooral in augustus – wanneer de heide in bloei staat en helemaal paars kleurt – is de Posbank op haar best. In de ochtend is het hopen op een mooie zonsopkomst met het liefst een beetje nevel, zodat je de sfeer zo goed mogelijk kunt vastleggen.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
Bij de ondergaande zon denk je meteen aan warme gele en rode kleuren. De camera snapt echter niet dat de kleuren roder of geler moeten zijn dan bij een foto overdag (en een witbalans van 5500K), hierdoor worden de kleuren op de foto al snel flets. Je lost dit op met een paar drukken op de knop.
De zon komt dus 's ochtends op in het oosten, en gaat aan het einde van de dag weer weg in het westen. 's Ochtends twee keer de o, 's middags of 's avonds twee keer de w. Zo vergeet je dat nooit meer! (en als je eenmaal weet waar de zon staat, kun je ook altijd aanwijzen wat de vier windrichtingen zijn. Handig!)
Welke lens het beste is? Dat ligt eraan. Een groothoeklens ligt voor de hand, maar met een telelens kan je de zon groter maken en dus een belangrijkere rol geven in het beeld. Een statief is een must als het wat donkerder wordt en je met langere sluitertijden werkt.
Gebruik filters voor een goede belichting van de lucht
Met zonsondergang zou je die goed kunnen gebruiken! Denk bijvoorbeeld aan een grijsverloopfilter. Met een grijsverloopfilter verander je de belichting tussen de lucht en de rest van je foto. En op die manier is de balans in je foto vaak stukken beter.
De term 'het blauwe uur' komt van het Spaanse 'La hora azul' oftewel 'L'heure bleue' in het Frans en verwijst naar de tijd vlak voordat de zon opkomt of net nadat die is ondergegaan.
Gebruik een lange sluitertijd
Bij een meer of bij een zee heb je vaak een wijds uitzicht waardoor je de zon daadwerkelijk achter de horizon ziet verdwijnen. Door een lange sluitertijd te gebruiken verzacht je het uiterlijk van het water, waardoor het mooi aansluit bij de zachte tinten in de lucht.
De lucht is bij een laagstaande of ondergaande zon vaak rood of oranje gekleurd (avondrood) door de Rayleighverstrooiing. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien blauw licht, waardoor de hemel meestal blauw oogt. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon, zodat de zon een iets gelere kleur krijgt.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
In de gebieden rond de evenaar verloopt de zonsondergang het snelst. In iets meer dan twee minuten is de klus geklaard. Het gevolg is dat het in die gebieden heel snel donker wordt: het "vallen" van de nacht. Naarmate we hogere breedtegraden opzoeken, wordt het verschil tussen de seizoenen duidelijk.
Langste dag 2022 (21 Juni)
Volgens The Wall Street Journal zou je meer dan genoeg tijd hebben, als je om 4 uur 's ochtends uit de veren bent. Dan ben je namelijk het meest productief. Want hoe vroeger je opstaat, hoe meer tijd je hebt (zonder afleiding) om je bucketlist af te werken.
Als je vaak wakker wordt tussen 5 en 7 uur, kan het zijn dat er een disbalans is in je spijsvertering. Walging is de emotie die bij dit orgaan hoort. Het kan dus ook dat je bijvoorbeeld ontevreden bent met wat je doet in het dagelijks leven.
Nederlanders slapen gemiddeld genomen 7 uur en 20 minuten. Jan Modaal gaat om half twaalf naar bed, slaapt 10 minuten later in en staat om zeven uur weer op, blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht. Dat is opvallend weinig en vooral veel minder dan enkele decennia geleden.
Kilimanjaro, Tanzania
Zonsondergangen zijn in veel delen van Afrika erg kleurrijk en sprookjesachtig. De hemel laat alle tinten rood, geel en oranje zien. Tanzania is daarop geen uitzondering. Vooral in de buurt van de Kilimanjaro word je getrakteerd op zonsondergangen die een lust voor het oog zijn.