Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Heel belangrijk is dat je jouw pup NOOIT straft als hij niet meteen luistert: bij jou komen moet te allen tijde leuk blijven en hij moet zich bij jou veilig kunnen voelen. Grijp dus ook niet ineens naar zijn halsband of tuig als hij wel komt, maar gooi desnoods wat lekkers op de grond zodat je hem rustig kan aanlijnen.
Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes. Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld 'goed zo' te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je 'foei' of 'stop'.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Honden kunnen soms reageren op een manier die voor mensen vreemd zijn, maar honden zijn niet vals. Valsheid is een eigenschap die alleen bij mensen voorkomt. Een agressieve reactie die ten onrechte voor valsheid wordt aangezien, komt vaak voort een gevoel van bedreiging of gevaar.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Een puppy gaat wanneer hij overprikkeld is vervelend gedrag vertonen. Hij bijt in alles: in je handen, armen, voeten, benen en hij wil daar niet mee stoppen, wat je ook doet. Je zult vaak merken dat een hond dit gedrag vaak 's avonds of aan het einde van de dag vertoont.
Laat hem lekker wat kluiven op een bot of sabbelen op een gevulde kong. Dat maakt hem rustig en brengt de adrenaline-spiegel omlaag. Waarschijnlijk valt de pup in slaap. Laat hem slapen tot hij zelf weer wakker wordt voor een volgende actieve periode.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Blaas kort op het fluitje en laat de hond naar je toekomen. Beloon hem uitvoerig. Als deze oefening er goed in zit, kun je ook op andere tijdstippen oefenen – eerst thuis en vervolgens ook buitenshuis. Gebruik altijd hetzelfde commando en het hondenfluitje en geef jouw hond bij aankomst een snoepje.
Zorg er dus voor als je je hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten. Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren! Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden.
Agressief gedrag bij honden
Agressie is een term die heel breed is en al snel gebruikt wordt. Kenmerken van agressie bij honden kunnen zijn: blaffen, grommen, 'dreigende' houding, lip optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), besluipen, bestormen, opjagen enzovoort.
Negeren maakt het erger
Vanuit die spanning zal de hond overgaan tot het harder en beter laten zien van het ongewenste gedrag. Dit noemen we de uitdovingsweerstand. De hond kan als het ware niet geloven dat zijn gedrag niet meer de gewenste beloning oplevert.
Je kunt je hond uitputten door hem veel te laten bewegen. Let wel op; hoe meer je hond beweegt, hoe beter zijn conditie wordt en hoe meer hij moet bewegen om echt moe te worden. Gelukkig groeien de hersenen van honden niet zo makkelijk als zijn spieren Het is dus beter om je hond moe te maken met denkspelletjes.
Een puppy moet veel slapen, en goed slapen, zonder afleiding en prikkels (denk aan bv. de kinderen). Je kunt een puppy helpen met goed slapen door de bench af te dekken of de positie van de bench/mand/rennetje op een zo rustig mogelijke plek te zetten. Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Wanneer slaapt een pup 's nachts door? Een pup slaapt 's nachts door als hij moe is, hij een volle maag heeft en zich thuis veilig voelt. De meeste pups zijn echter nog niet een hele nacht zindelijk, het kan dus zijn dat je er 's nachts even uit moet om hem zijn plasje te laten doen.
Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen.
'Omdat de coördinatie van de hond nog in ontwikkeling is, is het niet ondenkbaar dat hij van de trap af kan vallen. Een misstap is met zijn soms wat slungelige poten al snel gemaakt. Blessures door een val kunnen uiteindelijk resulteren in afwijkende groei van botten', aldus Kranenburg.