Elke groente kan gepureerd worden (hoewel het lastiger is om een gladde puree te maken van draderige groente). Probeer eens wortelen, zoete aardappelen, gewone aardappelen, sperziebonen, broccoli, pompoen en elke andere groente die lekker zacht wordt als je hem kookt.
Groenten: Kook de groenten zacht en maal ze zo nodig fijn met een staafmixer of keukenmachine. Je kunt groentebouillon, crème fraîche of room toevoegen om de groenten smeuïger te maken. Aardappelen, rijst, pasta: Aardappelen kun je heel goed fijn maken.
Tijdens het kort blancheren en/of stomen van groenten gaan er altijd al iets aan vitaminen en mineralen verloren. Door het malen of pureren verandert de structuur van het voedsel. Hierdoor raakt het iets aan vezels kwijt maar niet extreem veel meer dan door gewoonweg te kauwen.
Als u gepureerd of anderszins fijngemalen eten eet, ontbreekt er dus eigenlijk een deel van de spijsvertering. “Daarom is het verstandig en beter voor je vertering om te kauwen op een smoothie of puree. Een smoothie goed dik maken en met een lepel eten kan een oplossing zijn”, adviseert Sabine Leijten.
Prak de groente fijn met een vork of rasp het. Je kunt het ook pureren met een staafmixer of keukenmachine. Verdeel in gelijke porties en zet 1 portie van een paar lepeltjes apart voor je baby. Je kunt ook een portie in de koelkast bewaren voor de dag erna.
Voor het malen van voeding kunt u een staafmixer, blender of keukenmachine gebruiken. Kies voor vleessoorten die goed te malen zijn zoals gehakt, tartaar, kip of varkensvlees. Zorg dat het vlees goed gaar is en maak het dan fijn. Voeg bij het malen veel jus, bouillon of groentenat toe omdat het anders te droog wordt.
Was het fruit goed onder stromend water of schil het. Appels, peren en kiwi's (en uiteraard mandarijnen en sinaasappels) kun je beter schillen. Prak het fijn met een vork of rasp het. Hard fruit zoals appels kun je beter eerst koken als je het wil prakken.
Een staafmixer is het meest geschikt voor het pureren van ingrediënten. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Over het algemeen is het resultaat met een staafmixer iets grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.
Voeg zoveel groente toe als je wilt. Spinazie, boerenkool, tomaten, bloemkool, wortelen of kool. Maar ook gekookte pompoen of zoete aardappelen. Houd er wel rekening mee dat deze een aanzienlijke hoeveelheid koolhydraten bevatten.
Ze bevatten net zoveel suiker als cola en een smoothie werkt minder verzadigend dan wanneer je op de ingrediënten kauwt. Daardoor stimuleer je alleen maar overgewicht. Je moet trouwens kauwen, want anders verteer je het eten niet goed.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Het pureren van groenten is ook handig voor kinderen die anders geen groenten eten, hoewel de voedingsstoffen door het kauwen beter worden opgenomen (maar ach, je moet wat!). De basis van soep is vaak bouillon.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Soep vult de maag, die zet uit en stuurt signalen naar het verzadigingscentrum in de hersenen. Een soepje voor de maaltijd zorgt dat je minder eet, maar ook een maaltijdsoep kan goed vullen. Soep met stukjes groenten verzadigt langer dan een soep die volledig gepureerd is. Dit is wel sterk afhankelijk van de bouillon.
Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn suikerhoudende dranken. Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht en diabetes type 2. Van het drinken van een smoothie raak je minder snel vol dan van het eten van los fruit of groente.
Groene smoothies zitten boordevol voedingsstoffen. Omdat ze zoveel verschillende vitamines bevatten, spelen ze een rol bij het krijgen van een slank, gezond en energiek lichaam. Hieronder lees je een aantal voordelen van groene smoothies. Groene bladgroenten bevatten erg veel antioxidanten.
3. Macaroni (ongeveer 250 gram) volgens de gebruiksaanwijzing koken tot deze ook gaar is. 5. En pureer of prak het geheel met een beetje boter of olie tot een lekker hapje.
Hoe pureer je? Soep pureren gaat heel eenvoudig met een staafmixer. Haal de pan van het vuur, zet hem op een onderzetter op het aanrecht. Houd de pan met de ene hand vast met behulp van een ovenwant of een pannenlap en pureer de soep met je andere hand met een staafmixer.
Met een staafmixer kun je een soep pureren, met een handmixer niet. Ook is een staafmixer ideaal voor sauzen, zoals mayonaise en hollandaise. Een blender is ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Het ligt vooral aan de soort en hoeveelheid messen van de blender hoe krachtig deze is.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.