Walnoten die bijna van de boom afvallen zijn ook al rijp. Als je de walnotenboom een beetje heen en weer schudt, dan vallen de rijpe walnoten eruit. Schud de boom heel voorzichtig, bij te hard schudden heb je kans dat de boom beschadigt. De takken kun je schudden met behulp van een lange stok.
Noten zijn valfruit en plukken heeft geen zin wat u beschadigd de boom. Bovendien rijpen onrijp geplukte noten niet na. Wacht tot de rijpe walnoten vanzelf vallen dan kun je ze makkelijk oprapen. Van half september tot eind oktober raap je wekelijks de gevallen noten op ivm. de kans op schimmel aantasting.
Verwijderen kun je doen door met een klein zakmes rond de bolster te snijden en het af te pellen, of je kunt ze op de weg laten liggen en eroverheen rijden met je auto! Het is vaak net zo gemakkelijk om ze onder je voet te rollen tot de bolster openbreekt, ze op te pakken en de bolster eraf te pellen.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
De meeste bomen laten tussen 10 en 30 september hun eerste rijpe noten vallen. De verschillen tussen de bomen kunnen echter groot zijn. In diverse bomen hangen al geen noten meer terwijl anderen nog helemaal vol hangen.
Je kunt ze drogen door ze uit elkaar te leggen (bijvoorbeeld op een krat of rooster) in een goed geventileerde ruimte, die niet te vochtig is. Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn. Drogen boven de verwarming duurt enkele dagen en drogen in de oven kan binnen een paar uur.
De groene noten gaan vaak eerst een maand of twee op pekel. Prik hiervoor de noten in met een vork voordat je ze in de pekel stopt. De rijpe noten worden veelal gedroogd, verwerkt in diverse gerechten of op honing gezet. Ook kun je heerlijke walnotenolie uit de geraapte noten persen.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Gekraakte walnoten bewaren
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Het beste wordt er gesnoeid in de periode tussen juni en eind oktober, dus wanneer de boom vol in het blad staat. Wordt er buiten deze periode gesnoeid dan bestaat de kans dat de boom zich doodbloedt, net als esdoorn, de berk, haagbeuk.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Tip 2: Raap de noten met regelmaat. Ze worden duf wanneer ze een lange tijd op de vochtige grond blijven liggen. Tip 3: Schrob de walnoten goed schoon met lauw water. Tip 4: Laat de walnoten binnen in een goed geventileerde ruimte nadrogen, maar niet bij een raam, dan gaat het drogen te snel!
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Je kunt ze allereerst op de bekendste manier eten: uit het vuistje. Je kraakt de walnoot en eet de vrucht op. Maar daarnaast kun je de gekraakte walnoot ook pellen, hakken, roosteren of karamelliseren. Je kunt ze pellen om de bittere smaak te verliezen.
Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
De beste manier om walnoten te drogen te leggen is op een rooster in een goed geventileerde ruimte. Leg de noten naast elkaar en niet op elkaar. De zolder of de schuur zijn uitstekende plaatsen om walnoten te drogen te leggen. Deze manier van walnoten drogen geeft een goed resultaat.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
De zwarte walnoot (Juglans nigra) is een boom uit de okkernootfamilie. Orale inname van zwarte walnoot wordt gebruikt als anti worm, difterie, leukemie en sifilis. In Libanon worden de zwarte walnoot bladen gebruikt als een remedie tegen microben en schimmels.
Paranoten
Dit zijn de enige noten die vreemd genoeg radioactief zijn, ze bevatten de stof radium. De hoeveelheid die ze bevatten is wel tot 1000 keer hoger dan andere voedingsmiddelen, maar nog te laag om echt schade toe te brengen. Ook bevatten deze noten seleen die tot vergiftiging kan leiden in een hoge dosis.
Waar kun je walnoten vinden? Walnoten vind je onder de walnotenboom. Soms kun je zo'n boom aantreffen bij boerderijen, in parken en landgoederen. Heb je de luxe om een grote tuin tot je beschikking te hebben, dan is er misschien plaats om een walnotenboom te zetten.
Walnotenboom kopen vanaf €59,95 - Bomenbezorgd.
Om zelf likeur te maken, doe je heel eenvoudig alcohol - wodka of gin bijvoorbeeld - met een smaakmaker in een weckpot of glazen fles, die je vervolgens een tijdje laat weken, oftewel macereren. "Aardbeien, ananas, kaneel, gember, vanille, amandel. Je kunt bijna overal likeur van maken", aldus De Koning.