1. Blijf weg van verwerkte voeding en toegevoegde suikers. Een van de belangrijkste manieren om je lever gezond te houden, is een gezond en evenwichtig dieet. Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten.
Een teveel aan geraffineerde suiker en siropen met een hoog fructosegehalte veroorzaakt een overschot (buildup) aan vet en dat kan leiden tot leverbeschadiging. Sommige studies tonen aan dat suiker even schadelijk kan zijn voor de lever als alcohol, zelfs al heb je geen overgewicht.
Het kan ook schadelijk zijn voor uw lever. Het orgaan gebruikt één type suiker, fructose genaamd, om vet te maken. Te veel geraffineerde suiker en glucosestroop met een hoog fructosegehalte veroorzaken een vetophoping die kan leiden tot leverziekte. Sommige onderzoeken tonen aan dat suiker net zo schadelijk kan zijn voor de lever als alcohol, zelfs als u geen overgewicht hebt .
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever. Te veel chocolade eten geeft waarschijnlijk wel een lastig gevoel op de maag, maar dat kan niet verward worden met de lever. Je mag dus gerust een stukje chocolade eten, zelfs als je al een leverprobleem hebt.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Vermijd vleeswaren met rauw of onvoldoende verhit varkensvlees, zoals leverworst, paté, bloedworst, boerenmetworst, salami, chorizo en fuet. Eet maximaal 500 gram rood vlees per week om het risico op leverkanker te verminderen.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Vitamines B6, C en A zijn overvloedig aanwezig in bananen. Daarnaast bevat het veel resistent zetmeel, wat uitstekend is voor de gezondheid van de lever . Deze voedingsstoffen garanderen dat de lever goed functioneert.
Het lichaam verwerkt suiker uit dranken veel sneller dan uit voedsel. Regelmatige pieken in de bloedsuikerspiegel door suikerhoudende dranken kunnen leiden tot leverproblemen . Onlangs ontdekte chemicaliën in suikerhoudende dranken spelen mogelijk ook een rol.
Bij acuut leverfalen werkt uw lever plotseling niet meer goed. Dit merkt u vaak het eerst aan misselijkheid en een ziek gevoel.Later kunt u verward raken en soms wordt uw huid geel. Uw gezondheid gaat snel achteruit.
Blijf weg van veel gefrituurd voedsel, inclusief maaltijden van fastfoodrestaurants. Rauwe of onvoldoende gegaarde schelpdieren zoals oesters en mosselen zijn absoluut uit den boze. Praat met uw arts over alcohol en de gezondheid van uw lever: Afhankelijk van de staat van uw lever, moet u alcohol vermijden.
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld gegrilde kipfilet, gekookte broccoli en een beetje omega 3-6-9 oliemix (niet verhitten) van een goede kwaliteit. Gebruik geen fruit of zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, etc.
Wat gebeurt er in je lichaam als je suikers eet? In het lichaam worden koolhydraten in het maagdarmkanaal door verteringsenzymen afgebroken tot hun afzonderlijke bouwstenen. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, melksuiker tot glucose en galactose.
Wat en hoe groot zijn de risico's? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.”
Citroenen, sinaasappelen, grapefruit, amla, dat veel vitamine C en antioxidanten bevat, citrusvruchten zoals grapefruit, sinaasappelen, limoenen en citroenen ondersteunen de natuurlijke reinigingscapaciteiten van de lever.
De meest eenvoudige oplossing voor deze ziekte is: minder voedselinname en meer lichaamsbeweging. Leververvetting is namelijk een omkeerbaar proces en een verandering in levensstijl kan ervoor zorgen dat de vervetting afneemt of verdwijnt.
Behandeling voor NAFLD begint meestal met gewichtsverlies . Dit kan worden bereikt door gezond te eten, portiegroottes te beperken en te bewegen. Gewicht verliezen kan andere gezondheidsproblemen die leiden tot NAFLD verbeteren. Normaal gesproken wordt aanbevolen om 10% van uw lichaamsgewicht of meer te verliezen.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Het advies is daarom als volgt: Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen.
verminderde eetlust en gewichtsverlies. verlies van spiermassa, daardoor dunnere armen en benen. geelzucht, het geel zien van de huid en oogwit. jeuk.
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine.Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.