Bij de aankoop van een tweede (en volgende) woning moet u registratierechten en notariskosten betalen. In Vlaanderen is dit 10%, in Brussel en Wallonië 12,5%. Op deze registratiekosten heeft u geen recht op verminderingen en voordelen die gelden voorbij een gezinswoning (aankoop eerste woning).
Samenvatting. Je kunt prima verdienen aan een tweede huis en met de actuele spaarrente is sparen eigenlijk niet verstandig. De inflatie is al hoger en dan moet je ook nog vermogensheffing betalen op je spaargeld. Een tweede huis deels verhuren voor een betere rente dan de spaarrente is daarom zeker een overweging waard ...
Wie een enige, eigen woning koopt zal daar vanaf 2022 nog maar 3 procent registratierechten op moeten betalen. Nu is dat nog 6 procent. Voor wie een tweede woning aankoopt, gebeurt er echter het omgekeerde. Die kopers zullen vanaf 2022 niet 10, maar 12 procent registratierechten moeten betalen.
Overdrachtsbelasting. Als je een tweede woning koopt, moet je 2% overdrachtsbelasting betalen. Dit geldt niet als je een woning vrij op naam koopt (doorgaans gaat het dan over een nieuwe woning). Aangezien de tweede woning in box 3 valt, is de eventuele verkoopwinst wanneer je het huis verkoopt belastingvrij.
Ja, u kunt meerdere adressen onder één relatienummer inschrijven.
Eigen geld is vrijwel altijd nodig
Bij de meeste geldverstrekkers kunt u maximaal 70% van de marktwaarde financieren. Enkele banken hebben de mogelijkheid om 80%-90% aan hypotheek te verstrekken. Er zal daarom vrijwel altijd een gedeelte over blijven wat u zelf moet inleggen.
De kosten bij een aankoop van een tweede huis zijn vergelijkbaar met die bij je eerste woning. Ook hier moeten kosten koper betaald worden voor de taxatie, makelaar, notaris en overdrachtsbelasting. Houd er dus rekening mee dat je bovenop het inbrengen van eigen vermogen ook 6 tot 8% kwijt bent voor de kosten koper.
Bij de aankoop van een tweede woning hebt u recht op belastingvermindering indien het aan twee voorwaarden voldoet: u woont er zelf niet en u hebt er nooit gewoond als hoofdverblijfplaats. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de verhuur van een tweede verblijf of een investeringsgoed.
Let op: overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar
De overdrachtsbelasting is helaas niet aftrekbaar. Je kan het bedrag dus niet opvoeren in je belastingaangifte na de aankoop van je woning. Het postitieve nieuws is dat enkele andere kosten koper wel aftrekbaar zijn voor de belasting.
Bij de aankoop van de enige eigen woning is vanaf 1 januari 2022 3 procent (voorheen 6 procent) registratiebelasting verschuldigd. Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw van deze woning betaalt u nog maar 1 procent (voorheen 5 procent) registratiebelasting.
Het ereloon bedraagt gemiddeld 1% van de verkoopprijs. Het percentage is degressief (van 1,3% naar 0,057%): hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage. De erelonen van de notaris zijn bij wet vastgelegd en kunnen dus niet onderhandeld worden.
Bij de aankoop van vastgoed in een vennootschap moet u geen registratierechten betalen. Je moet minder registratierechten betalen wanneer u aandelen (van een vennootschap met vastgoed) schenkt dan wanneer u het vastgoed op zich schenkt.
Tweede huis kopen met overwaarde
Je kunt een tweede huis ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen. Hoeveel belasting betaal je in box 3?
Als je je spaargeld slim wil investeren, is de aankoop van een tweede woning een goed idee. Je kan goedkoop een lening aangaan en haalt er een mooi rendement uit. Hou echter rekening met de fiscale regelgeving. Het is een goed idee om je hiervoor te laten adviseren door een expert ter zake.
De kosten koper zijn ongeveer 5% tot 6% van de aankoopprijs. In totaal moet je tussen de € 20.000,- en € 24.000,- aan kosten koper betalen. Kom je in aanmerking voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting? Dan kun je met 3% tot 4% rekenen.
Kosten koper berekenen
Stel je koopt een woning van 300.000 euro. De overdrachtsbelasting is 2 procent van deze koopsom, wat neerkomt op 6.000 euro. Daar bovenop betaal je gemiddeld 500 euro aan notariskosten. Je betaalt dus in totaal ongeveer 6.500 euro aan kosten koper.
De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers bij een woning tot 400.000 euro kan gesjoemel met de koopprijs in de hand werken. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een vloer of gordijnen voor een te hoge prijs buiten de koopsom te houden en apart te betalen.
Nee je kunt je maar op een woonadres inschrijven en juridisch heb je eigenlijk daarin niet een keuze, je woont waar je de meeste tijd doorbrengt, of je sociale leven is, of je familie is, waar je werkt of studeert. De vraag is wel in hoeverre een gemeente een adresonderzoek uit eigen beweging zal opstarten.
Twee hypotheken tegelijk is toegestaan
Er ontstaat dus geen probleem om tijdelijk twee hypotheken op uw naam te hebben. Het is een andere situatie als u een hypotheek wenst af te sluiten voor een woning waar u niet zelf permanent gaat wonen.
Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.
Hoeveel bedragen de registratierechten precies? Sinds 1 juni 2018 geldt voor iedereen een registratietarief van 7 procent. Dit op voorwaarde dat je binnen de 2 jaar na je aankoop ook werkelijk in de woning trekt. Je betaalt de registratierechten op de totale aankoopprijs van je woning.
De Vlaamse regering heeft die registratierechten sinds de zomer van 2018 systematisch verlaagd voor de aankoop van de enige en eigen woning. Wie vanaf nu een woning koopt om er binnen de twee jaar zelf in te gaan wonen, betaalt na 1 januari 2022 nog slechts 3% registratierechten in plaats van 6%.