Wie voert het PAGO uit? Alleen de arbodienst of een gecertificeerd bedrijfsarts mag een PAGO uitvoeren. De werkgever mag dit niet zelf oppakken, hij moet hier dus een arbo-deskundige voor inschakelen. Bedrijfsartsen zijn vaak werkzaam bij een arbodienst, maar werken soms ook zelfstandig.
De werkgever moet zijn werknemers volgens artikel 18 in de Arbowet periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aanbieden. Doel van het onderzoek is het zoveel mogelijk voorkomen van de risico's die de arbeid voor de gezondheid en de veiligheid van de werkenden met zich meebrengt.
Wie betaalt de PAGO? Een periodiek medisch onderzoek (een PMO of PAGO) moet volgens artikel 18 van de Arbowet door de werkgever worden aangeboden aan werknemers. De werkgever dient de kosten van dit medisch onderzoek ook geheel te betalen.
Wie voert een PMO uit? Het PMO wordt uitgevoerd door één of meer arbo-professionals. Bij de uitvoering zijn de vitaliteit- en gezondheidsdeskundige, eventueel samen met de bedrijfsarts en consultants betrokken.
Het PAGO is een onderzoek van een bedrijfsarts dat erop gericht is om gezondheidsrisico's van het werk zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het PMO is een aanvullend onderzoek en bestaat uit het verplichte PAGO en het niet-verplichte leefstijlonderzoek.
Vrijwillig PMO of verplichte medische keuring
Volgens de Arbowet mag uw werkgever u een gezondheidstest aanbieden. Als werknemer heeft u recht op zo'n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check.
Als UTA- en bouwplaatswerknemer ontvang je vanaf je 20e jaar elke 4 jaar een uitnodiging voor een DIA. Dat is een Periodiek ArbeidsGeneeskundig Onderzoek (PAGO) met aansluitend hierop een DIA-adviesgesprek. Vanaf 40 jaar heb je naast de 4-jaarlijkse DIA ook recht op een extra tussentijds PAGO.
Hoe vaak moet u een PMO aanbieden? In de Arbowet staat dat u periodiek een Preventief Medisch Onderzoek aan moet bieden, maar niet hoe vaak. In de praktijk adviseert de bedrijfsarts u over hoe vaak een PMO moet plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de risicofactoren in het werk en wat hierover in de cao is vastgelegd.
Deze risico's worden vastgesteld in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Wanneer we uitgaan van een basis PMO, dan houdt dat in dat het PMO de algemene gezondheid en de mentale gesteldheid onderzoekt. Deze basiselementen kosten al snel tussen de 80 en 200 euro per werknemer.
De Arbowet (artikel 18) verplicht werkgevers inderdaad om PMO aan hun werknemers aan te bieden met als doel om gericht de risico's die het werk voor de gezondheid van de werknemers met zich meebrengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.
Wil jij je opgeven voor een arbeidsomstandighedenspreekuur, maar weet je niet bij welke arbodienst je werkgever is aangesloten? Vraag dat dan na bij je HR-adviseur of de Ondernemingsraad. Zij kunnen je verder helpen.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen. De Arbowet is een zogeheten kaderwet. Dat betekent dat er geen concrete regels staan, maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven.
Het Preventief medisch onderzoek (PMO) van ArboNed geeft antwoord. Via een online vragenlijst en fysieke onderzoeken krijgen uw werknemers duidelijkheid over hun mentale en fysieke gezondheid. Het PMO is meer dan een wettelijke verplichting. U toont als werkgever uw betrokkenheid bij uw werknemers.
Om te beginnen staat PMO voor 'project management office'. Een Project Management Office is een afdeling binnen een organisatie die zich richt op de ondersteuning en sturing van projecten, programma's en portfolio's.
Waarom een PMO? Het PMO is een instrument om de gezondheid van werknemers periodiek te onderzoeken. Daarnaast worden arbeidsomstandigheden onder de loep genomen. Voor zowel de werkgever als de werknemer is het PMO waardevol omdat het bijdraagt aan een gezonde werkomgeving.
Een specialist gebruikt de MRI-scan om te kijken of er iets mis is in je lichaam. Een MRI-scan werkt met magnetische straling en is niet schadelijk voor je lichaam. De kosten van een MRI-scan zijn vrij hoog en lopen soms op tot honderden euro's.
Een total bodyscan (MRI) van de belangrijkste organen en bloedvaten kost ongeveer 1.000 euro. Als daar nog extra onderzoeken bijkomen, zoals een hartonderzoek, onderzoek van de huid en en laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting, kan daar nog eens 400 tot 600 euro bijkomen.
Werknemers die omwille van hun job mogelijk een gezondheidsrisico lopen, krijgen (meer)jaarlijks een uitnodiging voor een verplicht medisch onderzoek. De arbeidsarts en/of de bedrijfsverpleegkundige onderzoeken je werknemers aan de hand van enkele risicogebonden tests, vragenlijsten en een gesprek.
Het preventief spreekuur is bedoeld voor werkgerelateerde problemen, zoals dreigend verzuim en gezondheidsklachten die te maken hebben met de uitvoering van het werk. Uw medewerker kan de bedrijfsarts advies vragen over hoe hij of zij met bepaalde situaties kan omgaan.
Er worden verschillende soorten apen gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Zo worden er proeven gedaan op klauwaapjes, resusapen en java-apen. In totaal worden er in Nederland jaarlijks gemiddeld 200 dierproeven gedaan op apen.
DIA staat voor Duurzame Inzetbaarheidsanalyse. Dit gesprek met één van de adviseurs van Volandis geeft je inzicht in je lichamelijke conditie, hoe goed je in je vel zit en wat je ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit met jouw persoonlijke actieplan voor een gezonde toekomst.
Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA)
In dit gesprek gaat de adviseur vooral in op hoe de werknemer met plezier kan blijven werken en hoe hij/zij zo duurzaam mogelijk binnen de bedrijfstak aan de slag kan blijven. Met andere woorden: hoe je zo duurzaam mogelijk inzetbaar kunt blijven.
Voor werknemers die onder de cao Bouw & Infra vallen, biedt Volandis de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA) aan. Iedere vier jaar ontvangen werknemers in de sector daarvoor een uitnodiging. De DIA bestaat uit drie stappen: een medisch onderzoek (PAGO), adviesgesprek en uiteindelijk een DIA-Actieplan.