Het specerijenmengsel zelf lijkt al wel redelijk op dat wat wij tegenwoordig kerrie noemen: korianderzaad, peper, komijn, kardemom en kurkuma. Dat is dan toch de belangrijkste: kurkuma of geelwortel (in poedervorm ook wel bekend onder de Indische naam koenjit).
Je kan vadouvan het beste vergelijken met kerriekruiden, maar je proeft vast en zeker het verschil. Deze 'Franse kerrie' is milder en brengt je gerechten met nuance op smaak. Hoewel het best lastig is om de smaak van vadouvan te omschrijven, doen we allereerst een poging.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
Zowel garam masala als kerrie wordt gebruikt om smaak en kleur aan gerechten toe te voegen. Een van de grootste verschillen tussen beide kruiden is dat garam masala geen curcuma- kurkuma bevat. Dit is een van de hoofdingrediënten van kerrie die zorgt voor de gele kleur van het eten.
Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'specerijenmengsel in poedervorm, met onder meer kurkumawortel. ' In die betekenis zijn ook de samenstellingen currypoeder en kerriepoeder gangbaar. De woorden kerrie en kerriepoeder worden vooral in Nederland gebruikt.
India kent naast gele kerrie ook een rode kerrie waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. Hierbij geldt de regel: hoe roder, hoe heter. De gele kleur is afkomstig van kurkuma (ook wel geelwortel genoemd), dit is altijd een bestanddeel van de specerijenmix.
Kerrie is een aangepaste versie van masala of curry, aangezien het met andere kruiden en specerijen wordt bereid; bovendien zijn deze kruiden en specerijen niet geroosterd. Hierdoor heeft kerrie een andere smaak als masala of curry.
Een vrij pittige kerrie met veel smaak. Dit mengsel wordt veel gebruikt bij de bereiding van vlees, kip, groenten, soep, door sauzen en curry's.
Gebruik de specerij bijvoorbeeld in curries, soepen of smoothies. Of ga voor golden latte: dat is een drankje gemaakt van kurkuma, (amandel)melk, gember, kaneelpoeder, peper en soms ook nog wat ahorn- of agavesiroop. Hieronder kan je nog meer recepten met kurkuma vinden.
Kurkuma wordt vaak als smaakmaker gebruikt in Indiase curries. Daarnaast kan je het ook kennen van gele rijst, hieraan wordt kurkuma-extract namelijk toegevoegd voor de kleur. Je kan natuurlijk zelf ook een snufje kurkumapoeder toevoegen aan je rijst.
Wat betreft de smaak ondersteunt kurkuma de smaak van je gerecht en geeft het een milde, aromatische en licht bittere toon. Kurkuma wordt voornamelijk aan curry's toegevoegd, maar is ook lekker in andere gerechten. Zo kun je er bijvoorbeeld ook mee aan de slag in wokgerechten en soepen.
* Het kerrieblad (curry leaves) is soms vers te koop (direct kopen en zelf invriezen), maar meestal gedroogd. De smaak is citrusachtig, eventueel te vervangen door de rasp van een goed schoongeboende sinaasappel of biologische citroen of door verse koriander.
Op die manier blijft de smaak namelijk beter behouden en gaat ook je keuken heerlijk ruiken! Let op: je moet de garam masala niet verwarren met de Hindoestaanse of Surinaamse masala.Dat zijn namelijk kruidenmengsels met andere ingrediënten en dus ook andere smaken!
Kerrie of kerriepoeder is mengsel van verschillende specerijen. Er bestaat geen vaststaand of authentiek recept, het verschilt per land, regio of zelfs familie. In warmere oorden zit er vaak meer chilipoeder in en is het mengsel dus roder van kleur.
Alleen de kaeng kari is vergelijkbaar en wordt in Thailand dan ook gezien als een Thaise adaptatie van een Indiase kerrie. De meeste currygerechten in de Indonesische keuken zijn ook niet vergelijkbaar met de Indiase kerries. Ook hier zijn de ingrediënten meestentijds verse kruiden en specerijen.
In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
Kerriepoeder Madras is mild van smaak. Het wordt gebruikt in Oosterse gerechten. Maar het kan ook gebruikt worden voor het op smaak maken van vlees- en visgerechten. Verder wordt het veel gebruikt in maaltijden.
Garam Masala heeft een diepe, hartige smaak met een fruitige helderheid en peperige tonen. Hoe meer kruiden je in de mix (blend) gebruikt, hoe intenser de smaak. De combinatie van een gerecht met Garam Massala en een kleine schep Yoghurt is echt heerlijk.
Net als andere kruiden en specerijen is kerrie heel erg gezond. Veel van de specerijen die worden gebruikt om kerrie te maken, zoals kurkuma, koriander, komijn en korianderzaad, zijn rijk aan antioxidanten en hebben anti-inflammatoire eigenschappen.
Kurkuma kent vele verschillende namen.Zo wordt dit specerij ook wel; geelwortel, turmeric of koenjit genoemd. Kurkuma wordt geteeld in tropische en subtropische landen zoals India en Zuid-China, de plant groeit namelijk het beste in een warm en vochtig klimaat.
Gember heeft een scherpe, pittige smaak en wordt gewaardeerd om zijn culinaire veelzijdigheid en mogelijke medicinale eigenschappen, terwijl kurkuma een milde, aardse smaak heeft en bekend staat om zijn heldergele kleur en potentiële ontstekingsremmende eigenschappen dankzij curcumine.