Vroeger, toen er nog geen elektriciteit was en de wekker nog niet was uitgevonden, bestonden er porders die je wakker maakten. 's Ochtends kwam de porder langs de deur om je wakker te maken. Dit deed hij of zij door met een stok op de deur of raam te tikken. Met de komst van de wekker verdween dit beroep.
Tot de negentiende eeuw had men waarschijnlijk niet zo'n moeite met vroeg opstaan omdat iedereen ook veel vroeger naar bed ging. Mensen hadden geen lampen in huis, dus je ging naar bed als het donker werd. 's Ochtends werd je vanzelf wakker van het licht, een kraaiende haan of de kerkklokken.
Voordat het elektrische licht in de 19e eeuw zijn intrede deed, gingen de meeste mensen naar bed als het donker werd en stonden ze op bij dageraad.In de oudheid werd dit patroon soms doorbroken met waterklokken. Die deden denken aan zandlopers en bestonden uit een bakje met water met een gaatje erin.
Hoewel er dus in de 17e eeuw al pogingen werden gedaan, wordt de Amerikaanse uitvinder Levi Hutchins gezien als de eerste persoon die in 1787 een wekker voor eigen gebruik ontwikkelde. Hij maakte dat jaar een wekker die hem elke nacht om vier uur wakker moest maken, zodat hij op tijd op zijn werk kon zijn.
Vroeger, toen er nog geen elektriciteit was en de wekker nog niet was uitgevonden, bestonden er porders die je wakker maakten. 's Ochtends kwam de porder langs de deur om je wakker te maken. Dit deed hij of zij door met een stok op de deur of raam te tikken. Met de komst van de wekker verdween dit beroep.
9 minuten is de norm
Voor twee cijfers in de snoozetijd zou er namelijk meer elektronica nodig zijn. Hierdoor zijn de meeste mensen zo erg aan die 9 minuten gewend dat ook wekkers op smartphones deze tijd hebben aangehouden.
Daaruit blijkt dat Nederlanders met gemiddeld 8 uur en 12 minuten slaap de langste nachtrust hebben van alle nationaliteiten. Japanners komen er volgens het onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, het bekaaidst vanaf: die hebben met 7 uur en 24 minuten de minste nachtrust.
Mannen worden vooral wakker van het afgaan van autoalarmen, harde wind, zoemende vliegen of muggen en snurken. Bij vrouwen staat dus het geluid van een huilende baby op 1, gevolgd door het geluid van een druppende kraan, rumoerigheid op straat, snurken en zoemende vliegen of muggen.
Maar de meesten gingen rond 21.00 uur naar bed en sliepen tot 23.00 uur. Daarna waren ze tot ongeveer 1.00 uur wakker en gingen ze weer slapen tot het ochtendgloren. Voor de meeste mensen lijkt het tegenwoordig waarschijnlijk vreemd om midden in de nacht op te staan, tenzij je naar het toilet moet.
De erectie komt er omdat het zwellichaam (dat de doorbloeding van de penis regelt) volloopt met bloed en de bloedafvoer van de penis afsluit. Daardoor vult de penis zich met bloed. Als je wakker wordt, ben je niet meer zo ontspannen en trekt het bloed weg uit het zwellichaam en dus ook uit je penis.
Nachtelijke erecties komen ook vaak voor, en de meeste mannen hebben er drie tot vijf keer per nacht last van. Mannen die tijdens de slaap een erectie krijgen, worden over het algemeen geacht geen risico te lopen op het gebied van erectiele gezondheid.
Je hartslag en ademhaling lopen in deze vierde fase op. Daarnaast beginnen je hersenen bepaalde activiteiten te starten waardoor je gaat dromen. Ook stroomt er vaak meer bloed door de zwellichamen van de penis of door de vagina. Uiteindelijk vindt er een orgasme plaats door stimulans vanuit de hersenen.
Deze gegevens tonen aan dat de Afrikanen het minste uren slapen van alle mensen uit landen in de hele wereld.
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
Zo ontdekken we dat het land waar de inwoners het langst slapen: Nederland met gemiddeld 8u12 slaap per nacht, dan Nieuw-Zeeland en op de derde plaats Frankrijk met 8u03 slaap. Ook onderaan de ranglijst, dat wil zeggen de landen waar men het minst slaapt, staan Singapore met 7u24, Japan met 7u31 en Brazilië met 7u35.
Vanaf iOS 14 vind je in de statusbalk een kleine indicator in de vorm van een oranje of groene stip. De oranje stip geeft aan dat een app je microfoon gebruikt, terwijl de groene stip betekent dat je camera gebruikt wordt. De indicator verschijnt rechtsboven en alleen in iOS 14 en nieuwer.
De gekozen personen kunnen je in noodgevallen altijd bereiken, ook als de muteknop of Niet Storen zijn ingeschakeld of wanneer je de Focus-functie gebruikt. Doe dit dus alleen bij mensen die je altijd mogen bereiken, zoals je partner, vader en moeder. Je stelt dit apart in voor telefoontjes en berichten.
Snoozen (“to snooze” is Engels voor “sluimeren”) houdt in dat u de wekker verplaatst naar een nieuw, later tijdstip. U drukt de wekker uit en slaapt een extra 5, 10 of 20 minuten door. Heerlijk, maar niet zo goed voor uw lichaam.
Door snoozen functioneer je minder goed
Ondanks dat het heerlijk is om nog een keertje in slaap te sukkelen is het niet zo goed voor je lichaam. Door te snoozen kan je namelijk je REM-slaap verstoren. In deze fase slaap je diep en verwerk je de gebeurtenissen van overdag. In deze slaapfase lig je diep in dromenland.
Snoozen zorgt ervoor dat je slecht functioneert
Maar goed voor je lichaam is het niet. Het snoozen kan je REM-slaap verstoren. Dit is de fase van je slaap waarin je droomt.
Snooze nooit langer dan 30 minuten. Hiermee loop je namelijk het risico weer in je diepe slaap terecht te komen en dan wordt fit opstaan echt een onmogelijke opgave.
Er zijn mannen die regelmatig nog natte dromen hebben. Ook vrouwen kunnen een natte droom krijgen. Maar zij worden niet wakker met het 'bewijsmateriaal' in hun ondergoed. Wel krijgen ze wat meer vaginale afscheiding.
Bij een orgasme komt de neurotransmitter serotonine vrij, waarmee het hormoon melatonine wordt aangemaakt, het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Daarnaast komt het gelukshormoon oxytocine vrij, waardoor je je ontspant en dat is ook beter voor een gezonde nachtrust.
Dat komt door de serotonine die tijdens de seks vrijkomt. Deze neurotransmitter is een voorloper van het slaaphormoon melatonine. Het zorgt er vooral voor dat je je blij en ontspannen voelt, waardoor je lekker slaapt.” Serotonine is overigens niet het enige hormoon dat vrijkomt tijdens de seks.