Wat wellicht ook nog meespeelt, is dat Aix maar één lettergreep telt: de uitgesproken x maakt het woord distinctiever, wat meteen verklaart waarom je de x ook hoort in het verkorte Aix (zonder meer) en in Aix-la-Chapelle (de Franse naam voor Aken).
Cava en verdejo
In het Spaans wordt een v een zachte b, maar om nou een 'caba' te bestellen… Een gekke samentrekking vinden we bij de druif verdejo. De j wordt dan wel correct als een g uitgesproken, maar als je de v ook als een b uitspreekt, ben je een aansteller.
Merlot. Wij vinden de naam Marlot verdacht veel lijken op de wijn Merlot (spreek uit Merlôh), en we zijn niet de enigen.
Spreek uit: so-vi-jon, en dus geen sa-vi-jon (ja, het gebeurt).
Licor43 is een zoete vanille likeur uit Spanje. Licor43 wordt geschonken in een likeurglas, eventueel met een ijsblokje of als ingrediënt voor een cocktail. De uitspraak is zijn Cuarenta Y Tres of volledig; Licor Cuarenta Y Tres. In het Nederlands noemen veel mensen het ook wel gewoon likeur 43.
Moët & Chandon
MO-ÈTT ee Sjandon: duidelijk de T van Moët uitspreken! (bijna zoals de T in mouette ofwel zeemeeuw).
Cava spreek je uit als 'kaa-vaa'.
Cabernet Sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie. DNA onderzoek uitgevoerd in Californië in 1997 bevestigde dat Cabernet Sauvignon ontstaan is door een genetische kruising van de Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
Tempranillo heeft zijn naam te danken aan de vroege rijpingsfase: het betekent namelijk zoiets als 'kleine vroege' in het Spaans. Door de traditionele Spaanse traditie om wijn in eikenhout te rijpen, heeft de wijn vaak een lichte kleur met een oranjerood randje.
De uitspraak 'keekie' is in feite nep-Engels uit de tijd dat mensen die taal nog niet goed kenden en al snel van elke a een ee-klank maakten. De meeste woordenboeken noemen alleen 'kaakie' als uitspraak van kaki in het Nederlands; Van Dale geeft daarnaast ook wel 'keekie'.
Beide wijnen zijn verfrissende wijnen met veel citrusfruit. Als we kijken naar de smaak dan is de verdejo vaak fruitiger en bloemiger. De Verdicchio daarentegen heeft wat meer tonen van noten en is mineraliger, vanwege de kalkrijke bodem in de Marken. In de smaak zijn er zeker overeenkomsten, maar ook verschillen.
Van zeevruchten tot gevogelte en van varkensvlees (bijvoorbeeld een knapperige schnitzel) tot Thais. Het allerlekkerste is viognier bij gerechten die wat rijker zijn bewerkt. Denk dus bijvoorbeeld aan de toevoeging van een romige saus of gerechten die bereid zijn met een knapperige korst (gebakken of gefrituurd).
Beide wijnen smaken heel goed met rundvlees en kaas, al heeft Merlot een iets groter assortiment dan dat van Malbec. Daarnaast heeft Malbec zachtere tannine en een lagere zuurgraad dan Merlot, zelfs als de wijn jong is.
DO is een officiële kwaliteitsgarantie waarvan Spanje er ruim 60 telt - een enorm aantal en zeer rijk aan variëteit. De hoogste DO-status kennen Rioja en Priorato: Denominación de Origen Calificada (DOC). Zegt dat etiket en DO alles over de kwaliteit van de Spaanse wijn?
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is een van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de cabernet sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De naam Merlot zou vernoemd zijn naar de merel.
Stevige (zware) rode wijnen. Als we spreken van stevige wijnen dan moet je bijvoorbeeld denken aan de typische Bordeaux, Barolo, Rioja wijnen en natuurlijk de zwaardere wijnen uit de nieuwe wereld zoals Cabernet Sauvignon en Shyraz (alias Syrah). Deze wijnen hebben zoals men dat zegt body en kracht.
Freixenet (spreek uit: frisjenit) is een grote groep, die behalve de cava van die naam een breed gamma van in totaal 23 wijnen uit vier continenten op de markt brengt.
De belangrijkste kenmerken van cava zijn: Smaak: milder van smaak dan champagne, met minder frisse zuren. Vaak proef je kruidige tonen die deze mousserende wijn wat hartiger doet smaken. Druiven: voor deze Spaanse variant wordt meestal een mix van macabeo, parellada en xarel-lo gebruikt.
In principe is iedere cava van Hola Cava is geschikt als aperitief. Allen hebben een luchtig bubbeltje en een heerlijke volle en karakteristieke smaak.
Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak.
Steeds vaker horen we hoe het merk Shabbies uitgesproken wordt als [Shab-bies], zoals je het dus schrijft.
Het Franse dorp Laguiole (spreek uit als lajole) staat bekend om de chique ambachtelijke messen.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.