De oversteek betreft de diepte van het gedeelte van de vensterbank dat 'uitsteekt' buiten de muur. De gemiddelde oversteek van een vensterbank - binnen Nederlandse en Belgische huishoudens - betreft circa 3 tot 5 cm, echter blijft dit natuurlijk een persoonlijke keuze.
De vensterbank dienst minstens zo diep zijn als de radiator, zodat die volledig wordt afgedekt en niet slechts gedeeltelijk. Technisch is allereerst de bouwkundige constructie van invloed. De neus van de vensterbank moet uiteraard voor de muur of wand vallen.
Vensterbank inmeten
1 cm onder het kozijn mag komen of er strak tegenaan. Daarnaast wordt er gemiddeld een overstek van 3 cm aangehouden. De dagmaat van de vensterbank is 122 cm (dit is de maat tussen de twee kopse kanten van de muren). De gewenste breedte (inclusief overstek van 3 cm) is 20 cm.
Doel van de vensterbank kan zijn een ruimte te creëren waar planten of huisdieren van de zon kunnen genieten, als afsluiting van de radiatoren van centrale verwarming zodat de warmte niet onmiddellijk tegen het (vooral vroeger) koude raam verloren gaat, als afsluiting zodat de gordijnen niet tot de vloer hoeven te ...
Je kunt ook zelf een vensterbank maken van MDF. Hiervoor zaag je zowel het platte deel als de rand (het vensterbankprofiel) op maat met een fijn getande handzaag. Met houtlijm lijm je beide delen aan elkaar. Lijmklemmen zorgen ervoor dat tand en groef op hun plek blijven tot de lijm hard is.
Radiatoren hebben ruimte nodig
U moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de vloer en de radiator ongeveer 10 cm bedraagt, ook tussen de radiator en de vensterbank moet een ruimte zijn van ongeveer 10 cm. Dit is zodat de radiator voldoende lucht kan circuleren.
Vroeger werden de vensterbanken meestal van vuren gemaakt, een enkele keer van grenen, grenen is zeker goed maar vuren kan ook prima.. Om het mooi strak te krijgen kunt u deuvels of lamello' s gebruiken in de verbinding, indien mogelijk kunt u er een plaatje hechthout onder schroeven als het niet in het zicht zit.
Composiet of graniet vensterbank al vanaf €19,- p/m1 op maat gemaakt.
Dorpels worden in een mortelbed geplaatst. Maak metselmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Breng vervolgens een laag mortel aan in de raamopening in het gevelmetselwerk. Plaats nu waterkerende DPC folie vlak op de zojuist geplaatste mortellaag.
raamdorpel, waterslag, vensterdorpel.
De MDF-vensterbank plaatsen op wandbeugels
Plaats dan wandbeugels waar je de MDF-vensterbank op kunt plaatsen. Bevestig elke 60 cm een beugel. Bevestig de twee buitenste beugels minimaal 10 cm van de zijkanten van de vensterbank. Boor de schroefgaatjes voor in de MDF-vensterbank.
Pleister of gipsplaat. Een laatste manier om je vensterbanken af te werken, is pleister of gipsplaat aanbrengen op de dagkanten van je ramen. Zowel beneden, boven, links als rechts. Goedkoper dan natuursteen en composiet, maar prijziger dan MDF of pvc.
Of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw, er is volop keuze in vensterbank-materialen. Sommige mensen houden van echt steen, zoals natuursteen, hardsteen, graniet of travertin. Ook composiet is een mogelijkheid. De meeste mensen kiezen voor MDF of kunststof als materiaal voor hun vensterbank.
CanDo vensterbanken behandeld
Dikte van de MDF vensterbank is 16 mm.
Renovatievensterbank; past eenvoudig over een bestaande vensterbank. Direct overschilderbaar; schuren en gronden niet nodig.
Voor het monteren van een Raamdorpel Slim zijn de volgende punten van belang: minimaal 60 mm ruimte tussen de onderkant van het kozijn en bovenkant steenlaag. Gebruik ten alle tijden zuur vrije producten (let hier vooral op als u kit gebruik)
Een raamdorpel heet in de volksmond een buiten vensterbank. Dit soort dorpels dienen als overgang van het metselwerk naar de kozijnen. Ze moeten er ook voor zorgen dat het regenwater dat langs de ramen loopt, weggehouden wordt bij de gemetselde muur.
- Composiet vensterbanken Op Maat voor de Beste Prijs v.a €49,- p/m1.
Bij het verlijmen van uw vensterbank kunt u gebruik maken van cement, (tegel)lijm, of montagekit.
Start met het aanbrengen van de verbindingsslijm waar de vensterbank geplaatst moet worden. Zaag vervolgens de vensterbank op de juiste maat met een fijn getande zaag. Plaats de vensterbank op de verbindingsslijm met bepaalde afmetingen van bijvoorbeeld de verwarming en in een hoek van 90 graden op het kozijn.
Plaatsen vensterbank
Als de vensterbank tussen de muren past, breng je montagekit aan op de ondergrond. Breng de montagekit aan met een lijmpistool, met gelijkmatige dotten. Vervolgens plaats je de vensterbank op de ondergrond en duw hem stevig aan. Controleer of de vensterbank waterpas is aangebracht met de waterpas.
G.J. heeft MDF Blank gebruikt voor zijn vensterbank. Een handige keuze, want MDF Blank is een gemakkelijk bewerkbaar plaatmateriaal en G.J. heeft zijn vensterbank wit geschilderd.