Om natuurlijke diamant te creëren worden koolstof deeltjes tot ver onder het aardoppervlak samengeperst. Om een uiteindelijke diamant te kunnen vormen, zullen deze deeltjes miljoenen jaren lang samengeperst moeten worden. Voordat de diamant kan worden gewonnen, moeten er mijnen worden gegraven.
Goede reden om na je dood terug te komen als diamant. Het Nederlandse LifeGem Diamant verandert met een speciale technologie 200 gram as in meerdere stenen van ongeveer 0,05 tot 1,8 karaat. Het karaat en de kleur is afhankelijk van je eigen wensen.
Frost gebruikte vooral gesteente voor zijn experiment. Maar tijdens het onderzoek ontdekte hij ook dat je synthetische diamant kan maken door pindakaas onder extreem hoge druk en temperatuur samen te persen. Na zo'n drie weken verschenen er kleine diamantjes van zo'n twee à drie millimeter groot.
Het ontstaan van diamant
Wanneer koolstof enorm wordt samengeperst word het grafiet. Wanneer grafiet onder enorm hoge temperaturen, 1300 tot 2000 graden, en enorme druk, van duizenden atmosferen, wordt samengeperst ontstaat diamant. In diamanten hebben de koolstof verbindingen een viervlakstructuur.
Synthetische diamanten worden op kunstmatige wijze gemaakt. Er zijn verschillende productietechnieken: High Pressure, High Temperature (HPHT), wat de vorming van een natuurlijke diamant nabootst over een tijdspannen van 10 tot 12 weken.
Echte diamanten worden over het algemeen op edele metalen gemonteerd. Zoek de markeringen op het metaal die goud of platina aangeven (10K, 14K, 18K, 585, 750, 900, 950, PT, plat). De vermelding "C.Z.” of Cubic Zirconia betekent dat de steen van uw diamantring synthetisch is.
Laboratorium diamanten zijn gemaakte koolstof verbindingen die chemisch gezien ongeveer dezelfde structuur hebben als natuurlijke diamanten. De techniek om, onder hoge druk en extreme hitte, in een laboratorium diamant te kweken stamt al uit de vorige eeuw. Er wordt een natuurlijke situatie nagebootst.
Hoeveel kost een diamant van 1 karaat? De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Diamanten: koolstof, hitte en druk
De enige plaats waar koolstof wordt omgevormd tot diamanten is in de mantel van de aarde, zo'n 160 kilometer onder de oppervlakte. De mantel is opgebouwd uit vast gesteente en is rijk aan magnesium, ijzer en koolstof.
Een lichtblauwe diamant van 0,30 karaat heeft echter al een gemiddelde prijs van $ 15.700. Een 0,50 karaat kost u bijna het dubbele met gemiddeld $ 26.280. Een diepblauwe, levendig gekleurde blauwe diamant kost ongeveer $ 75.000.
Nee. Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof. Ze worden aan het aardoppervlak gebracht door snel transport door middel van explosieve vulkanen.
De Wet op de lijkbezorging zegt niet hoelang iemand minstens boven de grond moet staan om begraven (of gecremeerd) te mogen worden. De wet formuleert het anders. De wet zegt dat er niet binnen 36 uur na het overlijden mag worden begraven of gecremeerd.
Naast het feit dat hoogwaardige diamanten waardevol zijn omdat ze zeldzaam zijn, zijn er meer factoren. Hoogwaardig vakmanschap speelt ook een grote rol. Geslepen diamanten zijn veel meer waard dan ruwe diamanten. U betaalt dus niet alleen voor het materiaal (carbon), maar ook voor het vakmanschap.
Het is mogelijk harder dan diamant en nog kneedbaar ook: lonsdaleïet. Dit sterk aan diamant verwante materiaal ontstaat door de hoge druk en temperatuur die het gevolg zijn van een meteorietinslag. Het kan worden gebruikt voor allerlei technologische toepassingen.
Diamant is een heel hard materiaal, waardoor het moeilijk te smelten is. Maar er is nog iets: als diamant wordt blootgesteld aan extreem hoge temperaturen, dan verandert diamant in grafiet. Grafiet smelt vervolgens en wordt vloeibaar. De kunst is om diamant te smelten, zonder dat het in grafiet verandert.
Diamanten worden steeds meer waard
Diamanten zijn in tegenstelling tot goud extreem hard. Dit maakt het dan ook tot een gegeerde grondstof. Volgens de laatste cijfers kan een diamant – sinds de jaren 50 – elk jaar tot ruim 15% meer waard zijn.
De prijs van diamant per gram valt dat wat betreft niet te benoemen. Behalve door die om te rekenen vanuit de prijs per karaat. Het gewicht van een diamant duiden we aan in een aantal karaat en een aantal punten, waardoor het eigenlijk nooit gaat om een bepaalde hoeveelheid gram.
Hoeveel kost een diamant van 1.5 karaat? De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1.5 karaat ligt tussen de 7500 en 9000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 26000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof.
Diamant is de hardste grondstof die ooit op aarde is gevonden. Diamant bestaat uit zuivere koolstof die kristalliseert ten gevolge van zeer hoge druk en temperatuur. Deze omstandigheden worden alleen gevonden in een diepte van 150 tot 200 kilometer onder het aardoppervlak!
Een in een lab gecreëerde diamant wordt in een laboratorium 'gekweekt' met behulp van spitstechnologie die het natuurlijke groeiproces van een diamant nabootst. Het resultaat is een door de mens gemaakte diamant die chemisch, fysisch en optisch dezelfde is als de diamant die onder het aardoppervlak is gegroeid.
Het barsten van een diamant is enkel mogelijk wanneer u het sieraad raakt met een zwaar voorwerp. Wat wel vaker voorkomt, is dat uw diamant kan beschadigen wanneer hij schuurt tegen andere diamanten.
Carbonado, zwarte diamant , is een soort in de natuur gevormde polykristallijne diamant afkomstig van alluviale afzettingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Brazilië en komt ook voor in de vulkaan Kozelski in Kamtsjatka. Hun natuurlijke kleur is zwart of donkergrijs en ze zijn poreuzer dan andere diamanten.
“De twee meest bekende en gebruikte diamant imitatie zijn cubic zirconia (zirconia) en synthetische moissaniet.” Zoals met alle diamant-imitaties het geval is, zijn de eigenschappen onvergelijkbaar met natuurlijke diamant.