'Een mammogram heeft vooral meerwaarde bij borstkankerscreening en wanneer een arts de borsten allebei helemaal wil bekijken bij verdenking op borstkanker. ' Een nadeel van echo is dat de borstradioloog alleen het deel van de borst met de klacht controleert.Beide borsten helemaal checken met echo is te veel werk.
Een mammografie is een röntgenfoto van het borstweefsel.Een echografie werkt niet met röntgenstralen maar met geluidsgolven. De geluidsgolven worden door de computer omgezet in beelden van de borst binnenin.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste ziekenhuis in Nederland onderzoek doen met Mamma CT als vervanging van het mammogram. Met de nieuwe Mamma CT kunnen op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel worden gemaakt, bijvoorbeeld voor de screening op borstkanker.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Op een echografie zijn afwijkingen in de borst te zien.Zo kan de arts inschatten of het gaat om een holte gevuld met vocht (cyste), een goedaardige afwijking of een kwaadaardige tumor.
Een echo is een betrouwbare eerste stap bij onderzoek naar lokale borstklachten zoals een knobbeltje of een pijnlijke plek. Uit grootschalig Nederlands onderzoek, gecoördineerd vanuit het Radboudumc, blijkt dat een borstradioloog met een echo vrijwel zeker borstkanker kan uitsluiten.
“Uit de studie blijkt dat de echo heel betrouwbaar is: de techniek kan borstkanker uitsluiten met 99,8% zekerheid.” Vier op de vijf vrouwen kon al tijdens de echo gerustgesteld worden.
Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking.
Voorafgaand aan het onderzoek smeert de arts een gel op jouw huid. Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo.
Het is niet schadelijk voor je borst, voor een borstprothese of een pacemaker. De hoeveelheid straling van de mammografie is niet gevaarlijk. Het is ongeveer evenveel straling als wanneer je een lange vliegreis maakt.
Nee, je bent niet verplicht om mee te doen.
Het onderzoek is een momentopname en geeft geen garantie dat er geen borstkanker kan ontstaan. Bij ongeveer 2 op de 1.000 gescreende vrouwen wordt in de twee jaar tussen de bevolkingsonderzoeken toch borstkanker geconstateerd.
Thermografie heeft geen enkel probleem met dicht borstklierweefsel; de foto's zijn net zo betrouwbaar. Je krijgt veel adviezen en inzichten waar je zelf mee aan de slag kunt. En als je dan weer komt dan zien ze of er wat veranderd is of niet.
Onderzoek. De diagnose cyste is goed te stellen met de combinatie van een mammografie en een echografie van de borst.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Om te onderzoeken of je al dan niet kanker hebt, gebeurt meestal een biopsie of een punctie. Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) je arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.
Specifieke kanker
In 96% van de gevallen werd met de bloedtest bevestigd dat er kanker was. Maar de test kon ook in 70% van de gevallen aangeven in welk orgaan de kanker is ontstaan. Je kunt dan gericht gaan zoeken naar de specifieke plek. Je blijft dus wel onderzoeken nodig hebben maar waarschijnlijk minder veel.
Kanker ontstaat vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de ziekte op tijd op te merken. Dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Daarom werkt KWF aan manieren om kanker beter en eerder op te sporen.
Zware vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen bij kankerpatiënten. Verschillende oorzaken spelen daarbij een rol. Daarom is ook een aangepaste behandeling nodig, die kan verschillen van patiënt tot patiënt.
Moe tijdens of na je behandeling
Veel (ex)kankerpatiënten hebben tijdens of na hun behandeling last van extreme vermoeidheid. De vermoeidheid kan je overvallen en kan er zijn zonder dat je iets gedaan hebt. De vermoeidheid kan maanden of soms zelfs jaren duren.
Soms krijgt u direct een echografie van uw oksel. De radioloog bespreekt dit dan met u. Als er geen verdachte afwijkingen zijn, hoort u dat meteen. Uw huisarts krijgt binnen 1 dag de uitslag.
Bij uitgezaaide borstkanker kan de arts bloedonderzoek doen naar tumormarkers. Tumormarkers zijn meestal eiwitten. Ze worden gemeten in het bloed. De kankercellen kunnen zelf tumormarkers maken.
Onderzoeken of er uitzaaiingen zijn met bloedonderzoek of scans gebeurt niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het geen zin heeft. Met scans zijn uitzaaiingen namelijk vaak pas te zien als ze al een halve tot een hele centimeter groot zijn. Dan heb je meestal ook al klachten van de uitzaaiingen.