Het slaat op de scherpe punten aan de kaken van veel volwassen libellen, die op tanden lijken. Op dit portretje van een zojuist uitgeslopen rivierrombout zijn de donkere 'tanden' op de kaak van de libel goed te zien.
Libellen hebben ook een 'onderlip' of labium, en hiertussen zijn de maxillae (6) of kaken gelegen. De kaken van echte libellen zijn bijtend: ze zijn voorzien van kleine tanden, die het voedsel helpen vermalen.
Libellen kunnen niet steken of bijten. Om te steken hebben ze simpelweg de middelen niet: libellen hebben geen angel. Libellen hebben wel kaken, waarmee ze insecten fijnkauwen. Deze kaken zijn bij de meeste soorten te zwak om door de menselijke huid heen te komen.
Hierdoor kunnen ze uitstekend zien. Het lijkt alsof libellen ('echte' libellen en waterjuffers) gewoon twee ogen hebben, maar in werkelijkheid hebben ze er tien- tot vijftigduizend. Elk apart 'oogje', een visuele eenheid genoemd, heeft een eigen lens waardoor een libel dus tienduizenden lenzen heeft.
Libellen in je tuin zijn een zegen tegen muggenplagen. Daarnaast eten ze ook andere kleine insecten zoals vliegen en microvlinders. Grotere libellensoorten durven ook wel een een vlinder of een andere libel schaken. Als larve, eet de libel onderwaterinsecten en andere kleine waterdiertjes.
Hoe oud wordt een libel? Libellen leven als larve één of enkele jaren onder water, voordat ze een imago worden: het vliegende insect waar we het eerst aan denken bij het woord 'libel'. Imago's worden afhankelijk van de soort en de weersomstandigheden slechts enkele weken tot enkele maanden oud.
Vijanden van volwassen libellen zijn voornamelijk vogels, insectenetende zoogdieren en kikkers. Vogels die graag libellen eten zijn onder andere bijeneters, boomvalken en zwaluwen.
Daarvan is bekend dat de libel meer dan 2000 kilometer kan vliegen, en dat aan een stuk, dus zonder pauzes. Met zijn brede achtervleugels en lange achterlijfsaanhangsels is de wereldzwerver goed aangepast aan het vliegen van lange afstanden.
'Echte' libellen hebben deze kieuwbladen niet en halen vooral zuurstof uit het water dat zich in het laatste deel van hun darmen bevindt. Bij verstoring kunnen ze dit water snel naar buiten spuiten, waardoor ze een stukje wegschieten.
De grootste libel van Nederland is de gewone bronlibel. Deze zeldzame soort kan tot 8,5 cm lang worden. De grote keizerlibel is veel algemener en komt op een goede tweede plaats: maximaal 8,4 cm lang. De grootste libel ter wereld is de oerlibel Petalura ingentissima uit Australië, met een lengte van 12,5 cm.
Libellen kunnen niet steken of bijten. Om te steken hebben ze simpelweg de middelen niet: libellen hebben geen angel. Libellen hebben wel kaken, waarmee ze insecten fijnkauwen. Deze kaken zijn bij de meeste soorten te zwak om door de menselijke huid heen te komen.
Verwijder de angel door deze voorzichtig weg te schrapen. Knijp de angel niet fijn, want dan druk je juist het gif uit de angel je lichaam in. Door een koude/natte doek of een ijskompres tegen de plaats waar je bent gestoken aan te houden, kun je de pijn of jeuk verminderen.
Een libelle eet in één zomer tijd ongeveer 700.000 insecten, wat vergelijkbaar is met bijna een kilo middelgrote muggen. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland ontdekt. Ze deden onderzoek in de omgeving van één enkele vijver.
Een losse tand is een tand die beweegt of wiebelt in de mond. Het is een natuurlijke fase in de ontwikkeling van het gebit dat kinderen losse melktanden hebben wanneer hun volwassen tanden doorgroeien.
Denk daarbij aan bosranden, houtwallen, zonnige bospaden, ruige graslanden, open rietlanden, enzovoorts. Deze plaatsen worden door imago's gebruikt om te jagen, te overnachten en te schuilen bij slecht weer.
Insecten en schaaldieren hebben ook geen tanden, in plaats daarvan hebben ze mandibelen met een analoge functie aan die van tanden bij gewervelden.
Acrobatisch eieren leggen. De eieren van de libel hebben water nodig om zich te kunnen ontwikkelen, maar de libel kan zelf niet zwemmen. Dus doopt ze haar achterlijfje op en neer in het water, om de eitjes al dansend in het slib achter te laten.
Door de lage frequentie is de vleugelslag voor mensen niet hoorbaar. Libellen kunnen een snelheid van wel vijftig km per uur halen, wat hen tot de snelst vliegende insecten maakt.
Libellen zijn dankzij hun ogen en de 4 vleugels die los van elkaar kunnen aangestuurd worden, zeer behendig in de lucht. Dit stelt hen in staat om in bijna elke richting te vliegen, zelfs achteruit, verticaal opstijgen of zo goed als stil hangen in de lucht, alles is mogelijk.
Volgens sommige fabeltjes zouden libellen scherpe vleugels hebben waarmee ze je kunnen snijden, of ze zouden eitjes kunnen leggen onder je huid. Dit is allemaal niet waar. Spannende libellennamen als paardenbijter en glassnijder berusten op associaties en bijgeloof, niet op feiten.
Jufferlarven hebben drie langwerpige kieuwbladen aan het achterlijf (ook wel caudale lamellen genoemd), waarmee ze ademhalen en waarmee ze bij verstoring snel kunnen wegzwemmen. 'Echte' libellen hebben deze kieuwbladen niet en halen vooral zuurstof uit het water dat zich in het laatste deel van hun darmen bevindt.
Een libel legt eieren in het water.Uit de eieren komen larven, die er heel anders uitzien dan hun ouders. Libellenlarven hebben kenmerken waardoor ze echte waterdieren zijn. Ze leven van kleine diertjes.
In de herfstmaanden zoeken ze een beschutte plek om te overwinteren, meestal een pol pijpenstrootje of een struik heide. Daar kruipen ze dan diep in weg. Vaak zijn ze ook nauwelijks zichtbaar door hun bruinige kleur. Hangend aan een stengel wachten ze daar rustig op de eerste tekenen van het voorjaar.
Libellen kunnen een snelheid van wel vijftig km per uur halen, wat hen tot de snelst vliegende insecten maakt.
2 Muntjes + water = beestjes weg
Vervelende vliegende beestjes zoals vliegen en wespen houden niet van geflikker. Vul daarom een glas of een doorschijnende plastic zak met water en gooi er wat muntjes in.