Houd halt en geef je paard een kleine hulp met beide benen. Wacht een seconde (dat 'gat' is cruciaal). Als het paard niet reageert door voorwaarts te gaan, geef je een tweede - grotere - hulp. Als je paard hierop reageert kriebel en beloon je hem.
Het voorwaarts neerwaarts gaan kan met een volgende hand, dit is; in onverbroken contact tussen het paardenhoofd en de ruiterhand, én met een loslatende hand; waarbij het paard bij de geringste intentie de vrijheid krijgt om met het hoofd en de hals voorwaarts neerwaarts te gaan.
Knijpen Knijp zachtjes met de kuiten van uw benen in het midden van de ribbenkast van het paard om hem aan te sporen vooruit te gaan . Knijpen is het paard beleefd vragen om voorwaarts te gaan.
Een voorwaartse draf is correct als het paard krachtig duwt vanuit de achterhand en via de rug . Dit is heel anders dan een paard dat vlak rent en honderden korte, schokkerige passen maakt. Als we overschakelen naar het mentale aspect van ‘vooruit’, moet een getraind paard een aangeboren verlangen hebben om met kracht en enthousiasme vooruit te gaan.
Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd.Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Lichaamshouding: ontspannen, de staart wordt losjes gedragen. Lichamelijke reactie: speelse, vloeiende bewegingen. Opwinding kan verbonden zijn met zowel positieve als negatieve emoties. In positieve zin is het paard opmerkzaam en nieuwsgierig.
Een paard dat plotseling stopt, doet dit meestal om twee redenen. Hij doet het misschien uit gebrek aan respect , wat betekent dat je “go”-knop niet goed genoeg is. Als je hem met je benen naar voren duwt, respecteert hij je niet. Of misschien doet hij het vanwege een gebrek aan vertrouwen.
'Snuffelgaten' moeten bij voorkeur zo groot zijn dat de paarden elkaars hele hoofd kunnen zien, dus van oren tot en met neusgaten. Dit is nodig omdat paarden een ander gezichtsveld hebben dan mensen en hierdoor een blinde vlek ontstaat bij het recht vooruitkijken.
Geef hem een lekkere poetsbeurt of ga in de wei zitten om hem te bekijken. Zo leer je hem kennen, zowel in gedrag als in zijn lijf. Ook zal je paard door zijn goede, rustige ervaringen met jou beter kunnen ontspannen in jouw bijzijn.
Laat je paard regelmatig zijn of haar benen stretchen en zijn of haar kin op de borst leggen. Ook de rug moet opgerekt worden door het hoofd omhoog te strekken en juist helemaal naar beneden en opzij. Tot slot is achterwaarts lopen een goede oefening wanneer je paard last heeft van een stijve achterhand.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
De structuur in luzerne nodigt uit tot goed kauwen. Dit is op zichzelf al een goede maatregel om de ontwikkeling van maagzweren tegen te gaan, maar daarnaast bevat het veel calcium wat helpt om maagzuur te neutraliseren.
Rijd dus altijd van achteren naar voren, en vang voor pas op zodra je voelt dat je paard echt naar voren blijft denken, voorwaartse drang heeft en contact zoekt. Het opvangen in de hand moet een gevolg zijn van impuls vanuit de achterhand waardoor je constant een elastisch contact voelt.
Begin in stilstand. Geef je paard een zo licht mogelijke druk en vraag hem door te draven, simpelweg door je kuit lichtjes aan te spannen . Als er geen reactie komt (wat waarschijnlijk ook niet zal gebeuren!), geef dan onmiddellijk een veel hardere trap met je been. Je wilt dat het paard echt naar voren springt, idealiter naar een energieke galop.
Een paar oppervlakteveranderingen (zachte grond naar harde grond) zijn ook ideaal. Deze creëren aanpassingen in de proprioceptie van het paard: het zintuiglijke bewustzijn van de positie van zijn lichaam. Gebruik deze buitenruimte voor het rijden van overgangen, 8-ronden rond bomen, half-halt en beenoefeningen .
Heeft je paard meerdere dagen veel stress?Dan kunnen stemmingswisselingen ontstaan. Probeer op zo'n moment te achterhalen wat de stress of eventuele angst veroorzaakt en zorg ervoor dat je de angst of stress kunt wegnemen. Soms kan een gevoel van onbehagen in de maag aanleiding zijn voor verandering in het gedrag.
Uitgangspunt is namelijk dat diegene die het paard voor zichzelf houdt (de bezitter), de eigenaar is van het paard (het zogeheten wettelijk vermoeden van eigendom).
Liggen, rollen, draaien
Meeste paardenliefhebbers schieten in de stress als hun paard gaat liggen. Het hoeft niet altijd iets te betekenen. Op een mooie dag vinden ze het soms best lekker om buiten even languit te slapen en als het rustig is op stal, gaan ze ook wel eens liggen in de box.
De reden dat het paard in dat scenario begint te steigeren of begint te bokken, is omdat het paard gemotiveerd is om voorwaarts te gaan, het wil galopperen met zijn vrienden, dus de bitdruk wordt dan ongemakkelijk voor hen .
pijn zou het antwoord kunnen zijn. Een van de meest voor de hand liggende dingen om te controleren zijn de tanden, aangezien een haak of een aantal problematische wolfstanden het antwoord kunnen zijn op de reden waarom je paard zijn hoofd gooit, het bit afpakt, of simpelweg je contact niet wil accepteren.
Hoewel het grootbrengen soms een aangeleerde reactie of een trainingsprobleem kan worden, wezen alle aanwijzingen bij dit overigens gehoorzame en volgzame paard op pijn als oorzaak. Opfok vindt plaats wanneer het paard rechtop op zijn achterbenen staat. Dit gedrag komt vaak voort uit angst, maar kan ook het gevolg zijn van pijn .
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
Een stressgevoelig paard zal meer plassen en mesten. Daarnaast zal een gestrest paard eerder schrikken en snel vluchtgedrag vertonen, ook als er eigenlijk geen reden is om te vluchten. Daarnaast luistert het paard minder goed en gaat hij gedrag vertonen dat je niet van hem gewend bent, zoals bokken.