Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door of het gevolg zijn van een psychologisch probleem.
Wat zijn spanningsklachten? Spanningsklachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Er is sprake van spanningsklachten als deze klachten verband houden met lichamelijke en/of psychische overbelasting (stress). Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.
Bij een somatisch-symptoomstoornis heeft iemand lichamelijke en psychische klachten. Iemand heeft bijvoorbeeld veel pijn en is daar angstig of somber bij. Bij een somatisch-symptoomstoornis heeft iemand last van lichamelijke klachten met bijbehorende psychische klachten.
Psychosomatisch oefentherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Ze zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden.
persoonlijke factoren: erfelijke factoren, persoonlijkheidstrekken zoals een laag zelfbeeld, pessimisme, onvermogen om emoties uit te drukken, en factoren die samenhangen met de ontwikkeling en met het leren zoals verwaarlozing, seksueel en fysiek geweld, ziekte en ziektegedrag van de ouders.
De frequentie van een behandeling psychosomatische fysiotherapie zal gemiddeld 1 x per week tot 1 x per maand zijn.
Somatische zorgvragers zijn patiënten die lijden aan een chronische lichamelijke ziekte zoals Parkinson, reuma, kanker of COPD. Zij krijgen dan de hulp die zij nodig hebben, op de plek waar zij het nodig hebben. Dat kan thuis zijn, maar ook in het ziekenhuis of verpleeghuis.
Bij het ontstaan van SOLK en somatisch-symptoomstoornissen spelen vaak verschillende oorzaken een rol. Deze kunnen psychisch, maar ook lichamelijk of sociaal zijn. Soms stelt de huisarts of specialist voor om je door te verwijzen naar een psycholoog of psychiater.
Kies de ontspanning die bij u past. Bijvoorbeeld muziek luisteren, een boek lezen, of wandelen. Ook ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen helpen om te ontspannen en spanningsklachten te verminderen.
Spanningsklachten komen voort uit stress. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals gevoelens van onrust, chaotisch gedrag, vergeetachtigheid, piekeren, concentratie- en slaapproblemen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Hoe merk je dat je aan chronische stress lijdt? Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Met een somatisch-symptoomstoornis heb je last hebt van lichamelijke klachten waarvoor geen fysieke of medische oorzaak kan worden gevonden. Soms is er wel een medische oorzaak, maar vormt die geen verklaring voor de ernst of duur van je klachten.
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
De kijk op stress begint fundamenteel te veranderen. We kunnen ook onbewust aan stress lijden, tijdens onze slaap en overdag . Hoogleraar psychologie Jos Brosschot wijdt er op 2 december zijn oratie aan.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Chronische somatische aandoeningen
Er wordt over een chronische ziekte gesproken op het moment dat er geen zicht is op volledig herstel. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft dus te maken een chronische ziekte, zoals chronische pijn, artrose, diabetes of nierschade.
Wanneer een cliënt verpleging met behandeling ontvangt, woont hij of zij op de psychogeriatrische (PG) afdeling of op de somatische afdeling. Op de PG-afdeling wonen mensen met dementie (psychogeriatrie). Op de somatische afdeling krijgen mensen vooral de zwaardere lichamelijke zorg.
Er is sprake van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart.
De specialisatie Psychosomatisch Oefentherapeut
De Psychosomatisch Oefentherapeut behandelt patiënten met lichamelijke klachten waarbij psychosociale stressfactoren een rol spelen bij het ontstaan of voortbestaan van deze klachten.
Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Hierdoor bewegen ze (weer) soepel en neemt de pijn af.