Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Bij overspanning lukt het u niet om met spanningen om te gaan. U bent bijvoorbeeld moe of snel boos, u slaapt slecht of piekert veel.U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie.
Hersencellen maken minder goed contact met elkaar en trekken zich terug. Je wordt daardoor minder goed in staat jezelf te remmen of je gedrag te sturen. Je concentratie gaat achteruit en je emoties vliegen alle kanten op. Ook in de Hippocampus, een dieperliggend gedeelte in de hersenen, treedt een soort krimp op.
Iemand die overspannen is, heeft een langdurige vorm van stress. Stress kan leiden tot verschillende mentale en fysieke klachten. Deze persoon is hierdoor meer vermoeid en prikkelbaar dan normaal.Ook kan hij of zij emotioneel instabiel zijn en een kort lontje hebben.
Mensen herstellen goed van overspanning, maar niet iedereen herstelt even snel. Bij een actieve aanpak is de kans groot dat u uw normale bezigheden geleidelijk weer kunt oppakken. Meestal lukt dit binnen enkele weken tot maanden. Als uw klachten niet verminderen, dan kan de huisarts u naar een psycholoog verwijzen.
Overspannenheid kan namelijk overgaan in een burn-out. Bij een burn-out duurt het langer om te herstellen. Ook is overspanning een belangrijke oorzaak van werkverzuim. Dit betekent dat je niet kunt werken omdat je overspannen bent.
We spreken van overspannenheid wanneer je te lang gespannen bent geweest en niet meer voldoende tot rust kan komen. Stress kan zowel gezond als in ongezonde vorm voorkomen. Overspannenheid is het resultaat wanneer je voor een korte periode te veel stress en emoties hebt moeten verwerken.
Het komt vaak voor dat mensen te lang onder spanning staan, bijvoorbeeld door problemen in de privésituatie of op het werk. Ze krijgen last van klachten als slecht slapen, piekeren en voelen zich opgejaagd. Ze raken het overzicht kwijt en verliezen grip op de situatie. Dit noemen we overspannenheid.
Soms barst je in huilen uit of word je heel boos en driftig: je hebt het gevoel dat je de controle kwijt raakt. Je neemt weinig of geen initiatief: je bent apathisch vaak en je voelt je wezenloos. Je bent prikkelbaar. Je voelt je emotioneel uitgeput: moeite met slapen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Een burn-out is ook het gevolg van overmatige spanning, maar is opgelopen gedurende een langere periode van stress, vaak minimaal een jaar. Mensen met een burn-out ervaren nog veel sterker dan mensen met 'gewone' overspannenheid dat ze geen controle meer hebben over hun functioneren.
Vertel aan je leidinggevende of de bedrijfsarts wat je doet om te herstellen van de situatie. Zo schets je een goed beeld van de manier waarop je je werk weer wilt hervatten en op welke termijn dit zal zijn.
Doordat je hersenen te veel zintuiglijke informatie proberen te verwerken, raken ze overbelast, waardoor duizeligheid ontstaat.
Zoek hulp, praat erover. Misschien met iemand in je omgeving, of met de huisarts. Praat je liever anoniem? Je kunt altijd bij ons terecht.
Overspannenheid of overwerkt zijn is een tijdelijke verstoring van het functioneren door een herkenbare stressfactor. Je hebt bijvoorbeeld een langere periode te maken gehad met overbelasting en te drukke werkzaamheden. Dat kan zijn op jouw werk, de thuissituatie of een combinatie van beide.
Mentale vermoeidheid kan voor iedereen anders voelen en andere oorzaken hebben. Het kan voor de volgende vermoeidheidsklachten zorgen: vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit. Als je mentaal vermoeid bent, kan het ook moeilijker voor je zijn om prikkels te verwerken.
Depressie is nog ingrijpender dan een burn-out. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Je ziet nergens nog de zin van in, je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie kan helemaal losstaan van situaties die je eventueel stress bezorgen.
Iedereen kan het gevoel krijgen dat het allemaal te veel wordt. En wie dan niet oplet loopt risico op overprikkeling, oververmoeidheid, overspannen zijn, (of burn-out). Weten wat overspannenheid veroorzaakt is belangrijk en je maatregelen nemen als het zover is ook.
Soms is een dag rust al voldoende, andere keren moet je een paar dagen rust nemen. Gun jezelf dat ook. Daarna kun je het beste enkele weken wat rustiger aan doen. Van elke terugval kun je ook leren.
De oorzaken zijn van uiteenlopende aard. Zo kan iemand overspannen worden als op korte termijn te veel emoties verwerkt moeten worden, maar ook als de werkdruk te groot is, er te veel stress is of als iemand zich niet voldoende kan ontspannen. Overspannenheid kan soms ernstige lichamelijke gevolgen hebben.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Als jij je veel druk maakt, ben je een hoop energie kwijt aan zaken waar je vaak weinig controle over hebt. Dat kan ook jouw slaap negatief beïnvloeden, wat zijn weerslag kan hebben op andere factoren die vermoeidheid veroorzaken.
In het kort. Letterlijk betekent stress niet meer dan 'spanning' of 'druk'. Er bestaat gezonde (acute, kortdurende) stress en ongezonde (langdurige, chronische) stress.